BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Helmand'daki son İngiliz askeri de ayrıldı

Afganistan'daki sonuncu İngiliz askeri de ayrılırken, BBC'nin yaptığı kamuoyu yoklamasında, katılımcıların % 68'i Afganistan operasyonu için, "değmezdi" dedi.

Abone ol

Afganistan'daki sonuncu İngiliz askeri de ayrılırken, BBC'nin yaptığı kamuoyu yoklamasında, katılımcıların % 68'i Afganistan operasyonu için, "değmezdi" dedi.

BBC'nin Birleşik Krallık'ta görüşlerine başvurduğu 1000 yetişkinin % 42'si, 13 yıldır yürütülen Afganistan operasyonu sonucu Britanya'nın "daha az güvenli olduğunu" düşünüyor.

Afganistan'daki başlıca İngiliz üssü olan Bastion Kampı'nın dün Afganistan'ın kontrolüne devredilmesi ardından, son İngiliz askerleri de bugün ülkeden ayrıldı.

Bastion Kampı'na bitişik Leatherneck Kampı'ndaki Amerikan askerlerinin de ülkeden ayrılmasıyla, tüm üsteki kontrol Afgan güçlerine devredildi.

BBC'nin 24-26 Ekim tarihleri arasında telefonla yaptığı kamuoyu yoklamasına katılanların sadece % 14'ü, 2001'de başlayan Afganistan müdahalesi sonucunda Birleşik Krallık'ın daha güvenli bir yer olduğu inancında.

Katılımcıların % 39'u "pek fazla bir değişiklik olmadığını" belirtirken, sorunun cevabını bilmediğini söyleyenlerin veya cevap vermeyi reddedenlerin oranı % 5.

Kamuoyu yoklamasına katılanların % 24'ü İngiliz askerlerinin Afganistan'daki durumu düzelttiğini; % 25'i ülkenin daha kötü halde olduğunu; % 44'ü ise pek fazla fark olmadığını belirtti. Katılımcıların % 31'i Afganistan'ın İngiliz güçleri olmaksızın da vatandaşlarını koruyabileceğini düşündüğünü, % 64'ü ise bu konuda pek ya da hiç emin olmadığını söyledi.

İngiliz hükümeti, askerlerini "hiçbir koşulda" Afganistan'a geri göndermeyeceğini açıklamıştı.

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, BBC'ye yaptığı açıklamada askerlerin Afganistan'ı "çok daha iyi bir yer haline getirdiğini" belirterek onurlu bir şekilde döndüklerini söyledi.

Afganistan'ın El Kaide için güvenli bir bölge olmaktan çıktığını ve Afganların artık geleceklerine dair daha büyük fırsatlara sahip oldukları belirten Fallon, Afganistan'ın sonsuza dek güvenli ve istikrarlı bir yer olarak kalacağının garantisi edilemeyeceğini ama şimdi Afgan hükümetinin 300 bin asker ve polise sahip olduğunu söyledi.

Bakan Fallon, İngiltere'nin Afganistan'ı tamamen terketmediğini ve mali yardım ile askeri eğitim de dahil olmak üzere destek sağlamaya devam edeceğini kaydetti.