BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.308,24
HABER /  GÜNCEL

HDP'den Kobane'ye kamyonla savaşçı!

Suruç'ta toplanan HDP'liler, bir kamyonun kasasına binerek Kobani'deki çatışmalara katılmak üzere Suriye'ye geçmek istedi. HDP milletvekili Demir Çelik'in kullandığı kamyonun sınırı geçmesine polis izin vermedi.

Abone ol

Şanlıurfa'nın Suriye sınırındaki Suruç ilçesinde iki yönlü bir hareketlilik yaşanıyor, IŞİD'in Kobani'deki kürt köylerini ele geçirmesinden sonra bir yandan bu saldırılardan kaçan Kürtler Türkiye'ye girerken, diğer yandan da HDP'liler IŞİD'e karşı savaşmak için Suriye'ye geçmeye çalışıyor.

Polis'in Suriye tarafına geçmek isteyenlerin toplandığı HDP çadırlarını dağıtmasının ardından, bugün de HDP'liler Mardin'in Kızıltepe Belediyesi'nden gelen kamyonla sınırın öte yanına geçmeye çalıştı.

Al Jazeera’dan Gonca Şenay’ın haberine göre Suruç Belediyesi önüne getirilen kamyonun kasasına, "Akçakale'den sınırı geçmek istiyoruz" diyen kalabalık bir grup bindi. Ancak polis, kamyonun hareket etmesine izin vermedi. Kamyonun şöförü gözaltına alındı. Ardından bu defa kamyonun direksiyonuna HDP Muş Milletvekili Demir Çelik geçti. Aralarında Çelik'in de olduğu partililer ve polis arasında uzun süre kamyonun hareket etmesine ilişkin tartışma sürdü.

Çelik polislere, "Biz sınır tanımıyoruz. Kardeşlerimize el uzatamıyoruz. Bize destek olun, biz çaresiziz." dedi. Polis, bir süre kamyonun kasası insan dolu olarak hareket etmesine, "trafik kurallarına aykırı" olduğu gerekçesiyle izin vermedi. Çelik'in hareket ettirdiği kamyonun önünü Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı(TOMA) ile arkasını ise yoldan geçen bir kamyonla kapattı.Yapılan görüşmeler sonrasında kamyonun, Demir Çelik'in şoförlüğünde boş kasayla hareket etmesine izin verildi.

Ancak kamyon yolda ilerlerken yine içine binenler olunca, polis bir ara sokakta kamyonun hem içine hem de kasasına gaz sıkarak müdahale etti. Müdahale sırasında gözaltına alınanlar oldu. HDP'li milletvekili de kamyonu bırakarak, partisinin ilçe binasına geri döndü.

HDP YENİDEN ÇADIR KURACAK

HDP'nin, Suruç'ta polisin müdahalesi sonrasında sökülen çadırlarının yeniden kurulması için de milletvekillerinin girişimleri sürüyor. Partinin Urfa milletvekilleri İbrahim Ayhan ve İbrahim Binici, Şanlıurfa'ya giderek Vali ile görüşmeler yaptı. Al Jazeera'ye konuşan İbrahim Ayhan, "Suruç'ta polis terörü var. Bunun bitirilmesini istedik, gereğini yapacaklarını söylediler. Ancak halen bir gelişme yok." dedi. Ayhan, sınırı geçmek isteyenlerin de içinde bekleyeceği yeni çadırların kurulması için de hazırlıklarını tamamladıklarını, Tavşan köyünde yeni çadırları kurmayı planladıklarını belirtti.