BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.424,22
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Hollanda Aile Bakanı Sayan'ı konsolosluğa sokmadı

HOLLANDA'dan bir günde iki ayıp. Önce Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun uçuş izin iptal edildi ardından Aile Bakanı Sayan hakkında sınırdışı kararı verildi.

Abone ol

HOLLANDA polisi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Rotterdam'daki Türk Konsolosluğu'na girişine izin vermedi. Kaya saatlerde konsolosluk yakınında aracında bekletildi. Hukuksuzluğu abartan Hollandalılar, diplomatik pasaporta sahip bakana saatlerce su bile vermediler. Kaya yaptığı açıklamada, "4 saattir buradayız su bile verilmedi" dedi. Kaya, "Vatandaşlarımızla buluşmadan gitmeyeceğimizi söyledik" dedi.

POLİS ESKORTUYLA KONSOLOSLUKTAN AYRILDI

Kaya'nın ısrarı üzerine Hollanda'da acil durum ilan edildi. Aile Bakanı Kaya, hakkında sınırdışı kararı çıkarılırken, bazı Türk diplomatlar da gözaltına alındı. Bakan Kaya polis nezaretinde konsolosluk bölgesinden ayrıldı ve Almanya sınırına götürüldü.

KONSOLOS BİLE BAKANIN YANINA GİDEMEDİ

Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın bulunduğu aracın durdurulduğunu belirterek, kendisinin de Bakan Kaya'nın yanına gitmesine müsaade edilmediğini söyledi.

Başkonsolos Ayyıldız, önünde Türklerin, Hollanda'nın kararını protesto ettiği Başkonsolosluk binasının dışına çıktı. Başkonsolosluğun etrafındaki kaldırımın polis barikatlarıyla çevrildiğini gören Ayyıldız, göstericilerin de yanına gidemeden binaya geri döndü. Ayyıldız, yaptığı açıklamada, Bakan Kaya'nın aracının durdurulduğunu belirterek, "Tam olarak nerede durdurulduğunu bilmiyorum, yanına gitmeme de müsaade etmiyorlar, görüyorsunuz" diye konuştu.

YOL ARAÇ VE YAYA TRAFİĞİNE KAPATILDI

Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu önü ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Bakan Kaya'nın, Rotterdam Başkonsolosluğuna geleceği haberi üzerine ülkede yaşayan Türkler konsolosluk binası önünde toplanmaya başladı. Ellerinde Türk bayrakları olan kalabalığın artmaması için polis yolları araç ve yaya trafiğine kapattı.

Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Ebu Talib ise yaptığı açıklamada, "Eğer Türk Bakan diplomatik araçla geçerse durdurmayız ve konsolosluğa girişine izin veririz" dedi. Hollanda polisinin, Bakan Kaya konsolosluğa girse bile kalabalığın içeriye girmesine müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Kaya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izninin iptal edilmesinin ardından Almanya'dan kara yoluyla Hollanda'ya geçeceğini açıklamıştı.

BAKAN KAYA'DAN AÇIKLAMA

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Hollanda Başkonsolosluğuna girişine izin verilmemesine ilişkin, "Avrupa ülkelerinden özellikle Hollanda'dan savunduklarını söyledikleri demokratik değerlere bir an önce geri dönmelerini istiyoruz. İfade özgürlüğü, hareket, toplanma özgürlüğü şu an bunların hepsini askıya almış durumdalar" dedi.

BASIN MENSUPLARI SINIR DIŞI EDİLDİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın programını takip etmek üzere Hollanda'nın Rotterdam kentine giden bakanlık konvoyundaki bir araç ile TRT ve Anadolu Ajansı ekibinin bulunduğu araçtakilere Hollanda polisince kimlik kontrolü yapıldı.

Hollanda polisi, Rotterdam yakınlarındaki bir akaryakıt istasyonunda mola verdikleri sırada bakanlık konvoyundaki bir araç ile içinde Anadolu Ajansı ve TRT ekibinin bulunduğu aracın etrafını sardı. Polis araçta bulunanlara kimlik kontrolü yaptı. Polis yetkilisi burada yaptığı açıklamada, söz konusu kontrolün Bakan Kaya'nın da araçta olabileceği için yapıldığını ifade etti.

Yaklaşık bir saat sorguya tabi tutulan Türk gazeteciler ve bakanlık konvoyundaki yetkililerden bir an önce Hollanda'yı terk ederek Almanya'ya dönmeleri istendi. Araçlar, Hollanda polisinin nezaretinde ülke dışına çıkarıldı.