BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Hizbullah'dan İsrail askeri konvoyuna saldırı

İsrail ordusuna ait bir konvoya Lübnan sınırı yakınında düzenlenen saldırıyı, Şii Hizbullah hareketi üstlendi. Saldırıda dört İsrail askeri yaralandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, her saldırıya yanıtlarının sert olacağı uyarısında bulundu.

Abone ol

Lübnan'daki Şii Hizbullah hareketi, İsrail ordusuna ait bir konvoya saldırı düzenlediğini açıkladı. Saldırıda dört İsrail askeri yaralandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, her saldırıya yanıtlarının sert olacağı uyarısında bulundu.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Lübnan'dan düzenlenen saldırıda bazı İsrail askerlerinin öldüğü ve bazı askeri araçların imha edildiği iddia edildi. Açıklamada, saldırının İsrail'in 10 gün önce düzenlediği saldırıya misilleme olduğu belirtildi.

İsrail ordusu ise sadece konvoydaki bir askeri aracın tanksavar füzesi ile vurulduğunu söyledi.

Bu açıklama öncesi ise İsrail ordusu Lübnan'ın güneyindeki Şebaa Çiftlikleri'nde üç köye topçu ateşi açtı. Köylere en az 25 top mermisi düştü.

Lübnan ordusu topçu ateşi açılan Mecidiye, Abbasiye ve Kfar Şuba köylerinde yaşayanların, evlerinde kalmaları yolunda uyarıldıklarını bildirdi.

İsrail ordusu bu sabah da 1967'de işgal ettiği Golan Tepeleri yakınında, Suriye ordusuna ait mevzileri bombalamıştı. Bombardımanın, Pazartesi günü İsrail'e düzenlenen roket saldırılarına misilleme olduğu belirtilmişti.

Bölgede gerginlik, İsrail'in 10 gün önce düzenlediği İranlı bir generalin ve Lübnan'daki Şii Hizbullah örgütünün bazı mensuplarının ölmesi ile artmıştı.

Hayatını kaybedenler arasında, Hizbullah'ın askeri kanadının eski lideri olan ve 2008'de Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlenen bir bombalı saldırıda ölen İmad Mugniye'nin oğlu Cihad Mugniye de vardı.

Paylaşılamayan bölge: Şebaa Çiftlikleri

İsrail Şebaa Çiftlikleri'nin, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda işgal ettiği Suriye'ye ait Golan Tepeleri'nin parçası olduğunu savunuyor.

Lübnan ve Suriye ise Şebaa Çiftlikleri'nin Lübnan'a ait olduğunu vurguluyor.

Birleşmiş Milletler'e göre ise bölge Suriye'nin parçası ve statüsü Suriye ile İsrail arasında yapılacak müzakerelerle netleşmeli.