BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SAĞLIK

Hepatit C aşısında umut ışığı yandı

Fransız biyologlar, fareler ve makaklar üzerinde denedikleri Hepatit C aşısından beklediği olumlu sonucu aldı.

Abone ol

Kan yolundan bulaşan ve grip virüsü gibi değiştiği için bir türlü koruyucu tedavisi bulunamayan "Hepatit C" dünya için en sorunlu hastalıklardan biri olarak kabul ediliyordu.

Türkiye'de bir milyon kişide bulunuyor, dünyada ise en fazla Çin'de olmak üzere toplam 200 milyon Hepatit C hastası var. Yeni aşı ile ilgili çalışmalar "Science Translation Medicine" dergisinde yayımlanınca büyük yankı uyandırdı.

1980'lerin sonlarında keşfedilmiş Hepatit C bugüne kadar ilaç firmalarından çok az ilgi gördü. Bu nedenle Fransız AIDS ve Viral Hepatit Araştırma Ajansı ve Avrupa Birliği bu çalışmayı finanse ederek desteklemeye başladı. Sonunda Fransız biyologlardan oluşan bir ekip, insanlar üzerinde deney yapmak aşamasından bir önceki aşamayı geçmeyi başardı. Hepatit C virüsünü nötralize eden antikorlar farelerde ve bir maymun türü olan makaklarda denendi. Piere et Marie Curie Üniversitesi Araştırma Başkanı David Klatzmann, "Şimdi sıra insanlar üzerinde deney yapmakta" dedi. İnsanlar üzerindeki çalışmalara 2012'de başlanabileceği belirtiliyor.