BIST 9.465
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.489,48

Her Genel Müdür Gerçek Bir Lider Olabilir mi?

Erçin Yalçın ile bir lider mi? Yoksa bir otelin genel müdürü mü? olmak üzerine paylaşımlarımız

Merhabalar,

2013 yaz sezonunda otelciliğin muhteşem çocuğu diye sizlerle paylaştığım ve paylaşmaya devam edeceğim bitmek tükenmek bilmez enerjisi ve farklı yönetim anlayışıyla dikkatleri çekmeyi başaran Erçin Yalçın ile kendi aramızda öyle içimizden geldiği gibi bir sohbet yapmıştık ve bu sohbetin konusu bir otelin genel müdürü olmak mı? Yoksa lideri olmak mı?

Erçin Yalçın’ın en sevdiğim özelliklerinden birisi her şeyden önce içten, samimi ve gerçek bir baba evlat ilişkisiyle bence güçlü bir lider olması. İşte Erçin Yalçın ile bir lider mi? Yoksa bir otelin genel müdürü mü? olmak üzerine paylaşımlarımız.

    

Bir baba için en büyük servet ailesi ve güçlü dostluklarıdır.

Baba olmak, dünyada insanın karşısına çıkabilecek en iyi fırsattır. Çocuklarınız olur ve onların yaşamın farklı evrelerinden geçişlerini izlersiniz. Günde üç dört kere, oturup çocuklarımın resimlerine bakar, o günlerin yaşamımın en güzel günleri olduğunu düşünürüm. Allah’ın insana verebileceği en güzel armağan, çocuklardır. Benim ekibime bakış açımda oğullarıma baktığım gibidir ben her zaman onlara müdür gibi değil, ağabey gibi, kardeş gibi, baba gibi yaklaşmışımdır, başarı ve iç huzurda en büyük etken budur aslında…

Benim faziletlerim çocuklarımın ve ekibimin servetidir….

Ben onların 24 saat yanındayım, arkasındayım, sağında ve solundayım…

Sadece iş hayatında değil, dışarda da arkadaş, dost, ağabey, babayım…

Hepimiz birimiz için… Birimiz hepimiz için esas olan budur… Hiçbir zaman koltuk sevdam olmadı… Hep bulunduğum koltuğu kime bırakır mı düşünerek, yetiştirdim onları…

     

Herkes lider olamaz, liderlik meziyet ister.

Bir otele lider olabilmek  apayrı özellikler ister. O yüzden herkes genel müdür sıfatını alabilir, ama lider sıfatını asla alamaz. İşte algılayamadığımız nokta da bu soruyla başlıyor “her genel müdür gerçekten bir lider olabilir mi?”. Yakın zamanda yaşadığımız olaylar bunu açıkça gösteriyor ki herkes lider o-la-maz!
Büyük ekipleri heyecanlandırabiliyor musunuz, karizmanızla personellerinizi peşinizden sürükleyebiliyor musunuz, hatiplik elbette olacak ama hitabet gücünüz ekibinize ne kadar etki ediyor? Bürokrasinin çarkına takılıp kalmışsanız, mevzuatların içinde boğuluyorsanız, personellerinize karizmanız ve hitabetinizle değil de bir amir edasıyla yaklaşıyorsanız asla bir lider olamazsınız, klasik  genel müdürlükten öteye geçemezsiniz. Bulunduğunuz otelin kadroları üzerindeki etkinliğiniz korku üzerine ise devamlılığınız bir noktadan sonra son bulacaktır. İstemediğiniz halde nasıl devrildiğini anlayamayacaksınız bile. Emekliliğinize kalabalık kitlelerin omuzlarında girmek yerine, dört duvar arasında başınız elleriniz arasında olduğu halde girersiniz. Ekibiniz size saygı duymamıştır. Oysa siz hep öyle zannetmişsinizdir. Çünkü kadrolarınıza sadece genel müdürlük yapmış; asla gerçek bir lider edasıyla yönetmemişsinizdir. Böyle olunca da, siz tek adam olduğunuzu zannederken, zirvede gözü olan birileri sürekli altınız oymuştur. Zamanı gelince de, etik olmayan bir iç oyunlarla yerinizi almayı düşünenler harekete geçmekten geri kalmamışlardır. Ama gerçek bir lider olamadığınız için bunların farkına bile varamamış; gayri ahlaki bir darbeye maruz kalmışsınızdır. Örümcek ağına saplanmış bir av misali çırpındıkça daha da yapışmışsınızdır ağa. İş işten geçmiş, yapacak bir şey kalmamıştır. İhaneti sadece yaşlı gözlerle izlersiniz.

     

Diğer taraftan da genel müdür olduğu oteli gerçek bir lider anlayışıyla yönetenler, kadrolarıyla ilgili tüm sorunların farkındadır, bünyesindeki mesai arkadaşlarını çok iyi tanır. Çatlak bir sesi önceden duyar, art niyetleri çabuk hisseder. Departmanlar üzerinde, etkin hitabet gücünü de kullanarak saygınlığını artırır ve peşinden sürükler. Eylemleri ve söylemleriyle gerek toplantılarda gerekse yönetim toplantılarında, üstün karizmasıyla saygınlığını gün geçtikçe artırır. Kendi kadrolarında da büyük saygınlık uyandırmıştır. Geleceğe yönelik adımlarını her zaman rahat atmıştır. Çünkü bilir ki, gerçek liderlik vasıflarıyla meydana getirmiş olduğu sevgi, gelecekte kendisine yönelik bir ihanete asla dönüşmeyecektir. Kurmuş olduğu müthiş ekip ruhunu elbette çekemeyen gerek iç gerekse dış mihraklar olacaktır. İkilik sokarak ya da başka gayri ahlaki yöntemlerle turizmden silmek isteyeceklerdir. İşte tam bu noktada, liderliğin getirdiği üstün meziyetler ortaya çıkacak; hertürlü fitne ve fesat yapanlar güçlü çarkları arasında ezilip kaybolacaktır. Ekibinize sahip çıkın Müdür değil onların lideri olun… İnisiyatif alamayan lider lider değildir.

Tatil tadında kalın.