BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.438,20
HABER /  GÜNCEL

Hilmi Özkök'ten olay yaratan ifşalar

Ergenekon davasına dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün açıklamaları damgasını vurdu.

Abone ol

Özkök, ''ABD, Irak tezkeresi için bizden siyasi baskı istedi, yapmadık'' ifadelerini kullandı.

Özkök, irtica ile iyi mücadele edemeyeceği iddiasıyla Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun, kendisine Genelkurmay Başkanı yapmayacağını söylediğini anlattı.

Dün "Evet orada böyle bir söz yani 'muhtıra' söylendi" diyen Özkök, bugün de o ismin Aytaç Yalman olduğunu açıkladı.

Balyoz seminerinde amacın dışına çıkıldığını belirten Özkök, "Siyasi kişiler ve siyasi olaylar, gerçekmiş gibi oynanmış" diye konuştu.

Özkök "Başbuğ'la aramda hükümete yönelik bir düşünce farkı yoktu" dedi.


DÜN NELER DEMİŞTİ?

-İktidardaki parti (AK Parti)seçilince, ben de dahil olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarında bir tedirginlik oluştu.


-Evet orada böyle bir söz yani 'muhtıra' söylendi. Muhtemel hareket tarzlarından biriydi.Resmi bir teklif değildi.


-Sunumun içinde 'Ayışığı' ve 'Yakamoz' sunumlarını gördüm ve bunları okudum. Ben bu 'Ayışığı' ve 'Yakamoz' meşru belge olmadığı için işlem yapmadım.


-Levent Ersöz ve Hasan Atilla Uğur'a dinleme işlemlerin yasal çerçevede yapılması gerektiğini söyleyerek kendilerini uyardım.


-Hakkımda büyük yıpratma kampanyası yapıldı


-Ergenekon adını ilk kez MİT'in belgesinde gördüm. O zaman tutarsız olarak değerlendirdiğim belge dışında bilgim yok


-Karargaha sefer tası ile yemek götürmemin sağlık nedeniyle olduğunu defalarca söyledim

Kamuoyu iki gündür Özkök'ün ifadelerine kilitlendi. Yıllardır susan ve birçok komutanın konuşmasını beklediği Özkök, bir konuştu pir konuştu.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 65'i tutuklu 273 sanıklı “Ergenekon” davasının 214'üncü duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde başladı.

Davada eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök, bugün de tanık olarak ifade vermeyi sürdürüyor. Özkök, sanık avukatları tarafından yöneltilen soruları cevapladı.

SORUYU DAVAYLA BAĞ KURAMADI

Özkök, tutuklu sanıklardan Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun avukatı Burak Candan'ın, 2003 yılında 1. Ordu Komutanlığı'nda yapıldığı belirtilen ''Balyoz Plan Semineri''ni hatırlatarak, ''Darbenin Aytaç Yalman tarafından önlendiği söyleniyor. Bu konuda bilginiz nedir?'' şeklindeki sorusu üzerine, sorunun görülen davayla ilgisini kuramadığını söyledi.

AMACINI BİRAZ AŞKIN ŞEKİLDE OYNANMIŞ

Candan'ın, müvekkilinin ''Balyoz Planı'' iddiasına ilişkin de yargılandığı anımsatarak, soruyu tekrarlaması üzerine Özkök, şunları söyledi:

''Silahlı kuvvetlerde çeşitli durumlara ilişkin Milli Güvenlik Kurulu'nda kararlaştırılan ve hükümet tarafından onaylanan milli strateji belgesinde, harp oyunları, plan seminerleri ve plan tatbikatları vardır. Genelkurmay, her 2 yılda, 1. Ordu, 2. Ordu, 3. Ordu'ya hangi planların oynanacağını, seminerlerin yapılacağını, ne şekilde oynanacağını ve tarihleri bildirir. Bu, benden önce rutin olarak yayımlanmıştır. Uygulanması gerekir. Ben yoğunluğumdan katılamadım. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılmasını emrettim. Bu seminer icra edilmiş, fakat en tehlikeli senaryo amacını biraz aşkın şekilde oynanmış. Siyasi kişiler ve siyasi olaylar, gerçekmiş gibi oynanmış. Ben de Kara Kuvvetleri Komutanı'na incelettim.''

