BIST 9.645
DOLAR 32,53
EURO 34,91
ALTIN 2.427,09
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP Şırnak Cezaevi’ndeki koşulları Meclis’e taşıdı

HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız Şırnak Cezaevi’de yaşanan sağlık, beslenme, hijyen ve ısınma gibi sorunları Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

Abone ol

Halkların Demokratik Partisi Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız Şırnak Cezaevi’de yaşanan koşulları Meclis gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle verilen soru önergesinde başta sağlık, beslenme, hijyen ve ısınma olmak üzere, çok sayıda sorunun yaşandığını ve bunların insan hakları örgütlerince de tespit edildiğini ifade eden Sarıyıldız, uzun süreli hapis cezaları ve tecrit ile disiplin cezalarının mahpusların sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Sarıyıldız, Adalet Bakanı Bozdağ’a şu soruları sordu:

* Şırnak T Tipi Cezaevinde, revire idarenin belirlediği tek bir gün dışında çıkılamadığı bilgisi doğru mudur?
* Mahpuslar ne sıklıkta revire gidebilmekte ve sağlık haklarında yararlanabilmektedir?
* Şırnak T Tipi Cezaevinde yaşandığı belirtilen su sorununa ve sıcak su verilmiyor olmasına yönelik hangi önlemlerin alınması planlanmaktadır?
* Cezaevinin kaloriferlerinin yakılmamasının sebebi nedir? Isınma koşullarının azami ölçüde sağlanması için hangi önlemler alınmaktadır?
* Şırnak Cezaevi’nde anneleriyle birlikte kaç bebek ve çocuk bulunuyor, bebek ve çocukların psikolojik ve fiziksel gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmeleri için ne gibi önlemler alındı?
* Şırnak Cezaevinde bu bebek ve çocukların sağlık durumlarını düzenli olarak gözlemleyebilecek nitelikte personel bulunmakta mıdır?
* Sorunların tespiti ve çözümü yönünde Bakanlık teşkilatı yetersiz kaldığını düşünüyorsa, bu anlamda cezaevlerine konuyla ilgili çalışmalar yürüten İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı gibi kurumların girmesine izin vermeyi düşünüyor musunuz?
* 2010 yılında ‘KCK’ operasyonları adı altında tutuklanan kişilerin yakın zamanda tüm illerde toplu tahliyelerle serbest bırakılmış olmasına rağmen Cizre ve Silopi’nin seçilmişleri, Belediye çalışanları ve Başkanlarının aynı dosya nedeniyle hâlâ cezaevlerinde tutulmalarının nedeni nedir?
* Toplumda rahatsızlık yaratan bu konuya ilişkin ne yapılması planlanmaktadır? Cezaevlerinde “koğuş araması” adıyla gerçekleştirilen uygulamalar esnasında mahpusların eşyalarına zarar verildiği iddiaları doğru mudur? İddialar doğruysa Bakanlığınız oluşan zararın tazminini karşılamakta mıdır?