BIST 9.797
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.433,59
HABER /  GÜNCEL

Hızlı trenin rengi belli oldu

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım oylaması yapılan hızlı treninin rengini açıkladı.

Abone ol

Çalışmaları süren Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren'in rengini Bakan Yıldırım açıkladı. Trenin rengi turkuaz olacak. TCDD tarafından renkler vatandaşın oylamasıyla seçilmişti.

AA Editör Masası'na konuk olan Bakan Yıldırım, Ankara-İstanbul YHT setlerinin renginin vatandaşlar tarafından belirlenmesi amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğünce düzenlenen anketin sonuçlandığını bildirdi.

KIRMIZI BEYAZ BEKLİYORDUM AMA 

Ankette vatandaşların en çok turkuaz renk modelini tercih ettiğini belirten Yıldırım, "Turkuaz rengi seçildi. Ben kırmızı-beyazı bekliyordum ama vatandaş turkuazı seçti" dedi.

Ankara-İstanbul YHT seferlerinin fiyatlarına ilişkin olarak da şu anda bilet fiyatından ziyade hattı yetiştirmenin gayreti içerisinde olduklarını dile getiren Yıldırım, her hizmetin bedelinin olduğuna işaret etti. Yıldırım, "Dört başı mamur hizmet verdiğinizde onu ilave olarak desteklemek zorunda kalırsanız o zaman diğer hizmetleri vermek imkansız hale gelir" dedi.

FİYATI NE OLACAK? 

Normal trende vatandaşların piyasa fiyatının çok altında seyahat ettiğini ve devletin bu alanı bir anlamda sübvanse ettiğini belirten Yıldırım, YHT'nin sübvanse edilmesinin ise adil olmayacağını söyledi. Yıldırım, "Bu hizmetin bir karşılığı olacak ama bunun fahiş olmasını asla düşünmüyoruz. İnsanların katlanabileceği bir ücret olacak" diye konuştu.

Avrupa'da hızlı trenle seyahat bedellerinin daha pahalı olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Çünkü havaalanına erişim için ayrı bir masraf yok. Havalanında gecikme, bekleme yok" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yıldırım, başka illerin de YHT taleplerinin olduğu hatırlatılarak, "Bu konuda verebileceğiniz müjde var mı?" sorusu üzerine, 2023 hedefleri doğrultusunda 40 milyon insanın yaşadığı 15 ili birbiriyle hızlı trenle bağlamayı amaçladıklarını belirtti.

hizli-tenin-rengi-turkuaz.jpg 

Bakan Yıldırım'a sürpriz

Öte yandan AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, sorulara geçmeden önce, bir sürprizleri olduğunu belirterek Editör Masası'na, bu yıl eğitim-öğretime başlayan Öğretmen Semiha Yıldırım İlkokulu'nda öğrenim gören İstanbul'daki kardeşi İlhami Yıldırım'ın oğlu Emir Sefa'yı bağladı. Safa, Bakan Yıldırım ile bir süre konuştu.

Kemal Öztürk'ün "Emir amcana bir sorun var mı?" şeklindeki sorusu üzerine, Emir Sefa'nın "yok" yanıtını vermesi Bakan Yıldırım'ı güldürdü.

Yıldırım'ın "Emir el salla bize" demesi üzerine de Emir Sefa el salladı. Bakan Yıldırım, yeğenine "iyi dersler" temennisinde bulundu.

Öztürk'ün okulun adının "Öğretmen Semiha Yıldırım" olduğunu anımsatması üzerine Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım'ın yıllarca öğretmenlik yaptığını ve Çekmeköy'de aile olarak bir okul yaptırdıklarını bildirdi.

Bu arada Editör Masası'na Yıldırım ile beraber Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de konuk oldu.

Kanal İstanbul çalışmalarında sona gelindi

Kanal İstanbul çalışmalarında da sona yaklaşıldığını kaydeden Bakan Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile son değerlendirmeler yapıldıktan sonra yapım aşamasına geçileceğini bildirdi.

Üçüncü köprüde "dünya rekoru"

Bakan Binali Yıldırım, 3. Köprü'nün ayaklarının uzunluğunun 60 metreyi bulduğunu ve yıl sonuna kadar ayakların tamamlanmış olacağını belirterek, "2015'te tamamlamayı planlıyoruz. Bu bir dünya rekoru olacak" dedi.

Üçüncü havalimanı ÇED'den muaf değil

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanının inşaatına birkaç ay içinde başlanabileceğini ifade eden Bakan Yıldırım, 3. Havalimanı ile ilgili ihaleye çıkmadan önce ÇED Raporu'nu aldıklarını belirterek, projenin ÇED'den muaf olacağı iddialarının da doğru olmadığını söyledi.

Uçak biletlerindeki tavan fiyat uygulaması

Bakan Yıldırım, uçak biletlerindeki tavan fiyat uygulamasının şirketlerin kendi rızasıyla yapılacağını kaydederek, "Havayolu şirketleri SHGM ile anlaşmaya vardılar. Şirketler uygulayacakları bilet fiyatlarına kendileri bir sınır koyacaklar" dedi.

Ankara-İstanbul YHT'nin rengi turkuaz

Bakan Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında işleyecek tren setlerinin renginin turkuaz olacağını bildirdi.

Hızlı trende oylanan diğer renk seçenekleri şöyleydi...

hizli-tren-renk-secenekleri.jpg