BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.504,62
HABER /  GÜNCEL

Ertuğrul Özkök'e şeytani benzetme!

Hilal Cebeci'ye bir darbede İHL Sözlük'ten geldi.

Abone ol

H.Kübra Kocaoğlu
TWİT-ÜL HAVADİS- Meşhur bir isim ya da olay hakkında bilgi almak için Google'a sorduğunuzda karşınıza gelen linklerin başında sözlükler gelir. Ekşi Sözlük, İTÜ Sözlük, Uludağ Sözlük, İHL Sözlük... İçinde envayi çeşit yorumun, bilginin, görüşün yer aldığı sözlükler son zamanlarda davalarla dikkat çekerken, Erol Köse'nin Ekşi Sözlük'e açtığı savaşla sorgulanır hale geldiler. "Sözlüklerde her önüne gelen istediğini yazabilmeli mi?" sorusunun tartışıldığı günlerde Zaman yazarı Ali Bulaç'ın "
'gizli isim kullanıyorsanız ifade özgürlüğü gibi bir hakkınız da yoktur' sözleri gündeme oturdu. Bunun yanında Acun Ilıcalı gibi bazı ünlü isimler de sözlükleri hedefine aldılar. Son zamanlarda Twitter'da panpişleriyle ün tazeleyen Hilal Cebeci'nin ise nerdeyse hergün Ekşi Sözlük'te hakkında yazılanlara link vererek cevap vermesi de ayrı bir tartışma konusu oldu. Durum her ne kadar sözlükler aleyhine görünse de şunu da hatırlatmak da fayda var; Ekşi Sözlük Fatih Altaylı'ya karşı açtığı tazminat davasını kazanmıştı.

Twit-ül Havadis olarak sizler için İHL Sözlük'ten Said Ercan'a yani nam-ı diğer @mechulx'e  "Sosyal paylaşım ağları olan sözlüklerde son zamanlarda neler oluyor?" sorusunu yönelttim. Söyleşimiz sözlüklerden başladı, Ertuğrul Özkök, Hilal Cebeci derken dindarların sekülerleşmesi, başörtülü kızlardan rahatsız olan muhafazakarların durumu ve imam hatipliler nerede sorusuyla son buldu. Twitter'dan canlı gerçekleştirdiğimiz bu ilginç söyleşiyi sizlerle paylaşma vakti geldi:

ÜNLÜLER SÖZLÜKLERİ ÖNEMSİYOR!

Hatice Kübra
@mechulx Öncelikle yeni başlayanlar için sanal alemde "sözlük" dedikleri şey nedir? Ne işe yarar?

Said Ercan
@Htckubra interaktif sözlükler, aslında sanal alemin kıraathaneleridir diyebiliriz, güncel olayların konuşulduğu tartışıldığı yorumlandığı düşünce platformlarıdır, her türlü görüşün rahatça sergilendiği düşünce özgürlüğünün önemsendiği alanlardır.

Hatice Kübra
@mechulx Peki sosyal medyadaki güçleri ve etkileri nedir?

Said Ercan
@Htckubra dünyadan çok farklı olarak Türkiye'de sosyal medya sözlükler üzerinden gelişti ve yine sözlükler üzerinden büyümeye devam ediyor. İnteraktif sözlük örneği dünyada başka ülkede bu anlamda yok. Bugün sözlüklerin kayıtlı üye sayısı yaklaşık 700 bin çok ciddi bir sayı, twitter mesela Türkiye'de ilk sözlükler üzerinden öğrenildi ve ilk kullanıcıları sözlük kullanıcıları oldu. Bugün sözlüklerden ünlü olmadığınız sürece twitter'da ortam kurmanız zor. Öte yandan bir çok ünlü ismin bugün sözlükleri önemsediğini ve onlarla içli dışlı olduğunu görüyoruz ki bu da sözlüklerin sosyal medyadaki en büyük gücü olsa gerek.

Hatice Kübra
@mechulx bir çok ünlü isim son zamanlarda sözlüklere savaş açmış durumda.Özellikle Ekşi Sözlük'le ilgili, neden bu duruma geldi?

