BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.432,29
HABER /  POLİTİKA

Herkes reformlara şaşıracak

Hükümet kolları sıvadı. Erdoğan'ın çantasında yeni bir plan var..

Abone ol

Dişleri Bakanı Ali Babacan, Başbakan Erdoğan’ın "Amaç PKK’nın silah bırakması" sözleriyle gündeme gelen plan tartışmasına reform takvimi vererek katıldı. Hürriyet ve Vatan gazetelerinin Ankara Temsilcileri ile Star Başyazarı’nı Brüksel yolunda GAP uçağına konuk eden Babacan soruları yanıtladı.

Bütçe görüşmelerinin ardından hızlı ve sürpriz bir reform sürecinin başlayacağını açıklayan Dışişleri Bakanı Babacan "Türkiye’de bunlar da oluyormuş diyeceksiniz" dedi. Reformların içeriği ile ilgili bilgi vermeyen Babacan yeni bir Kürt açılımını da ima etti.

Babacan, yılbaşına kadar sürecek bütçe görüşmelerini hızlı ve sürpriz reform sürecinin takip edeceğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Babacan, reformların içeriği ile ilgili bilgi vermekten kaçındı. Ancak yeni bir Kürt açılımıyla ilgili olduğunu "Cemil Bey de (Çiçek) PKK’ya af kesin yok dedi" diyerek belli etti.

KUZEY IRAK’TAKİ YÖNETİME GEREKEN MESAJLAR VERİLDİ

Babacan, "PKK’nın Türkiye’yi Kuzey Irak’a çekme taktiğinden söz ediliyor. Böyle bir risk var mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Irak’taki ABD askeriyle, yerel gruplarla karşı karşıya gelmemiz PKK’nın işine gelirdi. Ama biz PKK’yı hem bölgesel çerçevede, hem de Irak yerelinde yalnız bıraktık. Başarılı olduk. Rice’ın Ankara ziyaretinde ’Bu mesele Beyaz Saray’a kaldı. ABD’nin Irak ve PKK politikasının değişmesi zorunlu’ mesajını verdik. Beyaz Saray’da PKK ’ortak düşman’ ilan edildi, yeni bir süreç başladı. Kuzey Irak’taki yerel idareye de gerekli mesajların verildiğini tahmin ediyorum."

PKK İZOLE EDİLDİ

Dışişleri Bakanı göreve geldiği günden bu yana Ortadoğu’da 11 ülkeyi ziyaret ettiğini hatırlattı, şöyle devam etti:

"Türkiye Irak sorununa, İsrail-Filistin meselesine, Lübnan krizine sahip çıkarak, amacını belli etti. Arap ülkesi olan Irak’ın toprağını işgal niyeti olmadığını tek hedefin PKK olduğunu gösterdi. AB ve ABD nezdinde de PKK’nın ittifaklarının olmamasını sağladık. PKK’nın uluslararası platforma taşınmasını önledik, aksine yalıttık."