BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,69
ALTIN 2.416,63
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP ile İmralı arasında 'mesaj' krizi

HDP, Abdullah Öcalan'ın mesajlarının tek kaynaktan kamuoyuna aktarılması için çalışma başlattı.

Abone ol

İMRALI’da yapılan görüşmelerin ardından Abdullah Öcalan’ın mesajlarını HDP heyetinin kamuoyuna açıklamasının yanı sıra, zaman zaman görüştüğü avukat ve akrabaları aracılığıyla da verilen mesajlardaki farklılıklar, çözüm sürecinde sıkıntı yarattı.

HDP, Öcalan’ın mesajlarının kamuoyuna daha sağlıklı ve şeffaf bir şekilde verilmesi için İmralı ile görüşen heyetin genişlemesi ve Öcalan’ın koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor.

Çözüm süreci kapsamında HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den oluşan HDP İmralı heyeti Öcalan ile bugüne kadar defalarca görüştü. İmralı ziyaretlerinin ardından HDP heyetinin duyurduğu süreçle ilgili görüş ve değerlendirmeleriyle, Öcalan ile zaman zaman görüşen akraba ya da avukatlarının açıkladığı mesajların tonunun çoğunlukla uyuşmadığı belirlendi.

Son olarak Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, Kurban Bayramı dolayısıyla 7 Ekim 2014 tarihinde gittiği İmralı dönüşünde kamuoyuna Abdullah Öcalan’ın ağzından çok sert mesajlar iletmişti. Mehmet Öcalan, Abdullah Öcalan’ın, “Çözüm için 15 Ekim’e kadar biz bekleriz. Gelen heyetlerle dediklerimizi onlara aktarırız, ondan sonra da yapacağımız bir şey kalmaz. Çözüm diye bir şey yoktur. Müzakere diyorlar, müzakere diye de bir şey yoktur” dediğini aktarmıştı.

Cumhuriyet'in haberine göre, Mehmet Öcalan görüşmesinden bir hafta önce 1 Ekim 2014 tarihinde adaya giden HDP heyeti ise Öcalan’ın çözüm süreciyle ilgili olarak, “Dar anlamda yürütülen görüşmelerden, müzakere yanı ağır basan bir kararlılık ortaya çıkmış ve bu düzeyde mutabakata varılmıştır. Gelinen noktada yol haritasının eylem planı da ortaya çıkmış bulunmaktadır. Artık birincil öneme haiz olan şey bu yol haritası ve eylem planının anlamlı bir ilkeler bütünlüğü ile çerçevelenmesidir” şeklindeki olumlu mesajını kamuoyuna duyurmuştu.

BİR HAFTA ARAYLA İKİ FARKLI MESAJ

Yaklaşık bir hafta arayla Öcalan’dan gelen iki mesaj arasında ciddi farklılıklar bulunması çözüm sürecinde sıkıntı yarattı. Heyetin görüşmelerinin dışında Öcalan’ın kamuoyuna ulaşan mesajlarında ciddi farklılıklar olması HDP’de de tartışma yarattı. HDP içinde Kobani eylemlerinin ardından çözüm sürecinde hassas bir dönemden geçilirken, Öcalan’ın mesajlarının daha sağlıklı ve doğru bir şekilde kamuoyuna ulaşmasının büyük önem taşıdığı vurgulandı.

ÖNCE KANDİL SONRA İMRALI

Kobani eylemlerinin ardından HDP heyeti de geçmişteki görüşme trafiğinin aksine bu kez İmralı ziyaretinden önce Kandil’e gitme kararı aldı. Heyet bugüne kadar önce İmralı’ya daha sonra Kandil’e gidiyordu. Ancak bu kez HDP heyeti önce Kandil’e gitme ardından İmralı’yla görüşme kararı aldı. Heyet bu hafta sonu Kandil’e gidecek.