BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.326,03
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Hem martı hem karabatak: Martabak

Kahramanımız Martabak, martı ve karabatağın birleşmesiyle oluşmuş melez bir kuş. O yüzden ne martı, ne karabatak, hem martı, hem karabatak?! Üstelik bu iki kuş türünün de gizemli geçmişlerinin taşıyıcısı.

Abone ol

Kahramanımız Martabak, martı ve karabatağın birleşmesiyle oluşmuş melez bir kuş. O yüzden ne martı, ne karabatak, hem martı, hem karabatak?! Üstelik bu iki kuş türünün de gizemli geçmişlerinin taşıyıcısı.

“Kaf Dağı’nda olsa da evim, gerçektir bütün söyleyeceklerim.
Anlayacağınız, masalların gerçek olduğu,
gerçeklerin masal olduğu yerdenim. Adım Martabak.
Sıradan bir kuş değilim. Biraz martı, biraz
karabatak nasıl olursa öyleyim. Martıların ve karabatakların
bütün şarkılarını ezbere bilirim. Bu karışım
şaşırttıysa sizi, serüvenimi en başından dinleyin.”

Çok eski zamanlarda, başka bir diyarda mutlu bir hayat süren martılar, martı ülkesinin anahtarı bulutlardan düşerek kaybolunca, anahtarın peşinden bulutlardan yeryüzüne doğru süzülmeye başlamışlar. O gün bugündür martılar kayıp ülkelerinden ayrı yaşıyorlarmış.

martabak1.jpgKarabataklar ise denizin altındaki mutlu ülkelerinde yaşıyorlarmış. Bir gün ülkenin kapıları ardına kadar açılmış ve denizin yüzeyine doğru büyük göç başlamış. Fakat ülkelerine dönmek isteyen karabataklar bir daha ülkelerinin kapılarını bulamamışlar. O gün bugündür denizin yüzeyinde, eski günlerin bir anısı olarak denize dalıp çıkarak yaşarlar.

Kahramanımız Martabak o yüzden hem gökyüzünün enginliğine hem de denizin derinliklerine hayran bir kuş. Böyle sıradışı bir kuşun da elbette sıra dışı bir macerası olacaktır. Öyle bir macera ki bu, hem iki kuş ırkının gizemleri açığa çıkıyor, hem de birbirini yadırgayan bu iki halk artık birbirlerine o kadar da yabancı olmadıklarını anlıyorlar.

Martabak, küçük bir kuşun dünyayı, kendisini tanıyarak, sınayarak büyümesinin hikâyesi.
Martabak’ın esrarengiz, sürükleyici ve bilgeliklerle dolu macerasını okurken martılar ve karabataklarla arkadaş olmaya, gizemli ülkenin anahtarını bulmaya hazırlanın!

Kitabı naif ve etkileyici çizimiyle Erçin Erkol resimledi. Çocukların severek okumasını katkı sağlayan, maceralı yolculukta hayal dünyasını destekleyen ve aynı zamanda anlatımı güçlendiren çizimler...

DERYA ENİS

1975 yılında doğan yazar, çeşitli gazete ve dergilerde arşiv sorumlusu, muhabir, editör ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. 1997 yılından beri yazdığı çocuk öyküleri, başta Kırmızı Fare olmak üzere yerli ve yabancı çocuk dergilerinde yayımlandı. İstanbul Oyuncak Müzesi’nin 23 Nisan coşkusuna katılarak, 2008 yılındaki etkinliklerde “Barış Çorbası” adlı enstalasyon masal sergisiyle küçük dostlarının düşlerine konuk oldu. Ayrıca, Eylül 2009, Kasım 2012 yılları arasında, İstanbul Oyuncak Müzesi’nde sosyal sorumluluk projesi kapsamında müze ziyareti yapmaya maddi gücü yetmeyen çocuklar için “Düş Ülke” masal projesini hazırlayarak eğitmenliğini yaptı. Bu projeyle her yıl 2500 ihtiyaç sahibi çocuğa ulaşma fırsatı buldu. Çizer Emel Yurtkulu ile çeşitli uluslararası yarışmalara katılmaya hak kazanan yazar, Aynalı Dolap ve İdil’in Bayram Şekeri adlı eserleriyle ekip çalışması sonucunda sergilenmeye değer eserler üretmeyi de başardı. Hayatın kendisinin bir masal olduğuna yürekten inanan yazar, kendi masalında masallar anlatan ve her fırsatta oyunlar oynayan bir rol üstlenmeye bayılıyor. Bir de gülmeye... Editörlük ve yazarlık yapan Edis, öğrenmeye, paylaşmaya ve oynamaya devam ediyor. Şimdilerde kendi masalının en büyük kahramanları kızları Irmak ve Aslınur Işık’la birlikte büyümeye çalışıyor… Derya Edis’in daha önce Hayykitap’ta, Göktaşında Şeker Var (2006) adlı kitabı yayımlanmıştır.

‘Martabak’
Teknik Özellikler

Yazar: Derya Edis
Resimleyen: Erçin Erkol
Yayınevi: Hayykitap - 281
Türü: Çocuk Öykü
Birinci baskı: Ocak 2015
Sayfa sayısı: 128
Fiyatı: 10 TL