Said Ercan
@Htckubra aslında davalar hep açılıyordu, Ekşi Sözlük ilk kurulduğu günden beri mahkemelik oluyordu fakat o zamanlar reklam dertleri yoktu, idealist gençler yönetiyordu Ekşi Sözlük'ü. Şimdi biraz daha profesyonel bakmaya başladılar ve şirket oldular şirket gibi davranıyorlar. Yazar sıkıntıları yok, okuyucu sıkıntıları yok, madem sosyal medya diye çok karlı bir alan var, biz de gücümüzle yasalara sonuna kadar uyarak devletle sürtüşmeyerek işimize bakalım diyorlar.  Gelen baskı ve bilgi taleplerine de boyun eğiyorlar. Tabi bazı meşhur olmak için dava açan tiplerde var onları saymıyorum. Son yaşananlar Ekşi'nin şirket olma sancılarıdır bir süre sonra unutulup gidecektir. Hem unutmamak lazım onlarda Fatih Altaylı'ya karşı açtıkları davayı kazandılar bu sözlükler açısından da kazanımdır. "bu adamlar nick'ten ibaret istediğimizi söyleriz" diyenler eminim yola gelmiştir.

Hatice Kübra
@mechulx aynı matık sözlük yazarlarında yok mu peki? Nasılsa nick'ten ibaretim istediğimi söylerim?

FACEBOOK'TAN CEZA ALAN VAR MI?

Said Ercan
@Htckubra "nick arkasına saklanıyorlar" bahanesi artık kalmadı, İP adresi ile eliyle koyulmuş gibi herkes bulunabiliyor, öte yandan, twitter'da bir çok insanın nicki yok direkt kendi isimleri ile hesapları var. Facebook'ta öyle orada olumsuz eleştiri yapanlara bir şey diyebiliyorlar mı? Siz hiç duydunuz mu twitter ve facebook'tan dava açılıp ceza alan birini? Sosyal medya bunu sağladı artık nickler bir gizlenme değil bir hobi, özenme, ideal olarak alınıyor, gizlenenler elbet var ama onlarda hukuki olarak kolayca tespit edilebiliyor.

Hatice Kübra
@mechulx Sözlük yazarı olmak için aranılan belli vasıflar var mı yoksa isteyen herkes sözlük yazarı olabilir mi?

NASIL SÖZLÜK YAZARI OLUNUR?

saidercan.jpg  Said Ercan
@Htckubra sözlüklerin genel olarak istediği kriter sözlük formatına uygun 10 entry(tanım) girmiş olmak yeterli, ihl sözlük olarak biz tarih, hukuk, din, internet, ve sanat alanından 5 soru soruyor 5 entry girmelerini istiyoruz, cevap verenler yazar(üstad) oluyor.

Hatice Kübra
@mechulx yazarlığın kademeleri var mı sizde? Çekirge Sensey felan:))

Said Ercan
@Htckubra ahval dediğimiz bir uygulama var, bunu belirleyen de +(beğen) ve -(kötüle) butonlarıdır, bir yazar ne kadar çok + oy alırsa ahvalı o kadar yükselir ve 'enler' istatistiğine girer. Bazı yazarlar bunu çok önemser bazıları önemsemez, sonra nesil farkı bir çok sözlük sene de bir yazar alır ve bunlara nesil ismini verir. İHL sözlük şu an 4.nesil üstad alımı yapıyor ve 1.nesiller 2.cileri, 2.ciler 3.nesilleri beğenmiyor :)), Böyle kendi içinde bir devrecilik sistemi de diyebiliriz.

Hatice Kübra
@mechulx @mustaid in sorusu yazarın parantez içinde neden üstad var. İkincisi ihl ismi değişemiyor mu ? İsim çok kısıtlayıcı değil mi?

Said Ercan
@Htckubra biz yazarlarımıza "üstad" diyoruz yani Ekşi suser, Uludağ uuser derken biz üstad diye nitelendiriyoruz.

Hatice Kübra
@mechulx peki neden İHL sözlük? Kurucuları imam hatipli olduğu için mi yoksa yazarları imam hatiplilerden mi oluşuyor

DIŞLANAN MUHAFAKAR GENÇLERİN SÖZLÜĞÜ!

