BIST 9.080
DOLAR 32,46
EURO 35,09
ALTIN 2.324,05
HABER /  SEÇİM

HDP'de aday olamayacak 7 isim

2015 genel seçimlerinde Selahattin Demirtaş ve Pervin Buldan HDP'den aday gösterilecek.

Abone ol

2015 genel seçimlerinde 2 dönem kuralı nedeniyle HDP aday listesinde yer alamayacak isimler belli oldu. Buna karşın Demirtaş ve Buldan bu kuralın dışında tutuldu.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ile Grup Başkanvekili Buldan, parti tüzüğündeki "Bir üye, aynı organa en fazla iki dönem üst üste seçilebilir" kuralının dışında tutularak, yeniden milletvekili adayı gösterilecek.

KURAL BOZULDU

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Grup Başkanvekili Pervin Buldan, parti tüzüğünde yer alan "Bir üye aynı organa en fazla iki dönem üst üste seçilebilir" kuralının dışında tutularak yeniden milletvekili adayı olabilecek. İki dönem milletvekilliği yapan 7 isim ise yeniden aday olamayacak.

AA Muhabirinin edindiği bilgiye göre, HDP MYK'da "2 dönem kuralı" değerlendirildi. 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde, söz konusu kuralın uygulanmasına devam edilmesi kararlaştırıldı. Eş Genel Başkan görevini yürüten Demirtaş ile İmralı heyetinde yer alan Buldan, bu kurala takılmayacak. Böylece Demirtaş ile Buldan, genel seçimlerde milletvekili adayı olabilecek.

KİMLER ADAY OLAMAYACAK?

HDP'nin Van Milletvekili Aysel Tuğluk, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Van Milletvekili Özdal Uçer ve Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ise aday olamayacak.

BAŞVURULAR 2 MART'TA SONA ERECEK

Genel seçimlere parti olarak girme kararı alan HDP'de, 16 Şubat'ta başlayan aday adaylığı başvuruları, 2 Mart'a kadar devam edecek. HDP'ye aday adaylığı için başvuruda bulunan erkekler 2 bin lira, kadın ve 27 yaş altındaki gençler ise bin lira ödüyor. Engelli aday adaylarından ücret talep edilmiyor.

Başvuruların sona ermesinin ardından Aday Değerlendirme Komisyonu, milletvekili aday adaylarını değerlendirecek. Ayrıca milletvekili adaylarının belirlenmesi sürecinde yerel örgütlerin, kadın ve gençlik meclislerinin de görüşlerine başvurulacak ve bazı illerde eğilim yoklamaları yapılacak.

HDP'den milletvekili aday adayı olacaklarını açıklayanlar arasında Dengir Mir Mehmet Fırat ve Prof. Dr. Sayın Mithat Sancar ve eski Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir bulunuyor.

EMEP, HDP İLE İTTİFAK YAPACAK

Genel seçimler için ittifak arayışı çerçevesinde EMEP, ÖDP ve TKP'nin de aralarında olduğu bazı siyasi partilerle görüşen HDP yöneticileri, bazı sivil toplum örgütlerini de ziyaret ederek genel seçimler için destek istedi. Bu görüşmelerin ardından HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ ve EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan imzasıyla yapılan açıklamada, HDP ve EMEP'in genel seçimlere ittifak yaparak gireceği açıklanmıştı.