BIST 9.541
DOLAR 32,60
EURO 34,87
ALTIN 2.493,98
HABER /  DÜNYA

Heyet Tahrir el Şam örgütü neyin nesi HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani kimdir?

İDLİB kentinin yüzde 60'ının kontrolü Heyet Tahrir el Şam yani HTŞ örgütünde. Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) örgütünün lideri Ebu Muhammed Colani. Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) örgütünün çatısı altında bakın kimler var?

Abone ol

İDLİB farklı silahlı örgütlerin kurduğu ve bünyesinde el Nusra ile Ahrar'uş Şam'ı barındıran çatı örgütü Fetih Ordusu tarafından 2015'te ele geçirilmişti. Şimdi İdlib'in yüzde 60'ı, El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra'dan dönüşen cihatçı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) örgütünün kontrolünde. Lideri, eski El Nusra mensubu Ebu Muhammed Colani.

Ebu Muhammed Colani kimdir? : Asıl adı Usame el-Haddavi olan Ebu Muhammed Colani, Deyr ez-Zor’a bağlı eş-Şehil kentine mensup. Colani, 2003’te Irak’a gidip el-Kaide’ye katılmadan önce Şam Üniversitesi tıp fakültesinde öğrenim görüyordu. 2003’teki işgal sırasında kardeşi Yahya ile birlikte Irak’a giden Ebu Muhammed Colani, 2010’da el-Kaide üyeliğinden dolayı tutuklandı; ancak 2011’de bazı el-Kaide üyeleri ile birlikte serbest bırakıldı.

2011’de Suriye krizinin başlamasından sonra IŞİD Lideri Ebu Bekir el-Bağdadi, Colani’yi Suriye’deki operasyonların komutanı olarak Suriye’ye gönderdi. Suriye’de Nusra Cephesi adıyla yapılan çok sayıdaki kanlı eyleme liderlik eden Ebu Muhammed Colani ile Ebu Bekir Bağdadi’nin arası, Bağdadi’nin 2013 yılında Nusra ile birleşerek Irak-Şam İslam Devleti kurduğunu açıklaması ve Colani’nin ise birleşmeyi reddetmesi sonucu açıldı.

Colani hakkındaki gerçek ne? : Hiçbir fotoğrafının veya görüntüsünün bulunmaması, Ebu Muhammed Colani adlı bir kişinin gerçekte var olup olmadığını bir süre için tartışmalı hale getirdi. El-Cezire televizyonu, 2013 yılının ağustos ayında Ebu Muhammed Colani ile yaptığını öne sürdüğü bir röportaj yayımladı.

Suriye uzmanı Fransız akademisyen Fabrice Balance HTŞ cihatçılarını 'çok iyi organize, savaşa hazırlıklı' olarak tanımlıyor. HTŞ çoğunlukta olmak üzere İdlib'de 30 bin savaşçı olduğunu tahmin ediliyor.
Heyet Tahrir El Şam'ı oluşturan gruplar şunlar :
*Şam'ın Fethi Cephesi (Eski adıyla Nusra Cephesi),
*Ensar el-Din Cephesi,
*Ceyş el-Sunna,
*Liva el-Hak, Nurettin Zengi Hareketi

TÜRKİYE HTŞ'Yİ TERÖR ÖRGÜTÜ SAYDI : Türkiye geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle Heyet Tahrir el Şam (HTŞ)'yi terör örgütleri listesine aldı. Resmi gazetede 29 Ağustos tarihli yayımlanan kararnamede El Nusra'nın adının Heyet Tahrir el Şam olarak güncellendiği belirtildi.