Said Ercan
@Htckubra İHL'den önce 70 küsür sözlük vardı ve muhafazakar gençler hep yok sayılıyordu bir kısıtlama dışlama vardı. İHL bu anlamda kısıtlamak değil dışlanan bir kesimi kapsamak için geldi ve Allaha şükür kendini kısa sürede kabul ettirdi.

Hatice Kübra
@mechulx bu muhafazakar duruş içeriğe de yansıyor mu peki? Sınırları nelerdir?

Said Ercan
@Htckubra İHL Sözlük okul ve üniversite isimli diğer sözlükler baz alınarak, bir duruşu temsil etmek üzere düşünüldü. "biz de varız"ın bir yansımasıydı. Yazarlarımız ve yöneticilerimiz çoğunlukla İHL'li ama isim sadece okul düşünülerek konulmuş değil.
28 şubat döneminde ezilen, dışlanan, kendini ifade etmesi engellenen bir kuşağın varoluş mücadelesine vurgu da diyebiliriz.  Yani gerçekten varolan kimlik mücadelesinin sanala taşınmış hali.

İçeriğe kesinlikle yansıyor, düşünceyi önceliyoruz, hakarete argoya kutsal ile dalga geçilmesine asla müsade etmiyoruz. Belki de bu yüzden anayasası en çok cezalı ve sınırları keskin bir sözlüğüz. İçerik oluşturan yazarlar İHL Sözlük'ü güvenli bir liman gibi görüyorlar ve bu da paylaşımlara yansıyor.

İHLLİLER HİLAL CEBECİ İÇİN NE DEDİ?
JİPE BİNEN BAŞÖRTÜLÜLER RAHATSIZ EDİYOR!
İSLAMCILARIN HEPSİ FARKLI ÇAĞDA YAŞIYOR!


[PAGE]


Hatice Kübra

@mechulx bu muhafazakar duruşla bir İHl sözlükçü olarak @hilalcebeciii ile ilgili bir şeyler yazacak olsanız ne yazardınız mesela?

Said Ercan
@Htckubra Anılan bayan hakkında İHL Sözlük Hilal Cebeci başlığında http://ihlsozluk.com/nedir.php?&q=hilal+cebeci&yazari=&sayfa=2 bir şeyler yazılmış, sosyalmedyahaber.com 'da da bununla ilgili haber yapmıştık. @hilalcebeciii 'nin ekşi sözlük'e selam göndermesini de hesaba katarsak taşlar yerine oturur. İHL 'nin varlığı bunun için önemli.

Hatice Kübra
@mechulx onları biliyorum ben sizden istemiştim cevabı:))

Said Ercan
@Htckubra kendisi hakkında "panpiş" demek yeterli olacaktır :))kafasını yoracak cümle kurmaktan sakınıyorum beyin organını pek kullanmıyor.

ERTUĞRUL ÖZKÖK'ÜN KAFASINDAKİ KALIPLAR KIRILMIŞ!

Hatice Kübra
@mechulx az önce İHL sözlükün 28 Şubat döneminde dışlanan kuşağı temsilinden bahsettiniz. Siz Şubat ayında o dönem belki de bu gençliği en çok dışlayan bir gazetenin genel yayın yönetmeniyle Ertuğrul Özkök'le buluştunuz? BunA neden gerek duydunuz?

Said Ercan
@Htckubra Özkök ile buluşma İHL Sözlük isteği ile değil karşılıklı rıza ile gerçekleşti. Toplantıya katılan arkadaşlarımız hiç bir denge gözetmeksizin en ağır sorularını sordular, samimi cevaplar aldılar. Özkök büyük bir iletişimci zor soruları iyi karşıladı ve kendince cevaplarını verdi, pişmanlıklarını dile getirdi, itiraflar yaptı. belki hiç bir arkadaşımızın medya ile paylaşmayacağı of the record şeyler söyledi. kafasında bir şeyler değişmiş kalıplar kırılmıştı. Unutmayalım Kur'an'da şeytanın bile konuşturulduğu ayetler vardır, Ertuğrul bey sözünü söyledi biz de sözümüzü söyledik.

Hatice Kübra
@mechulx yani bugün Türkiye şartları tekrar değişse Ertuğrul Özkök aynı manşetleri atmaz mıydı sizce?

