BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

HDP il binasında son dakika patlama

HDP Mersin ve Adana il teşkilatlarında eş zamanlı patlama meydana geldi. Patlamada 4 kişi yaralandı. Patlamanın kargo paketi ve gönderilen çiçekten kaynaklandığı belirtildi.

Abone ol

HDP Mersin ve Adana il teşkilatlarında eş zamanlı patlama meydana geldi.  Gelen son dakika bilgilerine göre olaylarda 4 kişi yaralandı. Patlamaların biri çiçekte, diğeri kargo paketinde oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu saldırıyı kınadığını duyurdu. Bugün Mersin'de miting yapacak olan Demirtaş ise programını değiştirmedi. 

Adana‘da HDP il başkanlığının bulunduğu 3 katlı binanın ikinci katında da meydana gelen patlamada 2 kişi yaralandı. Adana Valisi Mustafa Büyük, HDP Seyhan İlçe Başkanlığında patlama meydana geldiğini, 2 kişinin yaralandığını bildirdi.

hdp-saldiri.20150518164857.jpg

EMNİYET, JANDARMA VE MİT ÖZEL BİRİM KURDU

Adana ve Mersin'de HDP binalarında meydana gelen patlamalarla ilgili, Emniyet, Jandarma ve MİT'in dahil olduğu özel bir birim kuruldu

Kültür ve Turizm Bakanı ve Ak Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik, twitter hesabından yaptığı açıklamada, HDP'nin Adana ve Mersin'deki parti binalarına yönelik bombalı saldırıları aydınlatmak için, Emniyet, Jandarma ve MİT'in dahil olduğu özel bir birim kurulduğunu söyledi. Yapılan saldırıları lanetleyen Çelik, "Bu saldırı HDP'ye, tüm siyasi partilere ve seçim sürecine yapılmıştır. Lânetliyoruz bu saldırıyı. HDP teşkilatına geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

ÇÖPTE PASAPORT BULUNDU

Adana’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seyhan İlçe Başkanlığı’nda meydana gelen patlamanın ardından olay yerinde inceleme yapan polis, bina önündeki çöp kutusunda pasaport buldu. Ekipler, pasaportun sahibini bulmak için çalışma başlattı.

09.55 sıralarında, Seyhan ilçesi Cemal Gürsel Caddesi üzerindeki HDP Adana İl Başkanlığı’nın üst katında bulunan HDP Seyhan ilçe başkanlığında meydana gelen patlama 2 kişi yaralanmıştı.

Patlamanın ardından geniş çaplı araştırma başlatan polis, ilk olarak çevredeki tüm güvenlik kamerası görüntülerini topladı. Ekipler, bir yandan patlamanın meydana geldiği odada, diğer yandan ise caddedeki enkazlar arasında bomba parçalarını topladı. Olay yeri inceleme ekipleri bu sırada patlamanın meydana geldiği binanın önündeki çöp kutusunda ismi öğrenilemeyen bir kişiye ait pasaport buldu. Ekipler, pasaportu alarak emniyete götürdü. Polis, pasaport sahibini bulmak için çalışma başlattı.

Olay yeri inceleme ekipleri, yaklaşık 3 saat süren çalışmanın ardından tüm delilleri toplayarak emniyete götürdü.

DEMİRTAŞ'TAN İLK AÇIKLAMA

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bugün Mersin Tevfik Sırrı Gür Stadı yanındaki alanda miting yapacaktı. Mersin'de olan Demirtaş, Twitter'dan "Bu gün saat 17'de Mersin mitinginde olacağız. Daha coşkulu, daha neşeli, daha moralli olacağız. Herkesi bekleriz" mesajını yayınladı.

hdp-il-binasinda-son-dakika-patlama.png

BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU : KINIYORUM

Saldırıya ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndun şu açıklama geldi ;
-“Bu saldırıyı şiddetle kınıyorum. Kime karşı olursa olsun her zaman saldırıların karşısında olduk. Kim yaparsa yapsın saldıranların her zaman hesabını sordum. İçişleri bakanımla görüştüm, net bir talimat da verdim. Arkasında kim varsa bu saldırıların, her türlü takibatı yapın dedin. “

KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA: KARŞISINDA DURMALIYIZ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HDP'nin Mersin il binası ve Adana Seyhan ilçe binasına yapılan saldırıyla ilgili, "Saldırıları kınıyoruz, siyasiler olarak öncelikler bizler toplumda gerilim yaratacak açıklamalardan kaçınmalıyız. Hep birlikte bu saldırıların karşısında durmalıyız" dedi.

CEMİL ÇİÇEK: TOPLUMSAL BARIŞI BOZMAYA YÖNELİK PROVOKASYON

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, HDP'nin Adana ve Mersin'deki binalarına yönelik saldırıları kınadı.

Çiçek, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde gerek milletvekillerine gerekse parti binalarına ve parti görevlilerine yapılan saldırıların dikkati çektiğini ifade etti.

