BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.440,10
HABER /  GÜNCEL

HDP'den son dakika çözüm süreci açıklaması

HDP heyetinden İdris Baluken son dakika çözüm süreci açıklaması yaptı. HDP heyeti Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la görüştü.

Abone ol

Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile bir araya geldi.

Başbakanlık Merkez Bina'da basına kapalı gerçekleştirilen kabul, yaklaşık 1 saat sürdü.

HDP heyetinden İdris Baluken yaptığı son dakika açıklamada görüşme için, "Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile yaptığımız görüşme olumlu geçti diyebiliriz" dedi.

İLK GÖRÜŞME

Hükümetin çözüm sürecinde "Kamu düzeni ve güvenliği yeniden tesis edilene kadar" Halkların Demokratik Partisi ile askıya aldığı görüşmelerin ilki yapıldı.

hdp-heyeti-ve-yalçin-akdoğan.jpg
HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve İdris Baluken ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la görüştükten sonra kameraların karşısına geçti.

Görüşmenin içeriğine ilişkin İdris Baluken şu bilgileri verdi;

-"Çözüm sürecinde bir süredir yaşanan zorlanmları aşma temeli diyalog kanallarının açılması yönünde irade ortaya kondu. Özellikle her şart altında bu görüşmelerin devam etmesi ve kanalların açık tutulması geçen hafta yaptığımız toplantıda da kabul edilmişti.

-Görüşmenin verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Süreç devam ettiği sürece her şart altında diyalog kanallarının açık tutulması özellikle sürecin zorlandığı dönemlerde bu diyalog kanalarının daha fazla işletilmesiyle ilgili karşılıklı görüş alışverişlerimiz oldu.

BU HAFTA YİNE GÖRÜŞME VAR

-Bu hafta içinde de görüşmelerin devam etmesi, hem nitelik hem de gelinen aşama açısından belli noktalara temas edilmesi açısından bir görüş birliğine varıldı.

-Toplantıda müzakere sürecinin hızlandırılması ve hızla sonuca ulaştırılması açısından, kullanılan dil ve ortaya konan politikalar açısından yapıcı bir tutumla çalışmaların devamı açısından önemli tespitler yapıldı. Bu hafta hükümet ve çözüm kurulu yetkilileriyle görüşmelerimiz devam edecek.

yalçin-akdoğan,-sirri-süreyya-önder,-pervin-buldan.jpgBaşbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan , HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken, Pervin Buldan ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile bir araya geldi.

İMRALI VİZESİ ÇIKTI

-Heyetimizin İmralı'da Sayın Öcalan'la kısa süre içinde görüşmesi için gitmesi konusu paylaşıldı. Onlar da gerek bu görüşmenin çerçevesi gerekse İmralı ziyaretiyle ilgili karşılıklı olarak çerçeveyi önemsediklerini ve kendi değerlendirmelerini yapacaklarını ifade ettiler."

-"Gidiş takvimiyle ilgili net bir gün belirtemiyoruz ancak bizim de burada yapacağımız görüşmeler devam ediyor. Bunları sürdüreceğiz. Hükümet de kendisi açısından bazı değerlendirmeleri yapacak, toplantıları planlayacak. Görüşme trafiğimiz bittikten sonra en kısa süre içinde heyetimizin İmralı'ya gitmesi bekleniyor."

hdp-heyeti-yalçin-akdoğan.jpgYalçın Akdoğan ile görüşen HDP heyeti; Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken ve Pervin Buldan

YENİ İSİMLER KATILACAK MI?

-"Heyetimizin genişlemesi ile ilgili herhangi bir çekince yoktur. Biz de bunu oldukça kıymetli buluyoruz. Sürecin ilerlemesi, nitelikli müzakerelerin başlaması ile ilgili hem heyetimizin hem hükümetin yaptığı hazırlıklar daha detaylı paylaşılacak."

-"İzleme heyetiyle ilgili bir fikir alışverişimiz oldu, aramızda herhangi bir çelişki yok. Biz bir izleme heyetinin üçüncü göz alarak görev almasını olumlu buluyoruz. Türkiye'de bu işi layıkıyla yapacak çok değerli insanlar, aydınlar var. "

YALÇIN AKDOĞAN'DAN İMRALI AÇIKLAMASI

Görüşme sonrası açıklama yapan Yalçın Akdoğan ise, "HDP tolumsal tepkiyi fark etti. Olaylardan ders çıkarmak lazım. İmralı'ya kimin ne zaman gideceği Başbakan döndükten sonra değerlendirilecek" dedi.