BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,85
ALTIN 2.435,46
HABER /  GÜNCEL

Hıdırellezde ne yapılır dilek duası nasıldır?

Bugün Hıdırıllez peki Hidirellez nedir ve nasıl dua edilir nasıl dilek dilenir biliyor musunuz? Sizin için Hidırellez bereket ve dilek duası ile geleneklerini derledik.

Abone ol

Hıdırellez nedir ve ne yapılır sorusunun yanıtıyla başlayalım. Hıdırellez günü (6 Mayıs) Hızır ile İlyas Peygamberler biraraya gelir. Hızır ile Hazreti İlyas'ın su kenarı ve doğada buluştuğuna inanıldığı için Hıdırellez günü genellikle kırlarda geçirilir.

Hıdırellez bugün ikindi vakti bitiyor. Hıdırellez bitene kadar hiçbir yeşil dalından koparılmaz, genç kızlara bulaşık yıkattırılmaz ve çalışılmaz.

Peki Hıdırellezde ne yapılır , nasıl dilek dilenir ve duası nasıldır?. Hıdırellez günü bütün dileklerin ve duaların kabul olduğuna inanılır. Bunun için ilginç ve sıradışı Hıdırellez gelenekleri vardır. Gül ağacı Hıdırellez'in sembollerinden biridir.

HIDIRELLEZDE NELER YAPILIR?
hidirellezde-ne-yapilir.jpg5 Mayıs günü (Nişanlılar arsında) oğlan evi, kız evine Hıdırellez Kurbanı, olarak süslenmiş bir koç gönderir. Bu kurban Hıdırıllez günü kesilerek birlikte yenir. Yemeğe çağırılanlar, çarşaf, havlu yemeni ve gönüllerinden kopan armağanlar getirirler. Getirilen armağanlar ipler üzerinde sergilenir.

-Hıdırellez günü, erkenden kalkılıp kapılar açılır. Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır. Açılır ki eve bereket dolsun, genç kızımız da iyi bir evlilik yapsın.

-Hıdırellez günü, bazıları sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır’ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmayı düşler.

hidirellez-ateşi.jpg-Hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.

-Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır'ın kendilerine yardım edeceğine inanıyorlar.
hidirellez-dilekleri.jpg-Hıdırellez günü sabahında kağıda yazılan dilekler gül dalından alınıp denize atılır. Dibine gömülen para ise cüzdana konulur ve bir yıl boyunca harcanmaz. Bu paranın cüzdanı bereketlendireceğine ve paranızın hiç bitmeyeceğine yorulur.

hidirellez-dilekleri.20150506103237.jpgEdirne'de Romanlar, Kakava- Hıdırellez Şenlikleri kapsamında adetleri gereği şafak sökmeden Tunca Nehri kenarında buluştu. Kakava ateşinin dün Sarayiçi adasında yanmasıyla kutlamalara başlanan Kakava-Hıdırellez Şenlikleri sabaha karşı Tunca Nehri kenarında devam etti. Şenliklere katılanlar dilek ağacına kurdele bağladı.

HIDIRELLEZ VAKTİ NE ZAMAN BİTİYOR?
hidirellez-dilek-ağaci.jpg6 Mayıs günü ikindi zamanı Hıdırellezin bittiğine inanılır. Ancak eğlenceler hava kararıncaya değin sürer. Hızır uğrasın! dileği bolluk gelmesi anlamında kullanılır.

HIDIRELLEZ BEREKET DUASI
Hıdırellez dileklerini gül ağacının dalına bağlarken bu duayı okumanız gerekiyor;
-“Allahümme Rabbühü Ya Halkalhalas Muhammedin Resulullah Yetiş imdadıma Ya HIZIR YA İLYAS”

Bu dua 40 defa okunuyor. 5 Mayıs günü 39 defa okunuyor. 6 mayıs günü 1 defa okunup 40’a tamamlanıyor. İçinizden geldiği gibi Allah’a dua edersiniz. Allah’tan dileklerinizi ve bu senenin hayırlı olması, bol rızıklı olması ve diğer isteklerinizi bildirirsiniz.

HIDIRELLEZDE BEREKET İÇİN NELER YAPILIR?
hidirellez-dilek.jpg
Hıdrellezde Hızır'ın bereket vermesi için yiyecek kaplarının, erzak torbalarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılıyor.

HIDIRELLEZ'DE NEDEN ATEŞ ÜZERİNDEN ATLANIR?
hidirellez-ateşi.20150506103638.jpgHıdırellez günü en yaygın ritüel, nazardan ve hastalıktan korunmak için ateş yakarak üzerinden atlamaktır. Bu ritüel adeta Hıdırellez'le özdeşleşmiştir. Günahlardan arınmak için de bu uygulamaya başvurulduğu ifade ediliyor.

HIDIRELLEZ KAKAVA ŞENLİKLERİ
hidirellez-kakava-şenlikleri.jpg
Edirne'de Romanlar, Kakava-Hıdırellez Şenlikleri kapsamında adetleri gereği şafak sökmeden Tunca Nehri kenarında buluştu. Kakava ateşinin dün Sarayiçi adasında yanmasıyla kutlamalara başlanan Kakava-Hıdırellez Şenlikleri sabaha karşı Tunca Nehri kenarında devam etti. Romanlar, gelinlik giyen genç kızların başı çektiği gruplar halinde dans ederek nehir kenarına geldi. Davul zurna eşliğinde dans eden Romanlara kent sakinleri ve turistler de eşlik etti.
hidirellez-dilek-mumlari-nehir-kakava.jpgKakava ateşinin dün Sarayiçi adasında yanmasıyla kutlamalara başlanan Kakava-Hıdırellez Şenlikleri sabaha karşı Tunca Nehri kenarında devam etti. Şenliklere katılanlar dilek mumlarını Tunca Nehri'ne bıraktı.

