BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Herkes başdanışmanın lafını konuşuyor

Başbakan'ın Baş Danışmanı ve AKP milletvekili olan Yalçın Akdoğan açlık grevleri için yeni bazı seçeneklere işaret etti...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)

70'e yakın cezaevinde 700'e yakın tutuklu ve hükümlünün başlattığı açlık grevleri 51.güne girerken hükümet cephesinden ilginç bazı sinyaller geliyor. AKP'nin önde gelen isimlerinden Yalçın Akdoğan, eylemcilerin zorla hastaneye kaldırılması ve tedavi altına alınması seçeneğine işaret eden bir yazı kaleme aldı.

İKİNCİ BİR HAYATA DÖNÜŞ MÜ GELİYOR?

Başbakan Erdoğan'ın dün düzenlediği basın toplantısında eylemcilere müdahale hazırlığı olarak yorumlanan bazı ifadeler kullanmasından sonra bugün de Yalçın Akdoğan'dan çarpıcı bir yazı geldi. Başbakan'ın Baş Danışmanı ve AKP milletvekili olan Akdoğan, Star gazetesindeki yazısında açlık grevlerine tıbbi müdahaleyi meşrulaştıran bir hukuki çerçeve çizdi.

MALTA BİLDİRGESİ MÜDAHALEYE TEMEL OLABİLİR Mİ?

Akdoğan, "Yaşatmak esastır" başlıklı yazısında Uluslararası Malta Bildirgesi'nden alıntılar yaparak açlık grevlerine yapılacak bir müdahale için ipuçları verdi. Hala tartışma konusu yapılan "Hayata Dönüş" operasyonu benzeri bir müdahalenin ahlaki ve yasal temelini tartışan Akdoğan, Malta Bildirgesi'nin ilgili maddelerine hatırlattı. Bildirgedeki" "Açlık grevi yapan kişi baskı altında tutulabileceği ortamlardan korunmalıdır. Bu durum onun diğer açlık grevi yapanlardan ayrılmasını da gerektirebilir" maddesini alıntılayan Akdoğan, eylemcilerin hastaneye kaldırılması yönünde bir girişim için sinyal vermiş oldu. Akdoğan yazısının devamında yaptığı bir başka alıntıda ise bildirgedeki "...hekim hastanın yaşamını sürdürmek ve onun yararı için sanatının bütün gereğini yerine getirmek durumundadır"maddesiyle zorla tedavi seçeneğine işaret etmiş oldu.

İşte Akdoğan'ın yazısında Malta Bildirgesi'ne atıfta bulunduğu bölüm:

"Bu ara herkesin ağzına sakız olan Malta Bildirgesinin beşinci maddesi "Açlık grevi yapan kişi baskı altında tutulabileceği ortamlardan korunmalıdır. Bu durum onun diğer açlık grevi yapanlardan ayrılmasını da gerektirebilir" şeklinde bir hüküm içeriyor. 

...."Acil durum ortaya çıktığında, hekim hasta için en iyi olanı yapmak zorundadır" diyen Malta Bildirgesi'ne göre "Yaşamın kutsallığına saygı gösterilmesi her insan için etik bir zorunluluktur. Hekimlik mesleğinde ise bu konu daha da önemlidir, hekim hastanın yaşamını sürdürmek ve onun yararı için sanatının bütün gereğini yerine getirmek durumundadır"..."

Yazının tamamı için