BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,69
ALTIN 2.488,25

Hilmi Özkök Kimdir?

Hilmi Özkök, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 24 ncü Genelkurmay Başkanı'dır.Özkök, 1959 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1961 yılında Topçu Okulu'ndan mezun oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı çeşitli topçu birliklerinde 1970 yılına kadar batarya subaylığı ve batarya komutanlığı yapan Hilmi Özkök, 1972'de Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. 1975 yılında NATO Savunma Kolejinden mezun olmuştur. Kurmay subay olarak; 15 nci Piyade Er Eğitim Tugayında Harekat ve Eğitim Şube...

Hilmi Özkök, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 24 ncü Genelkurmay Başkanı'dır.Özkök, 1959 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1961 yılında Topçu Okulu'ndan mezun oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı çeşitli topçu birliklerinde 1970 yılına kadar batarya subaylığı ve batarya komutanlığı yapan Hilmi Özkök, 1972'de Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. 

1975 yılında NATO Savunma Kolejinden mezun olmuştur. Kurmay subay olarak; 15 nci Piyade Er Eğitim Tugayında Harekat ve Eğitim Şube Müdürlüğü, NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı Özel Silahlar Şube Müdürlüğünde Karargah Subaylığı, Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargahı (SHAPE) Plan ve Prensipler Dairesinde Karargah Subaylığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Plan ve Prensipler Başkanlığında Savunma Araştırma Şube Müdürlüğü, Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliğinde Özel Kalem Müdürlüğü ve Kara Harp Okulu Komutanlığında Öğrenci Alay Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur. 

1984 yılında Tuğgeneralliğe, 1988 yılında Tümgeneralliğe, 1992 yılında Korgeneralliğe, 1996 yılında da Orgeneralliğe terfi eden Orgeneral Özkök; Tuğgeneral rütbesi ile Genelkurmay Plan ve Harekat Daire Başkanlığı ve 70 nci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, Tümgeneral rütbesi ile 28 nci Motorlu Piyade Tümen Komutanlığı ve Genelkurmay Personel Daire Başkanlığı, Korgeneral rütbesi ile NATO Türk Askeri Temsil Heyet Başkanlığı ve 7 nci Kolordu Komutanlığı, Orgeneral rütbesi ile NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Genelkurmay II nci Başkanlığı, 1 nci Ordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulunmuş ve 28 Ağustos 2002 tarihinde Genelkurmay Başkanlığına atanmıştır. 

2007 yılında Nokta dergisinin yayınladığı dönemin deniz kuvvvetleri komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüklerde, 2003 ve 2004 yıllarında bazı kuvvet komutanları tarafından planlanan "Ayışığı" ve "Sarıkız" adlı askeri darbeler'e karşı çıkarak Genelkurmay Başkanlığı sırasında, Türkiye'de demokratik rejimin devamını sağladığı iddia edilmektedir. 

Ergenekon davası kapsamında ortaya çıkan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait günlüklerde, darbecilerin İsrail istihbarat kurumu Şin Bet başkanı Ami Ayolan'dan siyasi destek istedikleri, onun da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ten şikayetçi olarak, bütün Kuvvet Komutanlıkları ile işbirliği halinde oldukları halde, Özel Kuvvetler Komutanlığı ile irtibatlarının kesildiğini söylediği iddia edilmektedir. 

Madalyaları 
TSK Şeref Madalya 
TSK Üstün Hizmet ve TSK Üstün Cesaret ve Feragat Madalyaları 
ABD Komutanlık Liyakat 
Pakistan Nişan-ı İmtiyaz 
İspanya Büyük Haç Askeri Üstün Liyakat 
Kore Cumhuriyeti Tong-il 
Arnavutluk Cumhuriyeti Altın Kartal 
Fransa Milli Liyakat Madalyası