BIST 9.645
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.434,42
HABER /  GÜNCEL

Herkesi hayrete düşüren dolandırıcılık

Zanlıların para basma makinesi olarak kullandıkları düzenek görenleri hayrete düşürdü.

Abone ol

İstanbul’da, irtibat kurdukları müteahhite kendilerini iş adamı olarak tanıtan Kamerunlu 1’i kadın 6 kişi, müteahhitin 330 bin Euro'sunu dolandırdı. Zanlıların para basma makinesi olarak kullandıkları düzenek görenleri hayrete düşürdü.

Üzeri alüminyum folyo ile kaplı tahta para makinesi, parasını ikiye katlamak isteyen iş adamının 330 bin Euro'sunu yuttu. İş adamının kısa sürede durumun farkına varmasıyla 6 kişi gözaltına alındı.

Ümraniye’de polise başvuran iş adamı N.Ü. (41), kendisinden ev satın almak isteyen Kamerunlu kişiler tarafından dolandırıldığı şikayetinde bulundu. N.Ü. ifadesinde; “Ev satın almak üzere bir süredir görüştüğüm kişiler, paramı çaldı. Bu kişilerden alacağım paraları da ekleyip arsa satın almak üzere yanımda bulunan 330 bin euro, bu kişiler tarafından çalındı.” dedi.

İş adamının bu şikayeti üzerine çalışma başlatan Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, zanlılardan Serge Partice Bebel’i Ümraniye’de gözaltına aldı. Devam eden soruşturmada, Şişli Kurtuluş ve Fatih Aksaray semtlerindeki iki adrese operasyon düzenleyen polis, Mubetev Felicite, Luis Alberte Castro Levia, Jan Cloude Moncuhili, Adele Olguetete, Bejo Selesten’i gözaltına aldı. Şahısların evlerinde yapılan aramalarda, dolar ve Euro ebadında kesili siyah kağıtlar, para ürettiği öne sürülen bir cihaz ele geçirildi.

İş adamının paralarını özel bir makinede çoğaltma vaadiyle 330 bin Euro’yu aldıklarını kabul ettikleri belirtilen şüphelilerin polisteki işlemleri devam ediyor.

PARADAN PARA YAPIYORLAR

Benzer amaçlarla dönem dönem Türkiye’ye gelen kişiler, paradan para yapma vaadiyle dolandırıcılık yapıyor. Savaş sebebiyle farklı yöntemlerle yurt dışına çıkarttıkları altın ya da paraya dönüşen değerli kağıtlarla, kandırmayı başardıkları kişilerin paralarını alan şüpheliler, bir süre sonra kayıplara karışıyor.

Benzer yöntemlerle birçok olayla karşılayan polis, karşılaştığı son yöntemle şaşkına döndü. Üzeri alüminyum kaplı para makinesi, görenleri hayretler içerisinde bıraktı. Elektrikle çalışan basit aparat, alüminyumla kaplı. Basit düğmelerin yer aldığı düzenek, fanı ve çıkardığı tuhaf sesiyle de dikkat çekici. Paraların değiştirildiği özel bölümleri yer alan cihaz, dolandırıcıların iddiasına göre, özel solüsyonlu sıvıyla paradan para üretiyor.

NASIL DOLANDIRIYORLAR

Kandırmayı başardıkları mağdurdan aldıkları parayı özel bir bölmeye kuran şüpheliler, el çabukluğuyla makinenin içindeki haznenin yerini değiştirip, gerçek paraların olduğu bölümü açıyor. Burada, daha önceden üzeri boyalı gerçek paralar, özel solüsyon aracılığıyla temizlenip, mağdura teslim ediliyor. Parasından para üretildiğini gözleriyle gören şahıs. Birkaç kez bu yöntemle para imal ettikten sonra, daha yüklü miktarla dolandırıcıların karşısına geliyor. Küçük paraları hemen teslim eden dolandırıcılar, yüklü miktardaki paranın dönüşümünün zaman alacağını belirterek, solüsyonla ıslattıkları kağıtları, mağdura teslim edip kayıplara karışıyor.