BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.438,99
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'li Demirtaş'tan Arınç'a çıkış 'PKK gibi çekilsin'

HDP'li Selahattin Demirtaş, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Öcalan'ın 10 maddesindeki değişim yapıldığı söyleminin ardından 'PKK gibi o da çekilsin' dedi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM-HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın  'Abdullah Öcalan'ın 10 maddelik önerisi' için "4 Şubat’ta açıklanması gereken bu 10 madde neden 24 Şubat’ta açıklandı. Açıklanan metnin yüzde 60’ı değiştirilmiş” değerlendirmesinin ardından ikinci kez eleştirel bir yanıt verdi. Arınç'ın açıklamalarına tepki gösteren Demirtaş  “Bir madde daha koyalım; örgüt ile Arınç da çekilsin...”  dedi.

Demirtaş'ın “Açıklanan 10 madde ile Öcalan’ın çağrısı yüzde 99.9 aynı; dokunulmadı” cevabı vermesinin ardından yeniden açıklama yaparak “İlk metinde Öcalan’ın ifadesi ‘PKK’ya kongre toplama çağrısı yapacağım’ idi” diyen Demirtaş, “Hükümet değişiklik istedi. Biz Öcalan’a sorulmadan yapılamayacağını söyledik. Gel-git uzlaşmaya varıldı, ikinci metinde ‘yapıyorum’ oldu” dedi.

bulent-arinc.20150304124003.jpg 

  "ARINÇ DA ÇEKİLSİN"
HDP'li Demirtaş, Muharrem Sarıkaya'ya verdiği röportajda Arınç için "PKK gibi o da çekilsin' dedi. İşte röportajın o bölümü:

Süreç nasıl işler, kongre baharda hemen toplanır mı?
“Başka bir aşama olabileceğini beklemiyorum seçime kadar. Kandil’deki havayı; kongre yaparlar mı bilmiyorum. Bir adım atılmadan Öcalan yeni çağrı yapar mı onu da bilmiyorum.”
Bu arada Arınç’ın şahsına dönük sözlerine de yanıt vermekten geri durmadı:
“Bir madde daha koyalım; örgüt ile Arınç da çekilsin...”
   

DEMİRTAŞ METNİN NEDEN GECİKTİĞİNİ AÇIKLADI

HDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Habertürk gazetesi Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya’ya verdiği röportajda, "3 Şubat’ta açıklanması gereken 10 maddelik metnin neden geciktiğine dair “25 gün boyunca Kandil, İmralı, hükümet arasında metin gitti geldi. Fakat bu hükümete o kadar dokunmuş ki... Çünkü 3 Şubat’ta ‘PKK silah bıraktı bırakacak, dağdan indi inecek’ havasını yaratmak istiyordu. Biz de ‘Bu doğru değil. Böyle bir atmosferi olgunlaşmadan yaratmak iyi bir fikir değil’ dedik. Bu insanların barış umudunu kırıyor. ‘Adım atıldı’ diyorsun, adım atılmıyor; ‘Geri çekilme oldu’ diyorsun, olmuyor. Bunlar umudu kırıyor. Gelin şu işi sağlam yapalım dedim.” dedi.

demirtas.20150304124025.jpg

İşte o röportajdan çarpıcı kesitler:

“Bizimkilere, ‘Çalakalem olmaz, sağlam bir şekilde hazmederek bu süreci işletelim’ dedim. ‘10 maddeyi yok saymayın, bunlar önemlidir’ diye bir açıklama yapalım istedik. Onlar ise ısrarla hemen bu açıklama (örgüt silah bırakıyor) yapılsın istedi. Böyle olmayacağını söyledik. Kızgınlıkları bundan. PKK ‘Ben silah bırakmayacağım, reddediyorum’ demedi; ‘Anlaşmaya bağlıyım ama 10 madde var, onları da görelim’ dedi. Biz ‘Karşıyız’ demedik. Öcalan’ın da kendi çağrısı zaten. Hükümet niye memnun değil peki? Hükümet bunun siyasi rantını yemek istiyordu, yiyemedi; bundan rahatsızlık duyuyor.”

DEĞİŞEN İFADE VAR MI?

“İlk metinde Öcalan’ın ifadesi ‘PKK’ya kongre toplama çağrısı yapacağım’ idi. Hükümet değişiklik istedi. Biz Öcalan’a sorulmadan yapılamayacağını söyledik. Gel-git uzlaşmaya varıldı, ikinci metinde ‘yapıyorum’ oldu.”

SİLAH BIRAKMA SÜRECİ

“10 maddede tartışma başlamamış. PKK ‘Evet silah bırakmaya hazırım’ demiş ama bunun ne yasası, ne takvimi çıkmış. İstiyor ki ‘Lay lay lom barış oldu, PKK dağdan indi’ havasını verelim. Bu havayı bozdum diye de bana kızıyorlar. Ben AKP’yi destekleme dernek başkanı mıyım? İşimi yaptım diye öfkeleniyorlar. Onlar boyun büken, ‘Biz size barışı getiriyoruz, siz de bize minnet duyun kardeşim’ muhalefeti bekliyorlar. Bu Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla oldu. Muhtemelen Başbakan’ı da arayıp ‘Demirtaş’ı hedef alın’ dedi.”

"ÖCALAN YENİ ÇAĞRI YAPAR MI BİLMİYORUM"

“Başka bir aşama olabileceğini beklemiyorum seçime kadar. Kandil’deki havayı; kongre yaparlar mı bilmiyorum. Bir adım atılmadan Öcalan yeni çağrı yapar mı onu da bilmiyorum.”