BIST 9.530
DOLAR 32,48
EURO 34,79
ALTIN 2.478,70
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'li vekilden Erdoğan'a jet yanıt!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çözüm sürecine ilişkin açıklamalarına HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar'dan sert yanıt geldi.

Abone ol

Türkiye, teröre karşı topyekün bir mücadeleyi hayata geçirdi. IŞİD, PKK ve DHKP-C ile mücadele ediliyor.

IŞİD ve PKK mevzilerine yönelik hava operasyonları düzenleniyor. Yurt genelinde eş zamanlı bir terör operasyonu sürüyor. Bunun yanında arka arkaya gelen şehit haberleri var. Herkes çözüm süreci ne oldu sorusunu soruyor. Bu noktada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'tan karşılıklı açıklamalar geldi. Erdoğan, ''Süreç bitti mi?'' sorusuna "Kardeşliğimize kastedenlerle süreç yürütülemez" yanıtını verdi. HDP yöneticileri yargılanmalı imasında bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan da cumhurbaşkanının bu imasına ''80 milletvekili arkadaşımla birlikte yarın dokunulmazlıklarımızın kaldırılması için biz kendimiz dilekçe veriyoruz" açıklaması geldi.

hdp mardin milletvekili mithat sancar.jpg

Süreçte gelinen noktayı HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar NTV canlı yayında değerlendirdi.

Mithat Sancar, çözüm süreciyle ilgili karar verme yetkisinin Cumhurbaşanı Erdoğan'da olmadığını söylerek, "Hükümet çözüm süreci bitti diye bir açıklama yapmadı henüz'' dedi. Sancar şöyle devam etti:

''Çözüm sürecinin ne durumda olduğu gerçekten belirsiz ancak cumhurbaşkanının böyle bir açıklama yapmaya yetkisi olmadığı kesin. Çözüm sürecini bugün hükümet olan organ sorumluluk yürütür. Hükümet açıklama yapmamışken cumhurbaşkanı böyle bir beyanatta bulunamaz. Buna hakkı yok. Hükümetin yerine geçiyor. Zaten bir süredir yaptığı bu. Çözüm sürecinin ne zaman bu büyük krize girdiğini iyi görmek gerekiyor. Cumhurbaşkanına göre bitmiş fakat hükümetten bir açıklama yok. Geçen gün başbakanın açıklaması süreç devam ediyor şeklindeydi. Hükümet çözüm süreci devame diyor diyor. Şüphesiz ortada bir belirsizlik var. Hükümet bugün çözüm süreci bitti diye bir açıklama yapmadı henüz.

ERDOĞAN ENGELLEDİ İDDİASI

Hükümet bugüne kadar Dolmabahçe Mutabakatı'yla ilgili bir açıklama yapmadı. O mutabakattan bir hafta sonra silahsızlanma için kongre toplantısı çağrısı yapacaktı Öcalan. Ne oldu da bu noktadayız? Mutabakattan 10 gün sonra cumhurbaşkanı dedi ki ben Dolmabahçe Mutabakatı'nı tanımıyorum. Bülent Arınç'ın toplantının önemli olduğuna inanıyoruz dedi ne oldu da bunları inkar ediyorsunuz? Bunları seçim hesabı için elinin tersiyle iten cumhurbaşkanıdır.

ACİLEN ÇATIŞMASIZLIK SAĞLANMALI

Cumhurbaşkanı sürecin o aşamaya gelmesinin kendisine oy getirmediğine kanaat getirdi o nedenle askıya aldı. O günkü tabirlerle masayı devirdi. Herkes 2,5 yıl emek harcadı. O kadar görüşme niye yapıldı? Pek çok krizde niye Öcalan'la görüşelim kriz çözülsün diye heyet gönderdiler adaya. Belki Dolmabahçe toplantısından bir hafta sonra aynı şekilde devam edilseydi bugün şimdi PKK silahsızlanma kararı vermiş olacaktı çoktan vermiş olacaktı. Kim engelledi? Türkiye toplumu bu sorunun cevabını istiyor.

Seçimlerde saldırıya uğrayan biziz 176 yerde saldırıya maruz kaldık mitinglerimiz bombalandı seçim bürolarımız bombalandı. Hiçbir tedbir alınmadı.

Derhal acilen çatışmasızlık ortamına dönülmelidir. Hükümetten de KCK'dan da bunu bekliyoruz.''