Dursun Çiçek'in avukatı ve kızı İrem Çiçek'in ''Dün sorular üzerine toplantıda 'muhtıra' sözünün geçtiğini belirttiniz. Buradaki herkes zan altında kalıyor. Hangi toplantıda, kim tarafından söylendiğini açıklar mısınız?'' şeklinde soruya, Özkök, ''Ordu komutanlarının katıldığı toplantıda, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tarafından bir teklif olarak değil, bir hareket tarzı olarak ifade edildi'' dedi.

'ABD'LİLERİN TELKİNİ OLDU MU?'

Özkök, bir soru üzerine, Jandarma Genel Komutanlığı dinlenme tesislerinde rektörlerle yapılan toplantıda ne konuşulduğu konusunda bilgisi olmadığını söyledi.

Davanın tutuklu sanıklarından İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in avukatı Osman Aydın Şahin, 17 Ocak 2004’de Star Gazetesi’nde Recep Tayyip Erdoğan’ın dönemin ABD Savunma Bakanı Paul Wolfowitz’e yönelik bir mektubunun haber yapıldığını hatırlatarak, “Burada Hilmi Özkök ile mahrem bir görüşme yapmak istediği belirtiliyor. Recep Tayyip Erdoğan’la hiçbir yetkisi olmadığı halde bir görüşmeniz oldu. Bu görüşmeyi yapmanız için ABD’li bir yetkilinin telkini oldu mu?” diye sordu.

Özkök’de bu soruyu “Hayır” diye yanıtladı.

Avukat Şahin’in, “ABD’ye gittiniz. Heyetten ayrı bir çalışma içerisinde olduğunuz yazıldı. Bu süreçte bu görüşme ile ilgili bir hazırlık çalışması aşaması yaşandı mı?”  sorusuna da Özkök, “Hayır” diye yanıt verdi.

'ABD SİYASİ BASKI İSTEDİ'

Özkök ayrıca ''ABD, Irak tezkeresi için bizden siyasi baskı istedi, yapmadık'' ifadelerini de kullandı.

BAŞBUĞ KENDİSİNİ ALKIŞLAYANLARI SELAMLADI

Duruşma başlamadan önce salona gelen İlker Başbuğ, izleyiciler tarafından alkışlandı. Başbuğ bir süre sonra izleyicilerin bulunduğu bölüme gelerek, buradakileri selamladı.

BALBAY'A NEDEN SİTEM ETTİ? 'GENÇ SUBAYLAR RAHATSIZ' MANŞETİ İÇİN NE DEDİ? KIVRIKOĞLU KENDİSİ İÇİN HANGİ ŞOK SÖZLERİ SÖYLEDİ. AYRINTILAR SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

GENÇ SUBAYLAR 27 MAYIS'TA SLOGAN OLARAK KULLANILMIŞ

Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu, "Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan 'Genç subaylar rahatsız' başlıklı haberle ilgili olarak iki beyanınız var. 'Demokrat olmam suç mu? Lanetliyorum' şeklinde ifadeleriniz geçiyor. Bu konuları biraz daha açar mısınız?" diye sordu. Özkök ise, "Demokrat olmam konusu ‘hükümete bağlı olmam’ şeklinde anlatıldı. Tabii ki bir Genelkurmay Başkanı hükümete bağlıdır, ancak farklı yansıtıldı. O dönem Başbakana genç subayların rahatsız olduğunu söylediğim iddia edildi. Ben böyle bir şey demedim. Hepimiz tedirgindik." diye cevap verdi.

Bunun üzerine Haşıloğlu, "Genç subaylar rahatsız manşeti sizde neden bu kadar infial uyandırdı? Tedirginliğiniz neydi?" diye sordu. Özkök ise, "Silahlı kuvvetler üzerinde yarattığı etki ve 27 Mayıs'ta slogan olarak kullanılmış olmasıdır." diye cevap verdi.

