BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.308,86
HABER /  DÜNYA

Hıdırellez bugün mü yarın mı gül ağacına ne zaman dilekler bağlanır

Hıdırellez ne zaman denildiğinde 6 Mayıs 2018 pazar günü tarihi verilir. Ancak hıdırıllez gelenekleri için 5 mayıs ikindiden sonrası önemli. Hıdırellezde bu akşam ne yapılır yarın sabah ne yapılmalıdır? Gül ağacına dilekleri asmak ve duasını yapmak bu akşam oluyor.

Abone ol

Hıdırellez bu sene 5 Mayıs cumartesi günü ikindide başladı ve 6 Mayıs 2018 pazar günü ikindi vakti bitecek. Peki Hıdırellez akşamı neler yapılır, dileklerin gül ağacının dibinde tutulması için hangi dua okunur? Hıdırellezde yapılması gerekenler kadar yapılmaması gerekenler de önemlidir. Sizler için hıdırellez geleneklerini ve hıdırellez dileklerinin nasıl dileneceğini derledik.

Gül ağacına Hıdırellez dilekleri ne zaman yapılmalı? : 5 mayıs cumartesi günü akşam ezanı vakti gül ağacında dilek dileme zamanıdır. Gül dallarına paralar asılır. (Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş.) ya da açık cüzdan bırakılır. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Ev isteyen ev resmi araba isteyen araba resmi çizebilir. Bunu küçük taşlarla yapabileceğiniz gibi toprakla da oluşturabilirsiniz.

Hıdırellez dilek duası nasıl? : Hıdırellez akşamı gül ağacında dilek tutarken yapmanız gerekenlere ek olarak bir de duasını okumanız gerekir. Hıdırellez dilek duası dilekler gül ağacına asıldıktan sonra yapılır. Hıdırellez dilek duası şöyledir; Bismillahirahmanirahim, Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

Hıdırellez günü 6 Mayıs sabahı neler yapılır : Hıdırıllezde sabah ilk iş yapılması gerekenlerin başında gül ağacının dibine gitmek vardır. Akşamında konulan para alınıp cüzdana yerleştirilir, yazılan dilek kağıtları da alıp suya atılır. Suya atılmasının sebebi kağıt ne kadar hızlı yok olursa dileğin o kadar hızlı gerçekleşeceğine inanılmasıdır.

Hıdırellez günü sabahında erkenden kalkılıp kapıların açılması da bir adettir. Bu sayede hane halkı Hızırın dağıttığı bereket ve bolluktan nasiplendiği gibi evdeki bekarlara da güzel kısmetler çıkar. Hıdırellez günü, bazıları sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır’ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmayı düşler.

Hıdırellezde gül ağacı yoksa bulamazsak ne yapılır?

Hıdırellezde neler yapılır duası nasıl gül ağacına dilekleri...