Said Ercan
@Htckubra Ertuğrul Özkök kendi tabiri ile değerleri olan biri değil, yani bu anlamda bir duruşu yok, o manşetleri atardı diye düşünüyorum.


İHL SÖZLÜK KİMİ TEMSİL EDİYOR?

Hatice Kübra
@mechulx @aylaKayla nın sorusu: İHL Sözlük kimi temsil ediyor, ortak ses oluşturabiliyor mu?

Said Ercan   351.jpg
@Htckubra İHL Sözlük vicdanı temsil ediyor, anti kapitalist ruhu temsil ediyor, ahlakı ve düşünceye saygıyı temsil ediyor, bunlar kimde ortak ise o kimselerin ortak sesini oluşturuyor.

Hatice Kübra
@mechulx bu zamana kadar İHL sözlüğe açılmış herhangi bir dava var mı?

Said Ercan
@Htckubra bir çok kez avukatlar aracılığıyla dava tehditi aldık, ilk açıldığımızda Adnan Oktar'ın avukatları ile sıkça görüştük. Yine Cübbeli Ahmet Hoca'nın avukatlarından şikayetler aldık. İlk davalık durumumuzda şimdi adını unuttum hristiyan bir yerli popçuydu, şuan bir yazarımızın izmir savcılığında devam eden davası var, kendi bilgisi dahilinde ip adresini paylaştık. Maalesef geçen hafta içerisinde camianın sevilen ünlü yazarlarından birinden ciddi anlamda dava tehdidi aldık, kendisinin avukatları ile görüştük, bizden bir kaç yazarın ip bilgisi istendi vermeyi reddettik, bu yazar başlığındaki tam olarak 3'te 1'nin silinmesini istiyordu ve silinmemesi durumunda 30 yazarımız hakkında dava açacağını belirtti. Sözlük avukatımız yaptığı inceleme sonucu sadece 1 tanımın silinmesşi gerektiğini beyan etti diğerleri için talebi reddettik.

Hatice Kübra
@mechulx bu ünlü yazarımız kimdi?

Said Ercan
@Htckubra 8 temmuz akşamına kadar süre verdik dava açarlarsa deşifre edeceğiz.

JİPE BİNEN BAŞÖRTÜLÜLER RAHATSIZ EDİYOR!

Hatice Kübra

@mechulx @eliffsude böyle bir eleştiri var sanırım: İsin aslı su ki basörtü, kadınlar ve evlilik konusunda yazılanlardan hoslanmıyorum.

Said Ercan
@Htckubra bu aslında ihl sözlük'ün konusu değil camiamızın genel sorunu, modernleşme, sekülerleşme bayanlar üzerinden daha kolay ölçülüyor.

Hatice Kübra
@mechulx özellikle islami sosyal paylaşım ağları dediğimiz yerlerde yeni nesil başörtülülere karşı bir anti ve ağır bir dil var,neden sizce?

Said Ercan
@Htckubra yani şekilci islam algımız bayanlar üzerinden bir koruma refleksi oluşturuyor, bu da sözlüğe yansıyor. Jipe binen bir sofi bizi rahatsız etmezken, bir başörtülü bayan sinirlerimizi çıkarıyor. Bunun sebebi aslında din değil, gelenecek kadın korumacı namus, namus algımız, kadının edebiyle ilişkilendiriyoruz.

Mesela erkeğin şekli kısa şortu bizi ilgilendirmez iken, kadının her şeyi, gündemimiz oluyor, kadınlarımızda maalesef burjuvalaşma yolunda başı çektiği için tartışma kaçılımaz bir hal alıyor :) Benim asıl korkum bir süre sonra bunları hiç konuşmuyor olacak olmamız, işte o zaman ümmet diye bir şey kalmayacak. Liberal bireyler olarak herkesi kendi yanlış haline bırakacağız buğz etmekti sanırım imanın en düşük derecesi.

BAZI CAMİLERDE KADINLAR İÇİN ABDEST YERİ BİLE YOK!

Hatice Kübra
@mechulx yani sekülerleşen kadını dışardan bakınca anlamak kolay olduğu için mi bu ağır dil? Ama burada asıl itiraz noktası dindar kadın ve erkek arasında yapılan ayrımcılık değil mi?

