BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.425,40
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'den Türkiye savaş ilan etsin çağrısı

HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan "Türkiye’nin IŞİD’e karşı açık savaş ilan etmesi lazım" dedi.

Abone ol

HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, çözüm sürecini Kobani ya da Rojava’dan ayrı düşünmemek gerektiği belirterek, "Bu durumda Türkiye’nin IŞİD’e karşı açık savaş ilan etmesi lazım" dedi. Buldan, HDP'nin taleplerini iletmek üzere bu hafta hükümetten randevu istemeyi planladığını da açıkladı.

IŞİD'E SAVAŞ İLAN EDİLMESİ LAZIM

Al Jazeera'den Gonca Şenay'a konuşan HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, son olayların Türkiye için bir sınav niteliğinde olduğuna işaret etti:

“Türkiye’nin çözüm süreci açısından samimiyetini göreceğiz birkaç gün içinde. Çünkü çözüm sürecini Kobani’den ya da Rojava’dan ayrı düşünmek olmaz. Hükümet, çözüm süreci konusunda çok iddialı olduğunu, arkasında durduğunu her fırsatta dile getiriyor. Bu durumda Türkiye’nin IŞİD’e karşı açık savaş ilan etmesi lazım. Halka yardım edilmeli. Kobani ve Rojava’ya her türlü destek verilmeli.”

KOBANİ HALKINNI YANINDA OLMAK TÜRKİYE'NİN GÖREVİ

Pervin Buldan, “açık savaş ilan edilsin” sözleriyle ne kastettiğini de anlattı:

“IŞİD’e karşı askeri, sivil, maddi, manevi her şekilde Kobani halkının yanında olmak Türkiye’nin görevi. İşin siyasi boyutu da önemli. Herkes IŞİD’e karşı tavrını açıkça ortaya koymalı. Türkiye net olarak tavrını dile getirmek, belirlemek durumunda. Türkiye bu süreçte bir sınavdan geçiyor. Gözle görülür, somut bir şey olması lazım. Eylem yapan halka gerçek mermilerle saldırılmaması lazım.”

Türkiye sınırından geçip Kobani’ye ulaşmak isteyenlerin engellenmesi gerektiğini de savunan Buldan, “Şu anda 'de facto' bir durum yaşanıyor, gitmek isteyenlerin engellenmemesi lazım” diye konuştu.

HÜKÜMETTEN RANDEVU İSTENECEK

HDP, taleplerini iletmek üzere bu hafta hükümetten randevu istemeyi planlıyor. Pervin Buldan, “Başbakan’dan da randevu isteyebiliriz, ilgili bakanlara da başvurabiliriz” diye konuştu.

IŞİD’i, Ortadoğu’nun başına açılmış bir bela olarak niteleyen HDP’li Pervin Buldan, “Şimdi Kürtlerin birlik olmasının tam zamanı” diye konuştu:

“Mahmur’da IŞİD’i püskürten tek güç PKK idi. Bunu, Barzani’nin de böyle değerlendirmesi gerekir. Hem Kuzey, hem Güney’dekiler için ortak tavır almanın tam zamanı. Yoksa Kürtler için de çok geç olabilir.”