BIST 9.643
DOLAR 32,50
EURO 34,62
ALTIN 2.480,68
HABER /  EKONOMİ

Hisarcıklıoğlu işsizliğin çaresini açıkladı

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, işsizliği çözebilmenin ve zengin olmanın yolunun girişimci sayısını artırmaktan geçtiğini söyledi.

Abone ol

Hisarcıklıoğlu, Bursa'da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 4. Anadolu Girişimci İş Kadınları Zirvesi'nde konuştu. Zengin olmak isteyenlerin girişimci sayısını artırması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, 120 milyon nüfusa sahip Japonya'nın 5.6 girişimci oranına sahip olduğunu, 70 milyon nüfuslu Türkiye'nin ise 1.3 girişimcisi olduğunu vurguladı. Toplumun yarısının yok sayıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, israf edilen kadın girişimcilerin girişimci olabilmesi için herkesin çalışması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de girişimciler içerisinde toplam kadın girişimci sayısının yüzde 7. olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Sizden istediğimiz şu; rol model olmanız. Genç kızlarımıza model olun. Onlar size bakarak 'ben de girişimci olmak istiyorum' desinler. Başarılarınızı anlatın ki size heveslensinler, işsizliği de çözebilelim. İşsizliği çözebilmenin ve zengin olmanın yolu girişimci sayısını artırmamız lazım. 'Bir kadın iyi de iki kadın biraraya gelince problem olur' diyor erkekler. Bu inancı da yıkın. Birbirinize destek olun."

"HEDEFİNİZ VE ADIMLARINIZ BÜYÜK OLSUN"

"Sakın yanlış karar vermekten çekinmeyin" tavsiyesinde bulunan Hisarcıklıoğlu, hata olmadan başarının gelmeyeceğini ancak akıllı insanların da aynı hatayı iki kere yapmayacağını kaydetti. Peygamber Efendimiz'in (SAV), 'Halay gücü olmayan insanın kanatları yoktur' dediğini nakleden Hisarcıklıoğlu, "Hazerfen uçmayı hayal etti, riske girdi ama başarı hikayesini yazdı. Şimdi herkes onu biliyor ve haklı buluyor. Eğer hayal olmazsa başarının gelmesi mümkün değil. Ama hayalin hedefe yönlendirilmesi lazım. Büyük adım atmaktan korkmayın. Hedefiniz de adımınız da büyük olsun" diye konuştu.

"ORTAKLIK KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRELİM"

Başarı için çalışmaktan başka bir yol bulunmadığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, alın terinin yerini akıl terinin aldığını belirtti. Hedefin de bütün dünya olması gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "6 milyar insanı hedeflenmeniz gerekiyor. Benim babaannem bana 'oğlum icad çıkarma' derdi. Aman siz çocuklarınıza 'oğlum icad çıkar' deyin. Dünyadaki şirketler birleşiyorlar. Biz de gücümüzü birleştirelim. Sermaye sıkıntımızı bu şekilde aşalım. Kardeşler birbirine düşerek güçlerini bölmesinler. Rahmet bulmak istiyorsak, ortaklıkları geliştirmemiz lazım. Ortaklıklarda hem rahmet hem bereket vardır." şeklinde konuştu.

"TOPLUMSAL BİLİNÇ ARTIRILMALI"

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ise, girişimci Türk kadının son dönemde dünyanın çok önemli şirketlerinde üst düzey görev aldığını hatırlattı. Kadınların iş hayatına katılımlarının artırılması için toplumsal bilincin oluşturulması gerektiğini ifade eden Sönmez, kadınları da daha aktif olmaya davet etti.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, Türkiye'de kadının iş gücüne katılım oranının yüzde 34'den yüzde 25 seviyesine düştüğünü söyledi. AB'de ise bu rakamın 2008 itibariyle ortalama yüzde 63,9 olduğunu vurgulayan Bektaş, kayıt dışı rakamlarına göre de kadınların ilk sıralarda geldiğini ifade etti.

Kadınlar için temel problemin işsizlik olmadığını dile getiren Bektaş, şöyle konuştu: "Asıl sorun kadınların vasıfsız işçi olmasından kaynaklanıyor. Kadınlar günübirlik işlerde kayıt dışı çalıştırılıyor. Eğitim düzeylerinin düşük olması, ücretlerinin düşük olması önemli sorunlar. Her kriz döneminde kadınlar daha çok çalışmak istemektedir. 'Kadınlar işsizliği artıyor' söylemi de buradan gelmektedir. Kadın, ailesi zora düştüğü zaman öne çıkmaktadır, gücünü meydana koymaktadır."