Said Ercan
@Htckubra ayrımcılık hep vardı hala var, mesela bazı camilerde bırakın kadın abdest alma yerini namaz kılma yeri bile yoktur. Sanırım bilinçleşen kadını sevmiyoruz, bıraktığımız yerde kalanlar kadınlarla dolsun her taraf istiyoruz. kadınlara misyon yüklüyoruz. Düşünün dinimize göre kadın cuma namazı kılabilir hatta kılmalıdır da ama kaç camide buna müsade ederler?

Hatice Kübra
@mechulx o zaman bu tutumun dinden ziyade geleneksel yapıyla alakası var diyebilir miyiz?

İSLAMCILARIN HEPSİ FARKLI ÇAĞDA YAŞIYOR!

Said Ercan
@Htckubra aslında sekülerleşme araçlarını erkek temin ediyor. Eve ilk tv'yi, ilk telefonu, ilk interneti erkek alıyor, sonra kadını suçluyor. Kesinlikle, Asr- Saadet'te kadının rolüne bakın bugüne bakın. Peygamberin eşleri ile diyaloğuna bakın bugüne bakın çok farklı. Bu kısıtlama iyiliği emredip kötülükten sakındırmaksa sevap değil midir? Bizim sözümüz dinle alakası olmayanlar engeller için. Yeryüzü mescit değil mi? Neden dışarıda kalsın? İslamcılar sağlıklı bir şekilde hiç bir şeyi tartışmadı ki, çünkü hepsi farklı bir çağda yaşıyor, kimileri 600 yılında kimileri 2023 yılında kimileri de 1500 lü yıllarda.

Hatice Kübra
@mechulx kadın sekülerleşmesin diye erkek eve internet ya da telefon almamalı gibi bir sonuç mu çıkıyor yazdıklarınızdan?

Said Ercan
@Htckubra böyle bir anlam çıkmasını istemem belirtmek istediğim bir sekülerleşme varsa erkek buna öncülük ediyor, kadının adı çıkıyor.

Hatice Kübra
@mechulx @aylaKayla nın sorusu: acaba İHL Sözlüğün bugüne kadar bünyesinde gerçekleşen etkinlik ve oluşumlardan bahsedilebilir mi?

500.20110718135626.jpg


Said Ercan

@Htckubra İHL Sözlük etkinlik ve sosyal sorumluluk noktasında en dolu ve en aktif sözlük diyebiliriz. biralı rakılı festival yapmakdışında her alanda etkiniz,mesela bünyemizde oluşmuş" infak çetesi" ismiyle bir yardım kuruluşu var. Etkinlikleri burada saymakla bitmez vefa gecelerimiz var Şule Yüksel Şenler, @esrefziya.  Anma etkinliğimiz var #rachelcorrie kınama eylemlerimiz var #25t ve ve imam hatip yurdunun yakılması sonra tüm darbe karşıtı yürüyüşlere katılmaya çalışıyoruz, mazlum Filistinlilerin yanında olmak adına eylemlere destek veriyoruz. İHL Sözlük duyarlılık noktasında bir sivil toplum kuruluşundan daha çok çalışıyor.

İMAM HATİPLİLER NERDE?

Hatice Kübra
@mechulx ve son soru @berberoktay :genel anlamda İHLlilerin yada sosyal medyada aktif ihl'lilerin yüzde kaçına ulaştıklarını düşünüyorlar?

Said Ercan
@Htckubra güzel bir soru İHLliler nerde sahi? forumları terk ettiler, diğer platformlarda da sayıları çok çok az hadi İHL Sözlük'te olsun 13.000 İHL'li diğerleri nerde? Yüzbinlerce İHL mezunu var, tahminim bir kısmı hala internete erişim problemi yaşıyor özellikle bayan imam hatiplilerin sanalda az olduğunu düşünüyorum. Caf Caf dergisi editörü Asım Gültekin bizi en az imam hatipliler okuyor demiişti biz de ancak %10'una ulaşmışızdır diye düşünüyorum.



http://twitter.com/HtcKubra
Facebook Hatice Kübra
Twitter İnternethaber
Facebook İnternethaber