BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,80
ALTIN 2.472,08

Hitler komutasındaki müslüman ve fesli naziler

Hitler komutasındaki müslüman ve fesli naziler

Son dünya savaşı da küresel boyutta bir vahşet yarattı. Savaşın temel unsurları zamanla çemberi büyüttüler. Dünya savaşında da her dönem olduğu gibi insanların din, etnik köken, milliyetçilik gibi hassas duyguları ustaca kullanıldı.

Hitler komutasındaki müslüman ve fesli naziler

Son dünya savaşı da küresel boyutta bir vahşet yarattı. Savaşın temel unsurları zamanla çemberi büyüttüler. Dünya savaşında da her dönem olduğu gibi insanların din, etnik köken, milliyetçilik gibi hassas duyguları ustaca kullanıldı. II. Dünya Savaşı bu yazdıklarımızın her alanda kullanıldığı, dünyanın son büyük vahşetiydi. Farklı cephelerde birçok ilginç olay yaşandı. Bunlardan sadece biri olan Müslüman bir Nazi tümenini dönemin koşulları ışığında derledik. 13. Waffen-SS Dağ Tümeni Handschar ya da Fesli Naziler... Dünya savaşları boyunca Osmanlı’nın eskiden hüküm sürdüğü topraklarda Müslümanlar genelde işgal kuvvetlerine karşı direniş halindeydiler. Yunanistan’dan Bosna’ya kadar binlerce Müslüman Nazilere karşı mücadele etti. Ama Hitler yine Bosna’da o dönemler siyasallaşan bir İslam hareket ile buluşmayı bildi. Tümenin adı Handschar – Hançer idi.

Hitler komutasındaki müslüman ve fesli naziler

Hitler’in sağ kolu olan komutan Himmler, Kudüs’ten müftü bile ayarladı. Hitler’in Yahudi soykırımının en önemli planlayıcılarından olan Himmler, Bosna’da örgütlenen siyasal islamcılara karşı da Yahudi kozunu oynadı. Buna göre Almanya’dan kaçan Yahudiler devlet kurmak için Kudüs’e geleceklerdi. Kudüs müftüsü Emin el-Hüseyni’ye ulaşan Himmler, Yahudi tehlikesine karşı propaganda çalışmaları başlattı. Böylece ari ırk peşindeki Nazi hareketi içinde, 38 tümenden biri olarak Müslüman bir dağ tümeni kuruldu.

Hitler komutasındaki müslüman ve fesli naziler

Disiplinli Alman ordusu içindeki tek istisnai birlik olarak Handschar. Hitler Müslüman askerlerinin motivasyon kaynağını bozmak istemiyordu. Birliğe özel fesler yapıldı. Ayrıca dağ tümeni, hem Almanya’daki eğitimlerinde hem de Bosna’da Alman ordu kurallarından farklı olarak topluca ibadet edebiliyordu. Almanya farklı ülkelerde benzer yapılanmalar planlasa da Handschar dini kimliği ili tekti.

Hitler komutasındaki müslüman ve fesli naziler

Nazilerin aniden Müslüman dostu gibi gözükmesinin sebebi. Hitler’in ortalığı karıştırma isteğinde yine ari ırk peşindeki fikirleri rol alıyor. Şimdi hızlıca okuyunuz. Almanlara ve Hırvatların bir çoğuna göre Hırvatlar aslında bir Slav ırkı değil. Hırvatların kökü Gotlara dayanıyor. Hitler’de bir Germen kolu olarak gördüğü Gotların bu sebepten ötürü ari ırk olduğunu düşünüyor. Hırvatlar yüzyıllar önce balkanlara başlayan akınlarla Slavlaştırılmış. Osmanlı döneminde ise Slavlaşmış Hırvatların bir kısmı Müslümanlaştırılmış. Bunlar, Bosnalı Müslümanlar oluyor. İşte Dünya Savaşı zamanında ortam bu kadar karışık. Her ırk üstün olduğu dönemlerin hayalini kuruyor ve savaş ortamında kendine mevki seçmeye çalışıyor. Bitti mi, tabii ki hayır.