EVLENMEK İSTEYENLER BU GECE RÜYALARINDA GÖREBİLİRLER
Evlenmek isteyen kızlar gelin maketi yapar ve gül dalına asarlarsa o gece evlenecekleri kişiyi rüyalarında göreceklerine inanılıyor. Evlenmekte geciktiği düşünenlerin başında ise Hıdırellez gecesi kilit açılıyor. Hıdırellez gecesinin bugün olduğunu hatırlatarak rüyanızda gelecekteki eşinizi göreceğinize dair bir başka ritüeli de aktaralım. Bir inanışa göre de balkabağından üç parça alıp çiğneyerek bunu mendilinin arasına koyup, o mendili de yastığının altına koyan rüyasında evleneceği kişiyi görür.

HIZIR KİMDİR?
Hızır'ın kim olduğuna dair çeşitli görüşler var. Tasavvuf çevreleri Hızır'ı bir veli olarak kabul ettiği gibi, onun peygamber olduğunu düşünenler de bulunuyor. Onun ak saçlı, nur yüzlü, sakallı yaşlı bir adam veya dilenci, fakir kılığında göründüğüne inanılıyor. O zor durumdaki insanlara yardım etmesi, iyileri mükafatlandırıp, kötüleri cezalandırması, berekete ve bolluğa kavuşturması gibi özelliklerle biliniyor. Hızır'ın, "hayat suyu" içtiği için sonsuza kadar yaşayacağı da inanışlar arasında yer alıyor.

İlyas'ın peygamber olduğu konusunda ise genel kabul bulunuyor. Halk arasında kabul edilen inanışa göre, Hızır karaların ve havanın, İlyas ise suların hakimidir ve bu ikisi birleştiğinde, doğada var olan her şeye güç yetecek konuma gelinmektedir.

İSLAM DİNİNDE HIZIR ALEYHİSSELAM
İbrahim aleyhisselamdan sonra yaşamış bir peygamber veya velî. Avrupa ve Asya kıtalarına hâkim olan Zülkarneyn aleyhisselamın askerinin kumandanı ve teyzesinin oğludur. İsminin, Belkâ bin Melkan, künyesinin Ebü'l-Abbâs olduğu ve soyunun Nûh aleyhisselamın Sam isimli oğluna dayandığı bildirilmiştir. Bâzıları da Hızır aleyhisselamın İsrailoğullarından olduğunu söylemişlerdir.

Hızır lakabıyla meşhur olmasının sebebi, kuru bir yere oturup kalktığı zaman, oranın yeşerip yemyeşil olmasından dolayıdır. Sahîh-i Buhârî'de bildirilen bir hadîs-i şerîfte Peygamber efendimiz; "Hızır (aleyhisselam), otsuz kuru bir yerde oturduğunda, o yer birdenbire yemyeşil olur, peşi sıra dalgalanırdı." buyurdu. Musa aleyhisselamla görüşüp yolculuk yaptı. Fakat vefatından sonra rûhu insan şeklinde gözüküp, garîblere yardım etmektedir.

Hızır aleyhisselam, Allahü teâlânın sevgili kullarındandı. Doğdu, büyüdü ve vefat etti. Ancak Allahü teâlâ onun rûhuna insan şeklinde görünmek ve kıyâmete kadar yardım isteyen Müslümanların imdâdına yetişmek, yardım etmek, konuşmak, ilim öğrenmek ve öğretmek özelliklerini verdi. Bâzı âlimler "nebî" (peygamber), bâzı âlimler de "velî"dir dediler. Hızır aleyhisselamda, yaşayan insanlarda görülen hâller bulunduğu için yaşıyor zannedilmektedir.

Hızır aleyhisselam, güzel ahlâk sâhibi, cömert ve insanlara karşı çok şefkatliydi. Allahü teâlânın izni ile kerâmet ehli olup, kimyâ ilmini bilirdi. Hak teâlânın bildirmesiyle ledünnî ilme sâhipti.

Hızır aleyhisselamın Musa aleyhisselam ile buluşması, görüşmesi ve yolculuk yapması Kur'ân-ı kerîm'de Kehf sûresi 60 ve 80. âyetlerinde ve hadîs-i şerîflerde bildirilmiştir.

Peygamber efendimiz Eshâb-ı kirâm ile Tebük Harbindeyken ikindi namazını kıldıktan sonra iki beyit işittiler. Fakat şiiri söyleyeni göremediler. Resûlullah efendimiz; "Bu iki beytin söyleyicisi kardeşim Hızır'dır. Sizi övüyor." buyurdu.

Hızır aleyhisselam birçok zâtın tasavvufta yetişmesine rehberlik etmiş, feyz vermiştir. Hızır aleyhisselamın tasavvufta yetiştirdiği en meşhûr âlim ve velîlerden biri Abdülhâlık Goncdüvânî hazretleridir.

Hızır aleyhisselam, İlyas aleyhisselamla birlikte Peygamber efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) vefatında hâne-i saâdetlerine gelip Ehl-i beyt için sabır tavsiyesinde bulundu. Onların geldiklerini ve sabır tavsiye ettiklerini hazret-i Ebû Bekr, Ehl-i beyte bildirdi.