BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.439,65
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'den Kürtçe anons isteği!

HDP Hakkâri Milletvekili Adil Zozani, Türk Hava Yollan (THY) ile diğer havayolu şirketlerinin iç hat seferlerinde Kürtçe anons yapılması talebini Meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

Zozani, "Kürt sorununun demokratik banş ve müzakere yöntemiyle çözümüne dair iyi niyet adımlarının görünür kılınması gerekiyor. Bana göre kamuoyunda en hızlı olumlu tepkiyi yaratacak girişimlerden biri olur.

Yurtdışı seferlerde Suudi Arabistan'a giderken Arapça anons yapılıyor. Van'a gidiyorsunuz, İngilizce bilen olmamasına rağmen ingilizce anons yapılıyor" dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'a, "Uçaklarda Kürtçe anons yapılmasına yönelik düzenlemeniz olacak mı?" diye soran Zozani, sorusuna yanıt alamadı. Elvan'ın soruyu yanıtlamamasını Zozani, "Bakan'ın yanıt vermemesini, 'bu talebi doğru buluyorum' şeklinde algıladım. Reddetmiş olsaydı kendisiyle bu işin tartışmasını yapardık. Reddetmediğine göre Sayın Bakan'ın haklı ve meşru bir talep olduğuna kanaat getirdiğine yordum" şeklinde değerlendirdi.

Kürt sorununun çözümüne ilişkin yürütülen süreçte, "görünür iyileştirmeler" yapılması gerektiğini kaydeden Zozani, önerisine ilişkin Milliyet'e şu açıklamayı yaptı: 'Kürtçe anons bir ihtiyaç' "Kürt sorununun demokratik banş ve müzakere yöntemiyle çözümüne dair iyi niyet adımlannm görünür kılınması gerekiyor. Uçaklarda Kürtçe anons yapılması, bana göre kamuoyunda en hızlı ve olumu tepkiyi yaratacak girişimlerden biri olur. Burada önemli olan Kürtçe anonsun bir ihtiyaç olduğudur. Uçaklarda insanlann can güvenliğine dair eğitim amaçlı anonsların yolculann anlayacağı dillerde yapılması gerekiyor. Anonslar, kaza veya olağanüstü hallerde yolculann kendilerini nasıl koruyacaklanna dair bilgiler veriliyor. Yurtdışına çıktıysanız, hangi ülkeye gidiyorsanız o ülkenin diliyle anonslar yapılıyor. Suudi Arabistan'a giderken Arapça, Fransa'ya giderken Fransızca, İspanya'ya giderken İspanyolca, Amerika veya İngiltere'ye giderken İngilizce anonslar yapılıyor. Aynı uygulamayı Türkiye'nin havayolu şirketlerinin iç hat uçuşlarında uygulaması gerektiğini düşünüyorum. Van'a gidiyorsunuz uçakta tek bir İngilizce bilen olmamasına rağmen İngilizce, iki dilli anons yapılıyor. Uçakta yolcuların hemen hemen tamamı Kürtçe biliyor iken, bir kısmı Türkçe hiç bilmiyor iken İngilizce anons yapılıyor.

OLUMLU YANSIMASI OLUR

Nerede ihtiyaç varsa o şekilde karşılanmalıdır. Trabzon'a ya da Trakya'ya giden uçakta, 'ihtiyaç yoktur' denilirse itirazım olmaz. Şırnak'a giden uçakta ihtiyaç varsa, dediğim budur. Bunun yaratacağı etki benim açımdan önemli. İyi niyet adımlannm görünür kılınması gerekiyor."