BIST 9.525
DOLAR 32,51
EURO 34,74
ALTIN 2.489,18

Hiç uyumadan yaşamak mümkün mü?

Hiç uyumadan yaşamak mümkün mü?

Hiç uyumadığınızı düşünün. Ömrünüz neredeyse iki katına çıkar. Peki, böyle bir şeyin olması, günümüz şartlarına göre mümkün mü?

Hiç uyumadan yaşamak mümkün mü?

Yapılan araştırmalara göre 78 yaşına gelmiş bir bireyin 25 yılı uyuyarak geçiyor. O 25 yılı düşündüğünüzde uyumasaydık neler yapardık diye kendinize sormuşsunuzdur. Uykuya, bir uyuşturucuya bağımlı olurmuş gibi bağımlıyız. Tek farkı, uyuşturucu vücudumuza zarar verirken, uyku vücudumuzu iyileştiriyor. İyileştirirken de zaten çok kısa olan değerli zamanımızı elimizden alıyor. Yıllardan beri uykuyla alakalı çeşitli araştırmalar yapıldı. Buna rağmen hiçbiri uykuyu hayatımızdan çıkartamadı. Peki, şimdiki teknoloji bunu başarabilir mi? Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bazı şeyler var. Su içmek, yemek yemek ve elbette uyumak. Yapılan araştırmalara göre bunlar arasında vücudumuza karşı hakimiyet kuran en önemli durum uykusuzluk oluyor. Eğer uyumazsak, vücudumuz kendi dengesini baştan kuramıyor. Bu durumda çeşitli hastalıklar ve dengesizliklerle karşılaşıyoruz.

Hiç uyumadan yaşamak mümkün mü?

Araştırmalar, yeterince uyumamadan kaynaklı diyabet, kalp hastalıkları, obezite, depresyon ve benzeri pek çok hastalığın oluşabildiğini göstermiştir. Uykunun hastalık olarak etkisinin güzel yanı ise, uykuya daldığınızda bu rahatsızlıkların çok büyük bir kısmı düzeliyor. Vücut, uyumadığımızda böyle hastalıklarla karşılaşabilirsin diye bizi tehdit ediyor. Biz de mecburen uyumak zorunda kalıyoruz. Uykusuzluk durumunda kandaki adrenalin ve kortizol gibi stres hormonları artıyor, tansiyon yükselerek kalp ritminin düzensiz atmasını sağlıyor. Bunlarla birlikte vücudun bağışıklık sisteminde zayıflıklar başlıyor. Bu şekilde vücudun direncini düşüren uykusuzluk, kolaylıkla hastalanmanızı sağlıyor.

Hiç uyumadan yaşamak mümkün mü?

Yapılan araştırmalarda uykusuzluğun öldürmediği anlaşılmıştır. “Aman, iyi bari uykusuzluğa devam” demeden önce uyaralım, uykusuzluk öldürmüyor belki ama uykusuzluğun sebep olduğu onlarca hastalık, vücudunuzun direncini kolaylıkla geçerek sizi öldürebiliyor. Bu yüzden hayvanlarla yapılan deneylerde denekler bir şekilde ölmüş. Bu açıklamaya göre uykunun öldürdüğünü söyleyebilirim. Belki kendisi değil, ancak dolaylı yoldan tetiklediği şeyler sizi öldürebiliyor. 1964’te 17 yaşındaki Randy Gardner gönüllü olarak 11 gün boyunca uykusuz kalmıştı. Başka kaynaklara göre 1977’de bir İngiliz kadın 18 gün boyunca uyanık kalmış, ancak bunun ispatlanmamasından dolayı resmi kaynaklar Randy Gardner’ı rekortmen olarak kabul ediyor. Bunun dışında, ben daha fazla kalırım diyenlere duyuralım; Guinness Rekorlar Kitabı, insanların kasıtlı olarak kendine zarar vermesinden dolayı bu denemeleri kayda geçirme işlemini durdurdu.

Hiç uyumadan yaşamak mümkün mü?

İngiliz Profesör Russel Foster, 5 saatten az uyuyanların sigara tiryakileri kadar tehdit altında olduğunu açıklamıştı. İsveç’teki Uppsala Üniversitesi ve Karolinska Enstitüsü’nün bilim adamları da tek bir gece uykusuz kalmanın bile bedenin biyolojik saatini kontrol eden genlerde anında değişime yol açtığını belirtti. Oysa Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi Türkiye’de de uykusuzluk çok yaygın... Durum epey ciddi. Araştırmalara göre yüzde 80’imiz hayatımızın en az bir döneminde uykusuzluk yaşamışız. Kronik uyku problemiyle mücadele edenlerin sayısı ise 5 milyonu aşmış. Her geçen gün de artıyor.