BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.439,65
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'den zorunlu Osmanlıca dersine tepki!

"Osmanlıca zorunlu ders olacak" açıklaması gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Osmanlıca'nın zorunlu olacağını gündeme gelmesinin ve dünkü din şurasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İsteseler de istemeseler de Osmanlıca öğrenecekler" açıklamasının ardından Osmanlıca tartışması gündemin ilk sıralarında kendine yer buldu.

HDP Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş da Osmanlıca'nın zorunlu ders olmasını, yıllardır Anadilde eğitim için mücadele veren biri olarak hayret verici bulduğunu belirtti.

Beştaş, Anadilde eğitim görmek isteyen dillere karşı asimilasyon olmasaydı, bu açıklamaya bir şaka derdik dedi ve ekledi: "Bunun siyasi arka planını şüphesiz anlıyoruz ama burada Türkiye halklarıyla, farklı dillerle açıkçası alay ediliyor, aslında bu onların kimliğini, dilini reddetmenin başka bir yolu."

Beştaş'ın açıklamaları şöyle:

DİRENÇ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ


Her şeyden önce bu konuyu büyük bir hayret ve dehşetle tartışmaları izliyoruz. Cumhuriyet tarihi boyunca bizlere karşı özellikle Türkçe dışındaki dillere karşı, baskı, asimilasyon ve inkar politikalarını yaşamamış olsaydık, herhalde bu bir şaka derdik. Osmanlıca'nın hangi ihtiyaçtan kaynaklı, hangi bilimsel araştırma gereği, hangi talepten kaynaklı ortaya atıldığını anlamak çok kolay değil açıkçası. Kürtçe'nin Türkiye'de bitmesi, yok olması, Kürtlerin asimile olması için bugüne kadar mecburi iskanlar, zorunlu nakillerden, sürgünlerden ve en önemlisi, asimilasyon politikası günlerinden sonra hala Anadilde Eğitim için bir direnç ile karşı karşıyayız.

HİÇBİR AKIL İZAH EDEMEZ 

Milyonlarca insanın konuştuğu Anadilinin, başta Kürtçe olmak üzere, dillere uygulanan politika ile, şu anda kimsenin ihtiyaç duymadığı bir dilin zorunlu olmasını, hiçbir akıl bize izah edemez. Bunun siyasi arka planını şüphesiz anlıyoruz ama burada Türkiye halklarıyla, farklı dillerle açıkçası alay ediliyor, aslında bu onların kimliğini, dilini reddetmenin başka bir yolu.

HÜKÜMETİN KIBLESİ KENDİ TALEPLERİ

Anadilde eğitim bu ülkede hala yasak, hala okullar anadilde eğitim görecek diye defalarca mühürlendi, Kürt çocukları zorunlu olarak Türkçe dilinde eğitim görüyorlar, ama Osmanlıca mezar taşları okunabilsin diye bir değişim yapılıyor. Hemen bir algı yönetimiyle, bunun niye ihtiyaç olduğu tartışılmadan, kendilerine bağlı basın yayın organlarını propaganda faaliyetine geçirdiler, amaçları gündem değiştirmektir, Bununla, Türkiye'de yaşayan bütün yurttaşlara yaklaşımın aynı olmadığını, hükümetin tek kıblesinin kendi taleplerini yaşama geçirmek olduğunu ve siyasetin gereğini yaptığını görebiliyoruz.

OĞULLARIM TÜRKÇE EĞİTİM GÖRDÜ, OSMANLICA DERS ALDIRMAM 

Benim iki oğlum da, bu ülkedeki yasalar ve mevcut eğitim sistemi yüzünden kendi Anadillerinde eğitim görmediler. Ama Osmanlıca zorunlu olsa bunu asla tercih etmem, bizim kendi Anadilimiz bu kadar asimilasyon altındayken, kamusal alanda bu dili kullanılmıyorken, bize kendi politikalarını dayatmalarını kabul edilemez bulduğumu ifade etmek istiyorum.

Bizim Anadil taleplerimize yaklaşım ortadayken, iktidar bir günde Osmanlıca'yı bu kadar gündeme oturtabiliyorsa, siyasi irade isterse Kürtçe için de önünde hiçbir engel olmadığını ortaya koymuştur. Bu nedenle kamuoyundan çekiniyoruz gibi söylemlerin de hiçbir zemini yok.