BIST 9.089
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.325,93
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

HDP'li vekil gönlündeki koalisyonu açıkladı!

HDP Diyarbakır milletvekili Ziya Pir, olası AK Parti-MHP ve AK Parti-CHP koalisyonlarını değerlendirdi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

HDP 25'inci dönem Diyarbakır milletvekili Ziya Pir, MHP'nin Meclis Başkanlığı seçimindeki tavrının demokratik olmadığını söyledi. Pir'e göre MHP'nin dünkü seçimdeki tavrı bir koalisyon işareti değil.

Olası bir AK Parti-MHP koalisyonunun savaş söylemleriyle ülkeyi gereceğini söyleyen Pir'in gönlünden geçen koalisyon ise AK Parti-CHP koalisyonu. Pir, AK Parti ile CHP'nin yapacağı koalisyonun batı ile ilişkiler açısından da daha avantajlı olacağını ifade etti.

ELİMİZDE BİR ŞANS VARDI, MHP AKP'YE HEDİYE ETTİ

MHP'nin tavrı demokratik olmayan, çocuksu bir tavırdır.Elimizde muhalefet partileri olarak şöyle bir şans vardı; Türkiye'nin daha demokratikleşmesi için, kuvvetler ayrılığını gerçekleştirmek için, yasamanın muhalefet partilerinin herhangi birisine geçebilirdi, MHP bilerek ve isteyerek, çocuksu bir tavırla Başkanlığı AKP'ye hediye etti, bu çok şık olmadı. Türkiye demokrasisi açısından da bir ayıp oldu bence.

MHP'NİN ŞARTLARI YERİNE GETİRİLEBİLİR

Bu, bir koalisyonun önünü açar mı ya da bir koalisyona işaret eder mi, bence hayır. Benim bildiğim kadarıyla şu anda aralarında herhangi resmi bir görüşme olmadı. MHP açısından bakarsak, MHP aslında onlarla her zaman koalisyon yapmak istiyor. Üç tane şartımız var diyorlar, şartlara bakarsanız öyle yerine getirilmeyecek şartlar değil. "Çözüm sürecini durdurmak veya askıya almak istiyoruz" dediler, bu en önemli şartlardan bir tanesi. Açıkçası adına çözüm süreci değil de "demokratikleşme süreci" diyerek süreci devam ettirebilirler.

MHP KOALİSYON İÇİN HAZIR 

17-25 aralık şartı için de herhangi bir parti önerge verebilir, üç parti o dört bakanı istediği şekilde yargılayabilir, bu konuda AKP'ye ihtiyaç da yok. Üçüncü şartları da Cumhurbaşkanının saraydan Çankaya'ya taşınması ve Anayasal sınırlarına çekilmesi. Bu zaten bir şart değildir, onun zaten öyle olması gerekiyor. Bir koalisyon kurulunca Cumhurbaşkanının Anayasal sınırlarına dönmesi gerekecek. Dolayısıyla MHP koalisyona dünden hazır ama dünkü Başkanlık seçimi bu koalisyon görüşmelerinden ya da olası bir koalisyondan bağımsızdır.

AKP İLE CHP'NİN KOALİSYON YAPMASI DAHA AVANTAJLIDIR

Bizim için AKP ile CHP'nin koalisyon yapması daha avantajlıdır. Bu sadece çözüm süreci için değil Türkiye'nin batıdaki durumu için de önemli. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dolayı batıda bizim meşruiyetimiz kalmadı diyebilirim, bu biraz abartılı gibi görünebilir ama malesef durum bu, Türkiye batıdaki müttefikleriyle oturup konuşamaz duruma geldi.

AKP-MHP KOALİSYONU OLURSA BATI İLE İLİŞKİLER DAHA KÖTÜ OLACAKTIR 

AKP ile MHP arasında bir koalisyon olsa batı ile ilişkiler daha kötüye gidecektir, ancak CHP ile olsa, bu hem demokrasi açısından, hem de Türkiye'nin batıdaki meşruiyetini tekrar kazanması açısından avantajlı olurdu, bu yüzden ben CHP ile AKP'nin koalisyon kurmasına daha olumlu bakarım.

Savaş hükümetinden kastım daha çok söylemlerdir, Türkiye'deki halklar ve Ortadoğu'nun gerilmesidir.