BIST 9.150
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,31
HABER /  GÜNCEL

Hilmi Türkmen'den Validebağ şoku azdırıyorlar

Validebağ Korusu'na yapılmak istenen cami krizinde Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen 'azdırıyorlar' sözüyle olay yarattı.

Abone ol

ÜSKÜDAR'daki Validebağ Korusu'nda gece yarısı cami inşaatına başlayan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen son yaptığı açıklamayla olay yarattı.

Hilmi Türkmen, kamuoyu tepkisi için 'azdırıyorlar' ifadesini kullandı.

HİLMİ TÜRKMEN : AZDIRIYORLAR

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen kamuoyu tepkisinin yanlış yönlendirildiğini savunarak  “İşin çevrecilikle, yeşille, Validebağ Korusu ile alakası yok" dedi.

Medyayı suçlayan Türkmen, ''Arkadaşlar maalesef bu memlekette fazla tolerans, fazla iyi niyet karşındakini azdırıyor, karşındakini kendisini haklıymış gibi bir pozisyona düşürüyor. Haklılıkları yok'' ifadelerini kullandı.

validebağ-korusu-cami-inşaati.jpg
VALİDEBAĞ KRİZİ NASIL BAŞLADI?


İstanbul'un sayılı yeşil alanlarından biri olan Validebağ Korusu'na Üsküdar Belediyesi gece yarısı cami yapmaya kalkınca olaylar patlak verdi. Bölge halkı koru imara açıldı diyerek direniş başlattı.

Üsküdar belediyesi ise 'tapusu bizde' diyerek camiyi yapmakta kararlı olduklarını duyurdu. Kamuoyu reaksiyonu dikkate alınmayınca cami krizi tahminlerin ötesinde büyüdü. Çevre halkı inşaat alanında nöbet tutmaya başladı, iş makinalarının çalışmasını engellemek için alana araçlar park etti. Bugün akşam için de yeni bir protesto gösterisi planlandı ve tüm Kadıköy halkı da çağrıldı.

RUHSATLI ARAZİMİZE YAPIYORUZ

Hilmi Türkmen'in tezine göre yapılan caminin Validebağ Korusu'yla ilgisi yok. Caminin korunun dışında yapıldığını öne süren Türkmen,  “Ben de televizyonlarda izliyorum 'Üsküdar Belediyesi Validebağ Korusu'nda yeşili katlediyor. Oraya cami yapıyor' haberler böyle. Böyle bir şey yok. Konunun doğrusu şudur: Bir defa caminin Validebağ Korusu'yla alakası yok. Cami korunun dışında. Altunizade Mahallesi'nde. Yavrupaşa Sokak 34 numarada. Mülkiyeti belediyemize ait tapulu arazimizde. Planda dini tesis alanı içerisinde ve ruhsatlı bir cami yapıyoruz" dedi.

MAHALLEDE CAMİ YOK MU?

Caminin ruhsatını ve planlarını basın mensuplarına gösteren Hilmi Türkmen, “Biz burada ruhsatlı, projesi onaylı bir cami yapıyoruz. Ayrıca biz bu camiyi belediye bütçesinden yapmıyoruz. Biz buna bir kuruş kaynak ayırmıyoruz. Bu camiyi yine o mahallenin sakinleri yapıyor. Bu mahallede cami yok" dedi.

BUTİK CAMİ

Caminin projesini de gösteren Hilmi Türkmen, “3 yüz metre kare butik bir cami. Ahşap kaplama tek minerali. Üsküdar estetiğine yakışır bir cami yapıyoruz.Cami dışında lojman, ve cami cemaatinin namaz öncesi oturup zaman geçireceği bir sosyal alan var" diye konuştu.

AĞAÇ KESİLİYOR MU?

