BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.438,79
HABER /  GÜNCEL

Hindistan'da binlerce kadının gösterisi

Hindistan'da tıp öğrencisi genç kadına yapılan toplu tecavüz saldırısını protesto etmek amacıyla binlerce kadın başkent Delhi'de yürüdü.

Abone ol

Hindistan'da tıp öğrencisi genç kadına yapılan toplu tecavüz saldırısını protesto etmek amacıyla binlerce kadın başkent Delhi'de yürüdü.

Hindistan'ın bağımsızlık hareketi lideri Mahatma Gandi anıtına yürüyen kadınlar, cinsel tacizin son bulması çağrısı içeren pankartlar taşıdı.

16 Aralık'ta bir otobüste gerçekleşen saldırıda çok ağır iekilde yaralanan 23 yaşındaki kadın hastaneye kaldırılmış ve geçen hafta sonu hayatını kaybetmişti.

Olay ülke çapında büyük tepki yarattı. Saldırının gerçekleştiği günden bu yana, Hindistan'da kadına karşı tutumu eleştirmek ve şiddet kullanımına yönelik yasalarda değişiklik yapılması amacıyla her gün protesto gösterileri düzenleniyor.

Tecavüze karışan ve olay sonrasında kadını ve erkek arkadaşını demir çubuklarla döverek hareket halindeki otobüsten dışarı atan 5-6 zanlıya karşı polisin Perşembe günü cinayet suçlamasında bulunması bekleniyor.

Suçları kesinleşirse sanıkların ölüm cezasına çarptırılabileceği bildirildi.

Zanlılardan birinin 18 yaşın altında olduğu ve polisin yaş tespiti için kemik testi emri verdiği bildirildi.

Köklü değişim ihtiyacı

Hindistan Eğitim Bakanı, tecavüz kurbanının adının açıklanması ve tecavüze karşı yeni yasanın onun ismiyle anılması çağrısı yaptı.

Genç kadının ailesi, yeni yasanın kızlarının ismiyle anılmasına itirazları olmadığını ifade etti.

Resmi rakamlara göre Delhi'de her 14 saatte bir kadın tecavüze uğruyor.

Kadınları koruma konusunda başarı gösteremeyen hükümet ağır eleştiri aldı.

Olaydan bu yana hükümet tecavüz mağdurları için yeni bir telefon hattı açmak, tecavüz suçlarına karşı yeni yasa teklifi getirmesi için komisyon oluşturmak ve sokaklarda daha fazla polis memuru görevlendirmek gibi önlemler aldı.

Fakat protestocular, kadınları ikinci sınıf vatandaş olarak gören kültürün köklü değişime uğraması gerektiğini belirtiyor.