BALBAY'A SİTEM

Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu, Cumhuriyet gazetesinde Özkök ile ilgili yayınlanan bir yazıda 18 yıl yurt dışında bulunan biri olarak Türkiye gerçeklerine yabancı olduğu konusundaki haberini hatırlattı. Haşıloğlu, Özkök'ten bu yazıyla ilgili diyeceklerini sordu. Özkök ise yazının yayınlandığı dönemde bir şey söylemediğini ancak emekli olduğu zaman Balbay'a sitem ettiğini dile getirdi. Özkök, Wikipedia internet sitesinden biyografisine bakıldığında yurt dışında ne kadar görev yaptığının ve Türkiye gerçeklerini ne kadar bildiğinin görüleceğini Balbay'a da söylediğini aktardı.

Haşıloğlu, bu açıklamanın ardından Balbay'ın bu bilgileri veren haber kaynağı için üst düzey bir subay olduğunu söylediğini hatırlatarak bu konuda bir araştırma yapıp yapmadığını sordu. Özkök ise böyle bir araştırma yapmadığını söyledi.

‘BURSA IŞIKLAR’DA OKUMAMA RAĞMEN CUMHURİYET’TE KULELİ’DE OKUDUĞUM YÖNÜNDE HABERLER ÇIKIYORDU’

Hilmi Özkök, kendisini yıpratmak amacıyla yapılan haberlere ilişkin, "Ben Bursa Işıklar Askeri Lisesi’nde okudum. Ancak Cumhuriyet gazetesinde Kuleli Askeri Lisesi’nde okuduğum ve bu dönemde Cuma namazlarına gittiğim şeklinde haberler yer aldı." diye konuştu.

YEMEĞİ PAKETE SARIP GETİRDİM

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun, görev yaptığı dönemde karargaha evden sefertası ile yemek getirmesine ilişkin sorularını cevaplayan Özkök, "2003-2005'e kadar olan dönemde evden karargaha yemek getirdim. Belli bir dönemi kapsıyordu. Sefertası da yoktu. Pakete sarıp getirdim." dedi.

JANDARMA İÇİNDE YENİ YAPILANMA SORULDU

“CÇGekibi.word isimli bir belgeyi Genelkurmay Başkanlığına sorduk. Kendilerine ait olduğunu söylediler. Cumhuriyet Çalışma Grubu'na ait olduğu anlaşılan bu belge içeriğinde Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde istihbarat yönetim şube müdürlüğü kurulduğu ve bununla ilgili görevlendirme çalışması yapıldığı belirtiliyor. Bu bilgiye sahip misiniz?" şeklindeki soru üzerine bu belgeyi görmek isteyen Özkök, "Jandarma Genel Komutanlığı'nın, kendi başkanlığına dağıtım yaptığı bir belgedir." dedi.

BÖYLE BİR KONUYU HATIRLIYORUM

TSK'da teşkilat değişiklik tekliflerinin belirli periyotlarla yapıldığını belirten Özkök, "Böyle bir konuyu net olmamakla birlikte hatırlıyorum. Bana sunulan teklifte isim listesi bulunmaz, daha ana hatları ile yer alır." diye konuştu.

İRTİCA İLE MÜCADELE KONUSUNDA İYİ ÇALIŞAMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORDU

Haşıloğlu, "Hakkınızda karalama kampanası başlatıldığını söylediniz. Bu kampanya ne zaman başlatıldı?" diye sordu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptığı döneme kadar sicili tertemiz bir subay olduğunu belirten Özkök, "Ancak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Genelkurmay Başkanlığı'na geçiş sürecimde bazı sıkıntılar yaşadım. Kıvrıkoğlu tarafından sevilirdim. Beni Genelkurmay 2. Başkanı yaparak karargaha yanına aldı. Ancak Genelkurmay Başkanlığı'na geçişim sırasında ise irtica ile mücadele konusunda iyi çalışamayacağımı düşünüyordu. Beni Genelkurmay Başkanı yapmayacağını söyledi. Ben de kendisinin takdiri olduğunu söyledim." ifadesini kullandı.