BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,74
ALTIN 2.489,74
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'li vekilden tekke ve zaviyeler açılsın teklifi

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, tekke ve zaviyelerin kapatılmasıyla ilgili yasanın yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi.

Abone ol

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, "Tekke ve Zaviyeler Kanunu'nun kaldırılmasındaki talebimizde gaye, dedelik üzerindeki yasağın kaldırılmasıdır" dedi.

Doğan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 24 Mayıs'ta 677 Sayılı Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Bir Takım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanunun yürürlükten kaldırılmasına ilişkin tekliflerini TBMM Başkanlığı'na sunduğunu söyledi.

Bugüne kadar yaptıkları yasama faaliyetlerini görmezden gelen bazı medya organlarının kendisi hakkında, "gericiliği öne çıkarttıkları" yönünde bir algıyı yaygınlaştırmaya çalıştığını savunan Doğan, şöyle devam etti: "Bizleri gericilikle eşdeğer kılma çabaları son derece trajiktir. Bizlere gericilik kılıfı giydirmeye çalışanlar kendi başlarına geçirdikleri at gözlüklerinden kurtulmalıdırlar. Alevilerin inanç önderliği konumunda olan dedelik, Tekke ve Zaviyeler Kanunu ile yasaklanmıştır. Tekke ve Zaviyeler Kanunu'nun kaldırılmasındaki talebimizde gaye, dedelik üzerindeki yasağın kaldırılmasıdır. Bizim laiklikten anladığımız esas konu tüm inançların özgürleşmesi meselesidir. İnançların özgür olmadığı bir ülkede laiklik olmaz. Biz, bu yasanın Alevileri kapsamasını istedik. Türkiye laik bir ülke değil zaten. Bugün siyasal İslam devlet ideolojisine dönüşmüştür. Demek ki 677 sayılı yasa bunları engelleyememiş."

Doğan, hakkında çıkan haberlerin ise çarpıtma olduğunu iler sürdü. Bir gazetecinin dokunulmazlıkları sorması üzerine Doğan, arkadaşlarının Anayasa Mahkemesine konuya ilişkin başvuruyu yaptıklarını belirtti.