BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,77
ALTIN 2.506,89
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Hilar'da kazı çalışmaları sürüyor

Diyarbakır'ın Ergani ilçesi Sesverenpınar köyü civarında bulunan Hilar mağaralarında 4. etap kazı çalışmalarına başlandı.

Abone ol

Dünyanın en eski arkeolojik yerleşimlerinden olan Diyarbakır'ın Ergani ilçesi Sesverenpınar köyü civarında bulunan Hilar mağaralarında 4. etap kazı çalışmalarına başlandı.

Yakındoğu'nun tarımcı en eski topluluğuna ait kalıntıları barındıran tarihi sit alanında "Hilar Mağaraları ve Çayönü'nün Turizme Açılması" projesi kapsamında yeniden başlayan ve 6 ay sürecek kazı çalışmaları sonrasında Hilar'ın tarihi gün yüzüne çıkarılacak. "Hilar Mağaraları ve Çayönü'nün Turizme Açılması" projesi kapsamında 2006 yılından bu yana aralıklarla yapılan arkeolojik kazıların 4. etabı 6 ay sürecek. Kazı çalışmalarında birçok mezarın açığa çıkarılacağını belirten kazı sorumlusu Arkeolog Zafer Han, yapılan kazı çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:
"6 aylık bir sürece yayılacak 4. etap kazı çalışmalarımıza 41 kişiyle başladık. Bu çalışmalara paralel olarak başlatılan çevre düzenlemesi çalışmaları da eş zamanlı olarak devam etmektedir."

Kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Ergani Kaymakamı Ramazan Yıldırım ise, "Hilar Mağaraları ve Çayönü'nün turizme açılması" projesi kapsamında 6 ay sürecek 4. etap kazı çalışmalarına paralel olarak yürütülen çevre düzenlemesi çalışmasının da aralıksız devam ettiğini belirterek, "Yapılan çalışmalar tarihi dokuyu taşıyan Hilar köyünde yaygın şekilde devam edilerek bölgenin turizme kazandırılması sağlanacak. Bu bağlamda örnek bir köy haline getirilecek Hilar, ilçedeki diğer köylerle de etkileşim içine girerek bölgenin aktif turizm merkezi haline gelmesine katkı sağlanacaktır" diye konuştu.