BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,09
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'li Önder'den memleketi Adıyaman için olay iddia

HDP'li Sırrı Süreyya Önder, memleketi Adıyaman'da devletin bölgede sol oluşumlara karşı tarikatları teşvik ettiğini ileri sürdü.

Abone ol

SURUÇ patlaması ve son olarak Suriye sınırındaki IŞİD saldırısının ardından, IŞİD'e katılımın yoğun olduğu ve aynı zamanda memleketi olan  Adıyaman'a ilişkin kritik açıklamalar yapan HDP Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder, çok tartışılacak bir iddiada bulundu.

Taraf'a konuşan HDP'li Önder, memleketi Adıyaman'dan IŞİD'e katılanlarla ilgili yaptığı açıklamasında, Adıyaman'dan 300'e yakın gencin IŞİD'e katıldığını bunlardan 15'nin ailesinin kendisine ulaşıp yardım istediklerini, 120 civarında ailenin ise Emniyet'e bildirimde bulunduklarını ifade etti.

"ADIYAMAN ÇIKMAZ BİR SOKAK"

Adıyamanlı olması nedeniyle kenti iyi tanıyan Önder, şunları belirtti: "Adıyaman, çıkmaz bir sokak. İçinden geçilerek bir yere gidilemeyen kentler gelişime ve genel gelişimin hep biraz daha gerisinden gelirler. Adıyaman'da tütünün yasaklanmasıyla ekonomi felç oldu. Tütün Adıyaman ekonomisinin can damarıydı. Adıyaman, Urfa ile birlikte mevsimlik tarım işçisinin en fazla olduğu yer. Genellikle de Malatya'ya kayısıya; Polatlı'ya da patates, soğan hasadına gidiyorlar. Gençlik geleceksizleştirilmiş durumda. Adıyaman için kent ekonomisi diye bir şey kalmadı. Kentte tüm işletmelerin sayısını ikiye katlayacak kadar kahvehane ve çay ocağı var."

sirri-sureyya-onder-kopya-2.jpg 

"TARİKATLAR DEVLET HİMAYESİNDE"

Öte yandan bölgedeki tarikatlar devlet himayesinde. Bu gladyo yapılanmaları 12 Eylül'den bu yana, sol hatta sosyal demokrat oluşumları, ona dönük kıpırdanmaları mübalaalı bir şekilde bastırdılar. Bölgedeki tarikat etkinliklerini de devlet bir anlamda teşvik etti. Adıyaman'daki bu oluşumların devlet katında özel bir himaye gördüğünü, Adıyaman'da kimi çevirseniz size söyler."

EMNİYET RAPORLARI NE DİYOR?

Önder'in açıklamalarını Emniyet raporları da doğruladı. IŞİD'in Türkiye'deki saldırılarına ilişkin hazırlanan istihbarat raporlarına göre, Adıyaman'da ailesinin kayıp başvurusu yaptığı 127 genç daha bulunmayı bekliyor. 'Terör nitelikli kayıp şahıs' olarak GBT kaydı bulunan bu gençlerin de IŞİD'e katılmış olabileceklerinden endişe ediliyor. Emniyet kaynaklarına göre, Adıyaman'da şu zamana kadar 80 kişi IŞİD saflarına katıldı.