Buraya cami yapılmasına karşı gelenlerden bir grupla görüştüğünü belirten Türkmen, “Bunlar camiye karşı olmadıklarını, yapıya karşı olduklarını söylediler. 'Niçin karşısınız' dediğimizde 'yeşili keseceksiniz, ağaçları katledeceksiniz' diyorlar. Ancak gösterdim, bu alanda ağaç değil bir tane ot yok. İşin doğrusu bu mahalle halkının yüzde 80'ni bu camiyi istiyor yüzde 20'si istemiyor. Ve bu camiyi biz değil bu mahalle halkı yapıyor. Ama bu caminin yapılmasını isteyen insanlar bunlar kadar gürültü koparmıyor" dedi.

BUNLARIN DERDİ BAŞKA

Hilmi Türkmen'in iddiasına göre tepki gösterenlerin asıl niyeti başka... Türkmen şöyle konuştu;

-"Onların derdi yeşil, park değil. Dert başka. Burada dert şu: Bunlar sahte çevreci. Bunların çıkarına uymuyor. Bu alanı çevredeki siteler otopark olarak kullanıyor. Bunların açık otoparkı burası. Yıllardır bir kuruş para ödemeden bizim bu alanımızı otopark olarak kullanıyorlar. Yok öyle yağma, bu milletin malını sen otopark olarak kullanamazsın. Dolayısıyla bunların otoparkı ellerinden gidiyor.

CAMİ OLUNCA BUNLAR DEĞİŞİYOR ARKADAŞLAR...

-Bir de söylemek istemiyorum ama, cami olunca, ezan olunca bunlar değişiyor arkadaşlar. Ben bir şey demiyorum. Gerisini siz anlayın"

TOLERANS VE İYİ NİYET AZDIRIYOR

Hilmi Türkmen'in tepki gösterenlerle ilgili bu sözleri ise olay yarattı;

- “Bu işe karşı gelenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bize 'dava açtık' dur diyorlar. Arkadaşlar maalesef bu memlekette fazla tolerans, fazla iyi niyet karşındakini azdırıyor, karşındakini kendisini haklıymış gibi bir pozisyona düşürüyor. Haklılıkları yok. Yüz de yüz hukuken de ahlaken de haksızlar.

KANUN 2 BİN 500 METREKARE ŞART DİYOR

Hilmi Türkmen, bir gazetecinin, 'Cami yapımı için 2 bin 500 metrekare araziye ihtiyaç olduğunu ve oradaki arazinin bin 200 metrekare' olduğu yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine, “Doğru yönetmelikte öyle bir şey var. Ama aynı yönetmelikte 'mahalli müşterek şartlar dikkate alınarak yerel yönetimler uygun yerlere ruhsat verebilirler' diye bir cümle daha var" diye konuştu.

BÖLGE HALKI : MAHKEMENİN DURDURMA KARARI VAR

validebağ-korusu-cami-krizi.jpg

Üsküdar Validebağ'daki gerginlik bugün de devam etti. Otopark olarak kullanılan alanının usülsüz şekilde imara açıldığı iddia eden bölge sakinleriyle belediye çalışanları karşı karşıya geldi. Ellerinde İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı olduğunu söyleyen vatandaşlar daha önce yapılan çalışmanın hafriyatını almak için gelen kamyonlara engel olmaya çalıştı. Polis tedbiriyle alana girebilen kamyonlar hafriyat alırken, iş makinaları bölgeyi yeniden kazmaya başladı. Bu sırada gerginlik yaşandı. Mahkeme kararını belediye görevlilerine okuyan ve çalışmanın durdurulmasını isteyen vatandaşlar başarılı olamadı. Zabıta ekipleri bir vatandaşı uzaklaştırmak isterken arbede çıktı.

Mahkeme kararını uygulamak için Kaymakamlık imzalı belge gerektiğini söyleyen Üsküdar Belediyesi görevlileri çalışmaları yeniden başlattı. Yürütmeyi durdurma kararını aldıran Bölge sakinlerinin avukatı Gülsüm Özdemir'in Üsküdar Kaymakamlığı'nda olduğu ve gerekli imzaya almaya çalıştığı öğrenildi.