BIST 9.735
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.433,46
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'den Bank Asya soruları

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sorulmak üzere TBMM Başkanlığı'na bir önerge sundu.

Abone ol

Zozani'nin önergesinde, Cumhurbaşkanı ERDOĞAN'nın Bank Asya ile ilgili ifade ettiği sözleri içeren, Bank Asya'nın 17 Aralık öncesi ve sonrasına ilişkin sorular yer aldı.

Zozani'nin açıklaması ve soruları şöyle:


17 Aralık ve 25 Aralık yolsuzluk, rüşvet operasyonları sonrası, Türkiye’de Gülen Cemaati, “paralel yapı” şeklinde tanımlanmış ve bu “paralel yapı” ile ilişkili olan bütün kurum, kuruluş ve kişilere dönük karşı operasyonlar gerçekleşmiştir.

Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Bank Asya’nın da, operasyonlar sonrası; özellikle Hükümet çevrelerine yakın medya kuruluşları tarafından yapılan haberlerde, 17 Aralık operasyonlarından haberdar olduğu ve hatta bankanın mevduatında bulunan bütün sermayesini dövize çevirdiği, piyasadan yüklü şekilde döviz topladığı iddia edilmiştir. Operasyon sonrası dövizde ciddi yukarı yönlü yükseliş olduğu, bu sayede de söz konusu bankanın 2 milyar dolar kazanç elde ettiği de belirtilmiştir.
Kamu mevduatının Bank Asya’dan çekilmesi, bankanın mevduatını önemli ölçüde etkilemiş ve Bank Asya yetkilileri; büyük mevduat sahiplerinin de tehdit edildiğini, 17 ve 25 Aralık operasyonları sonrası bizzat Hükümet eliyle kendilerine karşı ekonomik bir linç kampanyası yürütüldüğünü iddia etmişlerdir.
Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 15.09.2014 tarihinde Katar dönüşü yapmış olduğu açıklamada Bank Asya ile ilgili sarf ettiği; "BDDK'nın atması gereken adımlar var. BDDK karar vermeli ve buna göre adım atmalı. Aksi takdirde bunun sorumlusu BDDK olur." sözler, Bank Asya’ya BDDK tarafından el konulmasını açıkça ifade etmektedir.

Bütün bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda; Bank Asya’nın AKP ile Gülen Cemaati arasında 17 ve 25 Aralık operasyonları sonrası alenen bir çatışmaya dönen sürecin bir parçası olduğu çok açık görülmektedir.

Bu bağlamda;
• Bank Asya’nın 17 ve 25 Aralık 2013 tarihi öncesi ve sonrası kamu mevduatı ne kadardır?
• Bank Asya’nın 17 ve 25 Aralık 2013 tarihi sonrası değişen kamu mevduatının nedeni nedir?

• Bank Asya’nın 17 Aralık operasyonu öncesi, operasyonlardan haberdar olup piyasadan döviz alımı gerçekleştirmek suretiyle, 2 milyar dolar kâr elde ettiği bilgisi gerçeği yansıtmakta mıdır? İçişleri Bakanı Efkan Âlâ’nın “elimizde belgeler var” dediği bu belgelerin içeriği nedir?

• Bank Asya’nın toplam mevduatının, 17 Aralık 2013 tarihi öncesi ve sonrası değişimi ne kadardır? Bu değişimin gerekçesi nedir?

• Bank Asya, mudilerini ve müşterilerini mağdur etmediğini iddia ediyorken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Bank Asya’nın müşterilerinin parasını ödemediğine ilişkin sözlerinin resmi bir dayanağı var mıdır?

• Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BDDK’ya dönük “BDDK karar vermeli ve buna göre adım atmalı” sözleri; Bankacılık Kanunu’nun 82. Maddesi’nde geçen; "Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, Kurumun (BDDK) kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez." hükmüne aykırı değil midir?