BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,26
ALTIN 2.325,14
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'den Van soruları

HDP, Van’da gezen plakasız araçlar, gözaltı operasyonları ve köylerde dolaşan yüzü maskeli kişileri sordu.

Abone ol

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tuğba Hezer, Van’da gezen plakasız araçlar, gözaltı operasyonları ve köylerde dolaşan yüzü maskeli kişilere ilişkin İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün yanıtlaması istemi ile soru önergesi verdi.

Hezer, özellikle bölge illerinde kolluk kuvvetlerine ait çarşı merkezlerinde ve mahallerde dolaşan zırhlı araçların neden plakasız olduğu sorarak kolluk kuvvetlerine ait akreplerin plakasız olarak kullanılmasına ilişkin bir talimatının olup olmadığının yanıtlanmasını istedi.

Hezer, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’e şu soruları sordu:

* Kolluk kuvvetlerine ait akreplerin plakasız olarak kullanılmasına ilişkin bir talimatınız var mıdır? Böyle bir talimat vermediyseniz akreplerin bu şekilde plakasız trafiğe çıkmasına ilişkin herhangi bir şikâyet aldınız mı?

* Basında çıkan haberlere ilişkin bu konuyla ilgili herhangi bir inceleme veya soruşturma başlattınız mı?

* Plakasız devriye atan bu akrepleri içindeki görevli personellerin tespitini nasıl yapmaktasınız? Bu plakasız akreplerin ve içindekilerin herhangi bir suça bulaşması durumunda Bakanlık olarak nasıl bir inceleme yapmayı düşünüyorsunuz? Bu konuya ilişkin bir inceleme planınız var mı? Varsa nelerdir?

* Van’ın uzun bir süredir polis ablukası altında tutulmasının nedeni nedir? Kentin en işlek caddeleri olan Cumhuriyet ve Maraş caddelerine yapılan polis yığınağı esnafın ticaret hayatını felç etmiş, insanlarımız adeta bu caddelerden geçemez durumdadır. Bütün kaldırımlar güvenlik gerekçesiyle işgal edilmiştir. Güvenlik güçlerinin söz konusu tedbirlerini ekonomik hayatı sekteye uğratmadan alması mümkünken bu neden yapılmamaktadır?

* Van’ın Özalp İlçesinde bazı köylerde dolaşan ve bazı basın-yayın organlarına da yansıyan yüzleri maskeli kontra tiplerin halkı tehdit ettiği yönündeki haberlere ilişkin bakanlığınızca bir inceleme yapıldı mı?