BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,06
HABER /  SEÇİM

HDP'den yeni bir ittifak

Bir süredir Türkiye ve Avrupa'daki alevi örgütlerle görüşen HDP uzlaşma sağladı. HDP seçimlerde Alevi örgütlerden 3 kişiyi seçilebilecek yerden listelere alacak.

Abone ol

7 Haziran 2015 seçimleri için hazırlanan HDP, Türkiye ve Avrupa'daki Alevilerle ittifak arayışında uzlaşmaya ulaştı. Buna göre Alevi örgütlerden 3 kişinin TBMM'ye girmesi sağlanacak.

Bir süredir Türkiye ve Avrupa 'daki Alevi örgütleri ile 7 Haziran seçimleri için görüşmeler yürüten HDP yeni bir ittifak oluşmasını sağladı. Radikal'den Bülent Avşar'ın haberine göre Avrupa ülkelerindeki Alevi derneklerinin çatı örgütü olan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker HDP listelerinde -barajın aşılması durumunda- garanti TBMM 'ye gireceği bir yerden aday gösterilecek.

Türkiye'den ise Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Alevi Kültür Dernekleri, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği gibi farklı örgütlerin bir araya gelerek belirleyeceği iki adaya da yine 'garanti' sıralarda yer verilecek. Böylece partinin kendi kadroları ya da diğer ittifaklarından gelenler dışında doğrudan Alevi örgütlerinden gelen 3 ismin TBMM'ye girmesi sağlanacak.

BU ÜÇÜNCÜ İTTİFAK

HDP bu hamlesi ile seçimlere yönelik üçüncü ittifak adımını attı. Bu yöndeki çabalarında ilk olarak Emek Partisi (EMEP) ile anlaşan HDP daha sonra ağırlıklı olarak doğu ve güneydoğuda tabanı bulunan bazı parti ve örgütlerle 'Kürdistan İttifakı'nı açıklamıştı.