BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,82
ALTIN 2.470,96
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'den tehdit gibi 'erken seçim boykotu' çıkışı

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, sandıkların taşınması tartışmalarına ilişkin açıklamasında "Sandıklar taşınırsa seçimi boykot kararı alabiliriz! HDP’nin seçime girmemesi en küçük olay olarak kalabilir. Bu gibi durumlarda ülke iç savaşı bile tartışabilir" dedi.

Abone ol

1 Kasım seçimlerinde  Şırnak'a bağlı Cizre'de İl Seçim Kurulu'nun Cudi, Nur, Sur mahalleleri ve 23 köy ve 1 mezrada sandık kurulmaması, sandıkların taşınması kararını alması üzerine HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, "Sandıklar taşınırsa seçimi boykot kararı alabiliriz! HDP’nin seçime girmemesi en küçük olay olarak kalabilir. Bu gibi durumlarda ülke iç savaşı bile tartışabilir" dedi.

1 Kasım'da yapılacak genel seçim için geri sayım başlarken, sandıkların taşınması kararlarının görüşülmesi öncesinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) seçimleri boykot uyarısı geldi.

"PARTİ OLARAK SEÇİM BOYKOTU"

HDP Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, BirGün’den Hüseyin Şimşek'e yaptığı açıklamada, YSK'den sandıkların birleştirilmesi istemlerinin reddi yönünde bir karar beklediklerini, aksi durumda parti olarak seçim boykotunu tartışabileceklerini belirtti.

ayhan-bilgen.jpg

"TEPKİLER HDP'NİN SEÇİME GİRMEMESİ İLE SINIRLI KALMAZ"

Sandık birleştirme kararı sonrasında oluşabilecek tepkilerin HDP’nin seçime girmemesi ile de sınırlı kalmayabileceğini bildiren Bilgen, “HDP’nin seçime girmemesi en küçük olay olarak kalabilir. Bu gibi durumlarda ülke iç savaşı bile tartışabilir” dedi.

Sandık taşıma kararlarının olağanüstü gelişmeler ışığında seçime kısa bir süre kala da alınabileceğini belirten Bilgen, “Daha seçimlere bir ay varken sandık taşıma kararı çıkartmak demek, katılım hakkının engellenmesi demektir. YSK’nin aklıselim davranarak bu kararı iptal etmesini bekliyoruz. Bu, sistematik bir baskı oluşturma hamlesi ve YSK’yi buna mecbur bırakan gelişmeler yaşanıyor” diye konuştu.

"PROVOKASYON AMAÇLI"

İl ve ilçe seçim kurulları tarafından HDP’nin seçmenlerinin yoğun olduğu bölgelerde alınan sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararının HDP’nin seçime girmemesi için provokasyon amaçlı olduğunu belirten Parti Sözcüsü Bilgen, “Türkiye’de birlikte yaşam eğer hâlâ bir anlam ifade ediyorsa, bunun yolu birlikte yönetmeyi de kabullenmektir. Biz YSK’nin böyle tehlikeli bir kararı vereceğini düşünmüyoruz. Çünkü bu karar fiilen darbenin tamamlanması anlamına gelir. Şu anda seçime girmeme ihtimalimizi düşünmek bile istemiyoruz çünkü HDP’yi siyaset dışına itmenin arkasından hangi sonuçları doğuracağını bu ülkede her kesimden insan kestirebiliyor. Biz inadına barış, inadına HDP, inadına öncelikli yaşam diyeceğiz ve bunun için gerekli her şartı zorlayacağız” diye belirtti.

"TEHDİT DEĞİL, UYARI"

YSK’den sandıkların taşınması hakkında çıkacak olası bir olumlu kararı sonrasında seçim boykotu kararının Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) tartışılacağını açıklayan Bilgen, şöyle konuştu:

“Bizim YSK’nin kararına göre HDP’nin seçim boykotu kararı alabileceğine yönelik söylemimiz bir tehdit değil, uyarıdır. Hayatın gerçeği budur. Eğer insanlara siyaset yapma hakkı tanımazsanız, bunun neye hizmet edeceği, hangi koşulları doğuracağı bellidir. Biz, her şeye rağmen sağduyunun egemen olmasını tavsiye ediyoruz. Bunu kabullenip ona göre adım atmalılar. Herkes bilmeli ki şimdiye kadar doğuda ve batıda en zor şartlarda zulüm altında bile Kürtler gidip oylarını kullandı. Şu an HDP’nin seçime girip girmemesi büyük bir mesele gibi gözüküyor ancak öyle bir karar alınırsa, en küçük durum bu olur. Bu gibi durumlarda ülke iç savaşı bile tartışabilir.”

cizre-son-durum-hendek.jpeg

CİZREDE SANDIKLAR TAŞINACAK

66 bin seçmeni bulunan Cizre merkezde, 48 bin 687 seçmen başka mahallelerde oy kullanmak zorunda kalacak.

Cizre Jandarma Komutanlığı'nın talebiyle alınan karara gerekçe olarak, üç mahallede bulunan hendek ve barikatların seçim güvenliğini tehlikeye atması gösterildi.

Aynı şekilde Bitlis Valiliği de bazı yerleşim yerlerindeki seçmenlerin il ve ilçe merkezlerinde oy kullanması için İl Seçim Kurulu'ndan "taşımalı oy kullandırma" talebinde bulundu.

YSK, güvenlik nedeniyle sandıkların başka yere taşınması taleplerini Kurban Bayramı'ndan sonra değerlendirecek.