BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.406,54
HABER /  DÜNYA

Hindistan'ı karıştıran iddia

Hindistan'da 12 helikopterin alımı ihalesine rüşvet karıştığı iddiası üzerine, Hindistan Hava Kuvvetleri Komutanı hakkında soruşturma açıldı.

Abone ol

Hindistan'da, İtalyan Finmeccanica şirketinden askeri helikopter alımına rüşvet karıştığı iddiası üzerine eski Hindistan Hava Kuvvetleri Komutanı Şaşi Tyagi hakkında ön soruşturma başlatıldı.

Hindistan merkezi soruşturma bürosu, Tyagi'nin yanı sıra 3 kuzeninin de aralarında bulunduğu 11 kişinin 750 milyon dolarlık helikopter alımında oynadığı rolü araştırmak amacıyla ön soruşturma başlattı.

RÜŞVET İDDİASI AMACIYLA ARAŞTIRMA YAPILIYOR 

Kurumdan yapılan açıklamada soruşturmanın, Finmeccanica şirketinin helikopter bölümü olan AgustaWestland'den askeri helikopter alımı anlaşmasına rüşvet karıştırıldığı iddiasını araştırmak amacıyla başlatıldığı bildirildi.

HİNDİSTAN'DA RÜŞVET VERDİLER, İTALYA'DA TUTUKLANDILAR 

Açıklamada soruşturmanın, Finmeccanica Üst Yöneticisi Giuseppe Orsi ve AgustaWestland'in Başkanı Bruno Spagnolini'nin, Hindistan'da rüşvet verdikleri iddiasıyla İtalya'da tutuklanmasından 2 hafta sonra, İtalyan makamlarınca Hintli müfettişlere gönderilen belgelere dayandığı belirtildi.

12 HELİKOPTERİN ALIMINDA RÜŞVET İDDİASI VAR

Hindistan ile Finmeccanica şirketi arasındaki 12 helikopter alımına ilişkin anlaşma 2 yıl önce imzalanmıştı. Ancak Hindistan Savunma Bakanlığı, ortaya çıkan rüşvet iddiaları üzerine, helikopterlerden üçünün Aralık 2012'de ülkeye gelmesinin ardından anlaşmayı beklemeye almıştı.

HİNDİSTAN HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI İDDİALARI REDDEDİYOR 

Hindistan hava kuvvetlerine, 2005'ten emekli olduğu 2007'ye kadar komuta eden Tyagi, açıklamalarında yasaya aykırı bir şey yapmadığını öne sürüyor.

Hindistan merkezi soruşturma bürosundan gelen açıklamada, Tyagi ile 3 kuzeninin yanı sıra Orsi ve Spagnolini'nin sorgulanacağı bildirildi. Ayrıca Tunus ve Morityus aracılığıyla 2 Hint firmasına para gönderilmesinde rol oynayan 3 kişinin de sorguya çekileceği belirtilen açıklamada, söz konusu Hintli şirketlerle bu şirketlerle ilgisi bulunan bazı Hintliler hakkında da soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

Açıklamada, şüphelilerin sorgularının tamamlanmasından ve delillerin bir araya getirilmesinden sonra konu hakkında dava açılıp açılmayacağına karar verileceği bildirildi.

HİNDİSTAN VE ÇİN REKABET HALİNDE 

Hindistan, Çin'in askeri gücünü artırması ve bölgesinde rekabet halinde olduğu Pakistan'dan kaynaklanan güvenlik kaygıları nedeniyle son yıllarda dünyadaki en büyük silah ve savunma ekipmanı alıcısı ülke haline geldi.

Hindistan'ın gelecek 10 yıl içinde ordusunu iyileştirmek amacıyla 80 milyar dolar (yaklaşık 144 milyar 846 milyon TL) harcama yapması bekleniyor.