BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.439,78
HABER /  GÜNCEL

Hiç gölevez yediniz mi?

Türkiye yeni tanıştı. Patates gibi... Ama bir tanesi 2 kilo... Üstelik diyet için birebir.

Abone ol GÖLEVEZ, patates, yer fıstığı gibi yumru bitkilerinden olup,tüketimi patates bitkisine benzemektedir. Patatesin gıda maddesi olarak kullanıldığı her yerde Gölevezde kullanılabilmektedir.

Gölevez, besin değeri, verimi ve diyet besini olması açısından patatese oranla daha avantajlıdır. Çiğ olarak yenilmeyen gölevez suda pişme esnasında bamyadaki gibi musilaj madde salgılanmaktadır. Bunu önlemek için pişirme esnasında limon sıkılması öneriliyor.

HER YERİ YENİYOR

Gölevez yumrusundan; mantı, gıdalara katkı için ince toz, nişasta, zamk, kabuklarından yem ve yapraklarından da sarma yapılmaktadır.
Yaprakları ve sapları buharla pişirilerek kaynatılıp turşusu yapılan gölevez bitkisinin değerlendirilmeyen bir kısmı bulunmamaktadır.

Gölevez yumrusunu damak zevkine uygun sunmak için özel pişirme metodları geliştirilmiştir. Hem yiyecek hem de çeşitli alanlarda kullanıyor. İşte bunlar;

1-Fırınlanarak ve haşlanarak mantı ve börek yapılıp hindistan cevizi ile tüketilmektedir.
2-Kururtulup öğütülmüş ince tozu; ekmek, pasta, mama ve makarnalarda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
3-Gölevez nişastası, plastik ve kozmetik endüstrisinde kullanılmaktadır.
4-Gölevez yumrusu %10 müsilaj içerir.Gölevez zamkı(müsilaj) diyet ürünlerine katılmaktadır.
5-Yaprak saplarından Vietnam çorbası yapılmaktadır.
6-Gölevez yaprakları sarma ve çorba olarak değerlendirilmektedir.
7-Yumru haşlanarak sebze yemekleri yapılabilmektedir.
8-Gölevez yumrusu yağda kızartılarak cips yapılmaktadır.

NEREDELERDE YETİŞİR?

Türkiye'de sadece Bozyazı ile Anamur arasında yetişir. Nisan ayında dikim yapılıp, 7-8 ay sonra aralık ayında hasat edilmeye başlanıp hasadı kış boyunca devam etmektedir.

Sürekli yağmurların ve yüksek sıcaklığın hakim olduğu subtropik bölgelerde gölevez sulama gerektirmeden kendiliğinden yetişmektedir.

Gölevez taban suyu yüksek olmayan arazilerde sık sulanmalıdır. Sıcaklığın sıfır derecenin altına düşmediği, rakımın düşük olduğu ova kesiminde ve sulama olanakları uygun arazilerde yetiştirilmektedir.

BİR TANESİ 2 KİLO

Bir adet gölevez yumrusunun ağırlığı 2 Kg'a kadar ulaşabilmektedir. Gölevez gübreleme denemesi şartlarında yetiştirilerek 7000 Kg/Da'ın üzerinde verim elde edilmiştir.

Patatesin dekara ortalama 2500 Kg ürün verdiği dikkate alınırsa gölevez yetiştiriciliğinin oldukça karlı olduğu ortaya çıkmaktadır.

Gölevez bitkisi Türkiye'de yerel tüketimin yanı sıra Kıbrıs ve İngiltere'ye ihraç edilmektedir. Dünya üzerinde 43 devlette yaygın olarak üretilen gölevezin Dünya üretimi 5.695.000 ton olup Türkiye üretimi ise 1.000 tondur.