BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.294,65
HABER /  GÜNCEL

Herkes bıktı ne olacak bu Suriyeli dilenciler?

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere tüm ülkeyi Suriyeli dilenciler istila etmiş durumda, halk artık bıktı Valilikler harekete geçiyor.

Abone ol
İSTANBUL, Ankara, İzmir başta olmak üzere Akdeniz ile Ege illeri Suriyelilerin adeta işgali altında. Her köşe başında bir Suriyeli dilenci ile karşı karşıya gelen halk artık tepki vermeye başladı.

İstanbul'da kavşaklar, trafik ışıkları, üst geçitler, metro durakları ve camiler adeta parsellenmiş gibi...

İlk başlarda savaştan kaçan Suriyelilere yardımcı olmaya çalışan halk, adım başı karşılaştığı manzaradan rahatsızlık duymaya başladı.

NE KADAR SURİYELİ VAR?

Vali Hüseyin Avni Mutlu'nun açıkladığı rakam İstanbul'da 67 bin Suriyeli'nin olduğu yönünde. Ancak bu Valiliğin kayıt altına alabildiği kişilerin sayısı. Bunun kat be kat fazlası ise kayıtlı değil ve kentin her yanını sarmış durumdalar.

ZABITALAR BİRBİRLERİNE ATIYOR

İstanbul'da Suriyeli dilenci sorunu öyle bir boyuta vardı ki artık metrobüsle iki yaka arasında dilenme turları yapıyorlar. Belediye zabıtaları ise yakaladıkları Suriyeli dilencileri otobüs ya da vapura bindirerek başka ilçelere postalıyorlar.

suriyeli-dilenciler.jpeg

DİLENCİ MAFYASI MI KULLANIYOR?

Ortada hem vicdani hem de güvenlik açısından çözülmesi gereken ciddi bir sorun var. Suriyeli dilencilerin yol iz bilmezken bir anda kentin her yanına dağılmış olmaları ve bazı noktaları parsellemeleri akıllara 'dilenci mafyasını' da getiriyor.

HEPSİNİN ELİNDE AYNI YAZI

suriyeli-dilenci-elindeki-yazi.jpg
Ellerindeki 'Suriyeliyim Allah rızası için bana yardımcı olur musunuz? Türkçe bilmiyorum' yazılı kağıtlar da tek elden üretilmiş gibi görünüyor.

suriyeli-dilenci-çocuklar.jpeg

PEKİ NE YAPILACAK? ÇÖZÜM YOK MU?

Bugüne kadar 'rızaları olmayanlar' Suriyeliler için kurulan kamplara gönderilemiyordu. Ancak iş öyle bir noktaya geldi ki artık 'rızası olmayanların da kamplara gönderilmesi' değerlendiriliyor.

İstanbul İl Koordinasyon Kurulu 2014 Yılı İkinci Dönem Toplantısı'ndan Sivil toplum kuruluşları Suriyeli krizini masaya getirince Vali Mutlu bu konudaki çalışmayı açıkladı.

cami-kapilarinda-suriyeli-dilenciler.jpg

DİLENCİLİK ÇOK ARTTI VALİLİK NE YAPIYOR?

"Suriye'den gelenlere ülkemizin değişik kentlerinden tepkiler gelmeye başladı. Dilencilik çok arttı, Valiliğinizin bu konuda bir çalışması var m? " şeklindeki soru üzerine Mutlu, şu bilgiyi verdi;
 
-"Nerede oturduklarını, geçim ve eğitim durumlarını ve buna benzer birçok bilgiyi kayıt altına aldık. Şu anda İstanbul'da kayıt altında 67 bin Suriyeli misafirimiz var. Bu rakam son 3 ayda adeta sabitlendi. Başlangıçta kayıt altına alınırken, Suriyelilerin çekinceleri vardı. Zamanla sıkıntı olmayacağını anlayınca, kendileri gelip kayıt yaptırdı.

-Maddi durumu iyi, mesleki bakımdan iyi, kendi ayakları üzerinde durabilecek bir kesim, ağırlıkla İstanbul'a geldi. Ama tamamı böyle mi Hayır. Özellikle hepimizi üzen ve meşgul eden, sokakta dilenmek suretiyle geçimini temin etmeye çalışan tablolar var. Bu sıkıntının farkındayız.

-Dilencilikle zabıta mücadele eder, buna müsaade etmez. Ancak yapılan uygulamalara rağmen, bunun çok fazla önüne geçilemediğini görüyoruz. Kış aylarında Pendik ve Tuzla'da iki geçici misafirhane oluşturduk. Kış şartlarında sokakta kalmasın diye 700 kişi misafir ettik. Bunlardan 500 kişiyi kendi rızalarıyla daha sonra Şanlıurfa'daki kampa gönderdik.

-Mevzuatımız bu konuyla ilgili yeniden değerlendiriliyor. Kendi rızası olmayanın kamplara gönderilmesi konusunda, bir mevzuat düzenlenmesi üzerinde çalışılıyor. Önümüzdeki günlerde, bu konuda çok daha iyi neticeleri alabileceğimiz bir çalışmayı başlatmış olacağız."
suriye-dilenciler.jpg
DİLENCİLİK DİĞER SURİYELİLERİ DE RAHATSIZ EDİYOR
 
Dilenciliğin sadece İstanbulluları değil Suriyelileri de rahatsız ettiğini ifade eden Mutlu, "Suriyelilerin bizimle birlikte sorunlarını çözmek için çalışan bir takım mekanizmalarının temsilcileri, bu problemi bize aktarıyor. 'Bunlar, Suriyeli misafir olarak imajımızı sarsıyor' diyorlar. Bir grubun dilencilik konusunda suistimal yaptığını belirtiyorlar. Bu konuyla ilgili değerlendirmeler yapılıyor. Belki çok kısa bir süre içinde bununla ilgili, ciddi ve yeni bir uygulama başlatacağız" şeklinde konuştu.