BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.509,24
HABER /  GÜNCEL

Hıdırellezde neden ateşte atlanır günah mı gecesinde niye yapılır?

2016 yılı Hıdırellezi bugün başladı. Hıdırellez akşamında ateşten atlanır. Peki ateşten neden atlanıyor manası ne günah mı? Hidirellez gecesinde ne yapılır gül ağacında dilek tutmak nasıll oluyor?

Abone ol

Hıdırellez günü Hazreti Hızır'ın İlyas peygamber ile buluştuğuna inanılır. Bu günde doğaya çıkmak piknik yapmak ve ateşten atlamak başlıca ritüeller arasında yer alır.

Peki Hıdırellezde neden ateşten atlıyoruz, günah mıdır?

Hıdırellez denince akla ilk başta şenlik ateşi gelir ve onun üzerinden atlamak. Hıdırellezin en yaygın ritüelü budur ve ateşten atlamanın nazardan ve hastalıktan koruduğuna inanılır. Bu ritüel adeta Hıdırellez'le özdeşleşmiştir. Ateşten atlamak bir gelenektir ve dini bir anlamı yoktur.

Hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.

HIDIRELLEZ GECESİNDE NE YAPILIR? GÜL AĞACINDA DİLEK DİLEME - TIKLAYIN

HIZIR KİMDİR?

Hızır'ın kim olduğuna dair çeşitli görüşler var. Tasavvuf çevreleri Hızır'ı bir veli olarak kabul ettiği gibi, onun peygamber olduğunu düşünenler de bulunuyor. Onun ak saçlı, nur yüzlü, sakallı yaşlı bir adam veya dilenci, fakir kılığında göründüğüne inanılıyor. O zor durumdaki insanlara yardım etmesi, iyileri mükafatlandırıp, kötüleri cezalandırması, berekete ve bolluğa kavuşturması gibi özelliklerle biliniyor. Hızır'ın, "hayat suyu" içtiği için sonsuza kadar yaşayacağı da inanışlar arasında yer alıyor.

İlyas'ın peygamber olduğu konusunda ise genel kabul bulunuyor. Halk arasında kabul edilen inanışa göre, Hızır karaların ve havanın, İlyas ise suların hakimidir ve bu ikisi birleştiğinde, doğada var olan her şeye güç yetecek konuma gelinmektedir.