Genel seçimlerin yaklaştığı bugünlerde yapılan saldırıların kamuoyu tarafından hassasiyetle takip edildiğini belirten Çiçek, "Siyasi tansiyonu yükseltmeyi amaçlayan ve toplumsal barışı bozmaya yönelik provokasyon niteliğindeki bu saldırıları gerçekleştirenlerin güvenlik güçleri tarafından kısa sürede ortaya çıkartılacağına ve adalet önünde hesap vereceklerine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Bu saldırıları düzenleyenleri şiddetle kınadığını vurgulayan Çiçek, bu tip provokasyonların bir daha yaşanmamasını temenni ettiğini kaydetti.

HDP'DEN YAZILI AÇIKLAMA

Adana ve Mersin il başkanlıklarına gönderilen çiçek ve kargo paketlerindeki bombaların patlaması sonrasında HDP’den yazılı açıklama yapıldı. HDP açıklamasında, “Bu saldırıların siyasal sorumluluğu başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Başbakan ve diğer AKP Hükümeti mensuplarına aittir” denildi.

İşte HDP açıklamasının tamamı:

“7 Haziran seçimleri yaklaştıkça partimize yönelik saldırılar da artıyor. Bugüne kadar Genel Merkezimiz dahil olmak üzere yaklaşık 60 noktada parti binalarımız, araçlarımız, üyelerimiz ve gönüllülerimiz saldırıya uğradı. Bu sabah Adana ve Mersin il binalarımıza yapılan bombalı saldırılar da işin hangi boyuta geldiğini gösteriyor. Adana il binamıza yapılan saldırıda 6 yöneticimiz ve çalışanımız yaralanmıştır.

Siyasi iktidar destekli karanlık güçler devreye sokularak partimizin gelişmesi ve seçim çalışmaları engellenmek isteniyor. Bu saldırıların siyasal sorumluluğu başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Başbakan ve diğer AKP Hükümeti mensuplarına aittir. Her konuşmalarında partimizi hedef gösteren, Eş Genel Başkanlarımıza, parti yöneticilerimize ve vekil adaylarımıza hakaret eden ve iftira atan bu zihniyet bugün yeni ürünlerini Adana ve Mersin’de almıştır.

Şu bilinsin ki, hiçbir güç HDP’nin Türkiye halklarıyla buluşmasını engelleyemeyecektir. ‘Yeni Yaşam’ ve ‘Büyük İnsanlık’ çağrılarımız Türkiye’nin dört bir yanında hayat bulmaya devam ediyor.

Adana ve Mersin il binalarımıza yapılan bombalı saldırıları nefretle kınıyor, sorumluların bir an önce açığa çıkarılmasını bekliyoruz.”

ADANA'DAKİ PATLAMA ÇİÇEKLE GELDİ

Bugün saat 10.00 sıralarında Adana'nın Cemal Gürsel Caddesi'nde HDP İl Başkanlığı'nın bulunduğu işhanınının 4'üncü katında meydana gelen patlama, işyerlerinin yoğun olduğu semtte büyük panik yarattı. Dün gönderilen bir çiçek içerisine yerleştirildiği öne sürülen patlayıcının infilak etmesi ile birlikte büyük panik oldu. HDP Seyhan İlçe Başkanı'nın makam odasındaki patlamada ilçe eşbaşkanı Hüseyin Beyaz ile ESP eski il başkanı Sabahattin Pişkinbaş ve İbrahim Yakut yaralandı. Ardından, patlamaya bağlı küçük çaplı bir yangın çıktı. İhbar üzerine kısa sürede gelen itfaiyenin müdahalesi ile yangın söndürüldü. Bölgeye sevk edilen devriye ve takviye polis ekipleri çevreyi kontrol altına aldı.

Adana Valisi Mustafa Büyük, HDP Seyhan İlçe Başkanlığında patlama meydana geldiğini, 2 kişinin yaralandığını söyledi. İlk belirlemelere göre 2 kişinin yaralandığını kaydeden Büyük, "Yaralılar ambulansla hastaneye kaldırıldı. Patlamanın neden kaynaklandığını ve patlayıcının cinsini belirlemek için çalışmalarımız sürüyor" dedi.

PATLAMALARLA İLGİLİ İLGİNÇ DETAYLAR

Mersin’ de HDP il binasında yaşanan patlamada detaylar da ortaya çıkmaya başladı. ADün kimliği henüz belirlenemeyen bir kişi tarafından canlı saksı çiçeği parti binasında getirildi. Ancak parti binasında bulunan görevliler durumdan kuşkulanarak çiçeği içeri almadı. Bunun üzerine içinde zaman ayarlı ses bombası yerleştirilen çiçek parti binasının 1 ‘nci katındaki teras bölümüne bırakıldı. Ses bombasının partililerin terasta kahvaltı yapmak üzere hazırlık yaptığı sırada patlatıldığı belirtildi.

