BIST 9.486
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.504,16
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'li Çelik: Artık o Kürdistanlılar yok!

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, "Artık teslim alabileceğiniz, iradesini kırabileceğiniz bir Kürt de bir Kürdistanlı da yoktur" dedi.

Abone ol

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, hükümete sert sözlerle yüklendi. Çelik hükümet şu sözlerle uyardı: "Çözümden anladığınız irade kırmaksa, çözümden anladığınız teslim almaksa o köprülerin altından çok sular geçti. Artık teslim alabileceğiniz, iradesini kırabileceğiniz bir Kürt de bir Kürdistanlı da yoktur."

SİLAHSIZ OLMALARI ÜZERİNDE HASSASİYET DURULMALI

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Çelik, şehit edilen üç askerin öldürülen üç PKK’lının misillemesi olamayacağını kaydetti. Çelik, PKK ve hükümete seslenerek savaşın hiç kimseye bir şey kazandırmayacağını vurguladı. Çelik sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Hele hele silahsız olmaları üzerinde hassasiyetle durmamız gerekir. Bunu doğru bulmadığımızı, her türlü ölümün önüne geçmemiz gerektiğini, ölme ve öldürmenin çare olmadığını ifade etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

FUTBOL MAÇI OYNAMIYORUZ

Olaylar sonrasında HDP’nin açıklamaları ile Türkiye’nin 90’lı yıllara çekilmek istendiğinin durum tespiti olduğunu kaydeden Demir Çelik, “Bunun Kağızman’da öldürülen üç gerillaya karşılık misilleme olduğu söylemi HDP MKYK’sında dile getirilmiş değildir, ifade edilmiş değildir. Sadece üst üste iki olayın yaşanmış olması bizi demokratik çözüme yüklediğimiz misyona rağmen bizi yeniden savaş ortamına götürebileceğine ilişkin duyulan kaygıdır. Yoksa ‘üç gerillaya karşı üç asker’ bu algıdan kurtulmamız gerekiyor. Ayıptır, günahtır, yazıktır, biz futbol maçı oynamıyoruz” dedi.

ÇÖZÜM DİYE ELMALI ŞEKER Mİ YUTTURUYOR?

Çözüm sürecinde HDP olarak üzerlerine düşen görevleri yerine getirdiklerini ifade eden Çelik, her türlü pozitif adımları desteklediklerini kaydetti. Çözüm sürecinde olunduğunu hatırlatarak Tunceli’de PKK’lılara ait mezarlığa izin verilmemesini Vali’nin mi yoksa hükümetin bir yaklaşımı olup olmadığını soran Çelik, “Çözüm, çözüm diye bize yutturmaya çalıştığınız elmalı şekerler mi söz konusu? Çözüm dediğiniz şey, tarafların karşılıklı taleplerinin ortak asgari müşterekte buluşmasıdır. Taraflardan birini görmemezlikten gelmek, taleplerini dinlememek ya da değerlerini hiçselleştirip, kriminalize ederek çözüm olmaz. Bu dayatmadır, bu bir tarafı kendi hükümranlığınıza biat etmeye davettir. Bizim, AKP hükümetinden gördüğümüz yaklaşım bundan öte bir anlam ifade etmiyor” diye konuştu.

ARTIK O KÜRDİSTANLILAR YOK

Güvenlikçi politikalarla sorunun çözülmeyeceğini kaydeden Demir Çelik, Kürt sorunun bir realite olduğunu aktardı. Bu gerçeğin kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Çelik, AK Parti hükümetine şu sözlerle seslendi:

Çözümden anladığınız irade kırmaksa, çözümden anladığınız teslim almaksa o köprülerin altından çok sular geçti. Artık teslim alabileceğiniz, iradesini kırabileceğiniz bir Kürt de bir Kürdistanlı da yoktur” dedi. Çelik, Kürt ve Türklerin barış içinde eşit vatandaş olarak birlikte yaşamak istediklerini söyledi.

ÇATIŞA ÇATIŞA VARDIĞIMIZ NOKTA ÖLÜMDÜR

Kürt sorunun çözümünde denenmeyen tek yolun nitelikli bir müzakere olduğunu ifade eden Demir Çelik, “AKP, bundan kaçınıyor. Onu samimiyete, onu nitelikli müzakerenin nitelikli muhatabı olmaya davet ediyorum. Korkmayacak. Her şeyin ilacı demokratik siyasettir. Tartışa tartışa doğruyu birlikte bulacağız. Çatışa çatışa vardığımız nokta ölümdür” dedi.