BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,87
ALTIN 2.428,39
HABER /  MEDYA

Hitler tweeti davasında karar

Gezi eylemlerinde Başbakan Erdoğan'ı Hitler'e benzetiği tweet nedeniyle yargılanan muhabir beraat etti.

Abone ol

Yurt Gazetesi Muhabiri Ahmet Çınar, Gezi Parkı eylemleri sırasında attığı tweetler nedeniyle "hakaret" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla 2 yıl hapis cezası istemiyle yargılandığı davada beraat etti.

İzmir 7. Sulh Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, tutuksuz yargılanan Ahmet Çınar, avukatları Murat Ergün, Ece Unutmaz ve Özlem Öngürü Karanlık katılırken, davayı CHP İzmir Milletvekilleri Alaatin Yüksel, Erdal Aksünger, Manisa Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özgür Özel, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, CHP Konak Belediye Başkan adayı Avukat Sema Pekdaş, Bornova CHP Belediye Başkan adayı Atilla Olgun ve Çınar'ın meslektaşları izledi.

Ahmet Çınar, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini, attığı tweetleri hakaret kastıyla yazmadığını belirterek, savunmasını şu sözlerle yaptı:

“Gezi eylemleri sırasında yaşananları twitter hesabımdan kendi özgür irademle yazıp, takipçilerimle paylaştım. Ben bir gazeteciyim. Bu cümleleri siyaset bilimcileri de kullanmakta. Paylaştıklarımda isim de zikretmedim. Kendi ifade özgürlüğümü kullandım. Polis, bu olaylarda gaz kullanıp, birçok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmuştur. Twitter'da kullandığım 'İmamın ordusu' tabiriyle gazeteci Ahmet Şık'ın kitabına gönderme yaptım. Kimseye de hakaret etmedim. Bir tweetimi de bir tv kanalında yapılan röportajda söylendikten sonra, paylaştım. Başbakan'a 'Hitler' benzetmesi yapıp hakaret etmedim. Gazeteci ve yurtaş olarak o cümleyi kullandım. Suç kastıyla yazmadım, kimseye de hakaret etmedim. Beraatimi istiyorum."

Hakim Sevgi Türer, ceza alması durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını isteyip istemediğini sorması üzerine, Çınar, bu yasadan faylanmak istemediğini söyledi.

Çınar'ın avukatı Murat Ergün, o tweetleri suç işlemek kastıyla yazmadığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir konuşmasında dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü hakkında "Hitler" benzetmesinde bulunduğunu hatırlatarak, “Başbakanın hakaret kastı yoktu, müvekkilimin de böyle bir kastı olmadığı göz önüne alınarak, öncelikle müvekkilimin beraatine, mahkeme aksi kanatte ise lehe olan hükümlerin uygulanmasına karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Hakim Sevgi Türker, sanığın 5237 sayılı TCK'nın 125/1,2,3,a-4, ve 53. maddeleri gereğince yargılamanın yapılması için dava açılmışsa da, toplanan deliller ve ifadelere göre hep birlikte değerlendirildiğinde, twitter'da yazılı sözlerin siyasi eleştiri sınırları içerisinde kaldığı, sanığın hakaret kastının olmadığı, suçun yasal unsurlarının da oluşmadığı anlaşıldığından berratine karar vererek davayı sonlardırdı.

EMSAL BİR KARAR

Duruşma sonrası gazetecilere açıklama yapan avukat Ergün, davanın basit bir hakaret davası olmadığının aşikar olduğunu ifade ederek, “Mağdur olarak Başbakan gösteriliyordu. Bir gazeteci iktidarı elbette eleştirecektir, sadece överken değil, yererken de serbest olmalıdır. Bir gazetecinin gazetecilik mesleği nedeniyle kullandığı ifadelerle mahkum edilmesi, en ufak bir eleştiri yapılamaması sonucunu doğururdu. Karar, emsal bir karardır. Diğer mahkemeler de bu yönde kararlar için dayanak ararsa, bu bir dayanaktır. Sayın hakime de yargılama sürecindeki tutumuna ve savunma hakkına gösterdiği saygı nedeniyle teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Gazeteci Çınar da verilen kararla, Başbakan Erdoğan ve AK Parti'yi eleştirmenin suç sayılmayacağını belirterek, “Ezeli ve ebedi mağdur Erdoğan'ın öyle olmadığı görülmüş oldu. Şimdi asıl mağdurlar Ali İsmail Korkmaz'lar, Ethem Sarısülük'ler, Ahmet Atakan'ların hesabının verilmesini bekliyoruz” dedi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel de kararın Türkiye'de hala yargıçların olduğunu ve adil yargılamanın yapılabildiğini gösterdiğini, bu davayla sadece Ahmet Çınar'ın beraat etmediğini, ifade ve basın özgürlüğünü savunanların da beraat ettiğini dile getirdi. İçtihat kararı olabilecek nitelikte bir karar çıktığını savunan Sertel, “Dileriz diğer savcı ve hakimlere örnek olur ve saçma sapan davalar açmazlar ve mahkemelerde öyle davalarla meşgul olmaz” diye konuştu.