MERSİN'DEKİ PATLAMA KARGO PAKETİYLE GELDİ

Aynı dakikalarda HDP Mersin İl Teşkilatı'nın bulunduğu binada şiddetli patlama meydana geldi. Mersin Merkez Akdeniz İlçesi Çankaya Mahallesi 111 Sokak'taki Alanya İş Merkezi'nin 1'inci katında HDP Mersin İl Teşkilatı'nın bulunduğu iş merkezindeki şiddetli patlamanın sesi çevrede büyük korkuya neden oldu. Patlama ardından iş merkezine gelen bazı HDP'liler polise tepki göstererek olayın provokasyon olduğunu söyledi. Ölen ve yaralananın olmadığı patlama sonrası bölgeye çok sayıda polis sevk edildi.

hdp-il-binasinda-son-dakika-patlama.jpeg

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş Adana'daki patlama hakkında şu bilgileri verdi:

"Şu anda 3 yaralı arkadaşımız var. Biri ilçe başkanı Hüseyin Beyaz, diğeri İbrahim Yakut. Üçüncü arkadaşımızın adı, Sabahattin. İki kişinin tomografisi çekiliyor. Seçimler Adana’da şenlik havasında geçiyordu."

Beştaş yaralıların durumları ağır mı sorusuna "Tam bilmiyoruz. Olay yerine polis inceleme yapıyor" yanıtını verdi.

MERSİN EMNİYET MÜDÜRÜ'NDEN AÇIKLAMA

Mersin Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ, HDP İl Başkanlığı binasındaki patlamayla ilgili detayların tahkikat bittikten sonra ilgili mercilerce açıklanacağını bildirdi. Baştuğ, Silifke Caddesi Alanya İş Merkezi'nin 2. katında bulunan HDP İl Başkanlığı binasındaki patlamanın ardından olay yerine gelerek inceleme yapan ekiplerden bilgi aldı. Baştuğ, patlamada herhangi bir yaralının olmadığını söyledi.

Baştuğ, "binaya çiçek içerisinde patlayıcı gönderildiği" iddiasına ilişkin, "Tahkikat yürütülüyor, detaylara girmeyeceğiz. Bunu kamuoyu ile paylaşmamız söz konusu değil. Tahkikat bittikten sonra gerekli açıklamalar ilgili merciler tarafından yapılır" dedi.

Bu arada binanın alt kısmında cam kırıkları ve hasar gören duvarın döküntülerinin bulunduğu gözlendi. Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Fazıl Türk ve Yüksel Mutlu, çevrede toplanan partilileri ve vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı. Polis ekiplerinin bina çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldığı görüldü.

Bu arada, bir görgü tanığı, patlayıcının çiçekle geldiğini öne sürerek, ''Kapının girişine koymuşlar, demek ki zamanlıymış. Çünkü aynı zamanda Adana'da da patlıyor. Ben, salonda tek başıma duruyordum, çay ocağında çaycı vardı. Diğer arkadaşlar da başka odalardaydı. Patlamanın olduğu yerle aramda mesafe vardı. Duvar delinmiş, zemin parçalanmış, karolar kalkmış'' dedi.

HÜKÜMETTEN PATLAMA AÇIKLAMASI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, HDP seçim bürosuna geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Diyarbakır'a gelen Bakan Işık beraberinde Kalkınma Bakanı Yılmaz ile Yenişehir ilçesinde HDP'nin seçim bürosunu ziyaret etti. Bakanlar Işık ve Yılmaz, Adana ve Mersin'de HDP binalarında meydana gelen patlama nedeniyle partililere geçmiş olsun dileklerini iletti. Yılmaz, HDP'lilerle sohbetinde "Barış içinde, huzur içinde güzel bir seçim olsun inşallah. Memleketimiz, insanımız için hayırlısı olsun" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da twitter'dan yaptığı açıklamada, "Adana ve Mersin'deki HDP bürolarına yapılan saldırıyı kınıyor, HDP'ye ve yaralı vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Seçim sürecine şiddet karıştırmaya çalışan provokatörlerin oyunu tutmamıştır, tutmayacaktır" dedi.

YARALILARIN KİMLİKLERİ

Yaralılardan birinin kimliğinin Hüseyin Beyaz olduğu öğrencildi. HDP Seyhan İlçe Teşkilta Başkanı Beyaz'ın sağlık durumu iyi.

DEMİRTAŞ BUGÜN MERSİN'E GİDECEKTİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bugün Mersin Tevfik Sırrı Gür Stadı yanındaki alanda miting yapacaktı. Mersin'de olan Demirtaş, Twitter'dan "Bu gün saat 17'de Mersin mitinginde olacağız. Daha coşkulu, daha neşeli, daha moralli olacağız. Herkesi bekleriz" mesajını yayınladı.

OLAY YERİNDEN GÖRÜNTÜLER

hdp-il-binasinda-son-dakika-patlama.20150518111233.jpg

hdp-il-binasinda-son-dakika-patlama.jpg

hdp-il-binasinda-son-dakika-patlama.20150518102614.png

hdp-il-binasinda-son-dakika-patlama.20150518102633.png

hdp-il-binasinda-son-dakika-patlama.20150518103005.png

hdp-il-binasinda-son-dakika-patlama.20150518102701.png