BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,16
HABER /  GÜNCEL

Hiçbir ülke bu kadar bekletilmedi

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'yi AB kapısında bekletilen birliğe eleştiriler yöneltti.

Abone ol

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, resmi ziyaret için geldiği Londra'da düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Avrupa tarafından AB'ye girmek için yıllardır bekletildiğine vurgu yaparak, 'Her ülkenin bir gururu var. Hiçbir ülke bekleme odasında 54 yıldır bekletilmedi' diye konuştu.

Bakan Bağış, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü'ndeki (RUSI) Türkiye- İngiltere ve AB Reformu konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

BİRBİRİMİZE SIRTIMIZI DÖNME LÜKSÜMÜZ YOK

Konuşmasında AB ile Türkiye ilişkileri ve Türkiye'de AB üyeliği sürecinde gerçekleştirilen reformlar üzerinde duran Bağış, Avrupa'nın Türkiye'nin AB'nin bir parçası olup olmayacağı konusunda bir karar vermesi gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: "Avrupa'nın daha fazla ayrımcılık yapmasına, İslam korkusu yaşamasına gerek yok. Sanırım birbirimizi anlamamızın ve birbirimize gelecek nesiller için daha fazla sorumluluklar taşıdığımızı hatırlatma zamanı geldi. Birlikte çalışmamızı gerektiren bir sürü nedenimiz var. Bundan dolayı ne Türkiye'nin AB'ye sırtını dönme lüksü ve hakkı var ne de AB'nin. Birlikte çalışma sorumluluğumuz var."

THY'NİN UÇTUĞU HER YERLE İLİŞKİMİZ VAR

Türkiye'nin dış politikasınıdaki genişlemeyi de değerlendiren Bakan Bağış, ülkenin dış politikasının THY'nin uçtuğu yerlere göre hareket ettiğini söyleyerek, '360 derece uçuyoruz. THY'nin uçtuğu her yerle bizim ilişkimiz var. Sanırım bu Türkiye hakkında size bir fikir verebilir' diye konuştu.

Türkiye'nin son 54 yıldır sürekli bir değişim içinde olduğunu söyleyen Bağış, ülkenin kendini reformlarla geliştirdiğine vurgu yaparak bundan 20 yıl önce insanların kendilerini Kürt olarak bile adlandırmaya korkuyorken şimdi Kürtçe yayın yapan bir devlet televizyonu olduğuna ve hapishanelerdeki tutukluların anneleri ile Kürtçe ana dilinde konuşabildiklerini belirtti.

KIBRIS SORUNUNU KİMSE KONUŞMAK İSTEMİYOR

Egemen Bağış,Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde hiç kimsenin konuşmak istemediği ve kaçındığı sorunun Kıbrıs sorunu olduğunu kaydederek Türkiye'nin Güney Kıbrıs'taki genel seçim sonuçlarını beklediğini ve Rumların bu konuda sağ duyuya sahip bir lider seçmesini umduklarını söyledi.

İngiliz akademisyenlerin ve gazetecilerin ilgi gösterdiği konferansın sonunda Bakan, basın mensuplarına Londra'ya yaptığı kısa ziyaretini değerlendirdi. Ziyaret kapsamında İngiltere AB Bakanı David Lidington ve Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ile bir araya geldiklerini ifade eden Bağış, özellikle Belediye Başkanı Johnson ile İstanbul'un 2020 Olimpiyatları adaylığı konusunda verimli bir görüşme yaptıklarını dile getirdi.

Bağış, İngiltere'nin AB'den ayrılmak için referenduma gidebileceği sorusu üzerine ile ilgili bu konunun İngiltere'nin iç sorunu olduğunu bildirerek, "Biz hiçbir ülkenin iç işlerine karışmayız, bizim işlerimize de karışılmasından pek sıcak bakmayız" dedi.

Bakan Bağış, konferansın ardından Türkiye'ye hareket etmek üzere Londra'dan ayrıldı.