BIST 9.506
DOLAR 32,49
EURO 34,74
ALTIN 2.490,21
HABER /  GÜNCEL

HDP heyeti İmralı'dan döndü

HDP heyeti İmralı'da Abdullah Öcalan ile görüştü. Görüşmenin detayları için HDP heyeti bekleniyor.

Abone ol
Çözüm sürecine ilişkin yol haritasının tamamlanması, Kobani olayları, ABD'nin silah yardımı ve Türkiye'nin peşmergenin geçişine izin vermesinin ardından Öcalan ile çözüm sürecine ilişkin önemli görüşme bugün gerçekleşti. HDP heyetinin, Öcalan'ın mesajını açıklaması bekleniyor.
 
Halkların Demokratik Partisi'nin çözüm sürecinde Hükümet-Kandil-İmralı üçgeninde görüşmeler yürüten heyeti kritik görüşme için İmralı'daydı. Görüşme bir dizi önemli gelişmenin ardından gerçekleştiği için, bugüne kadar yapılanlara göre ayrı bir önem taşıyordu. Hükümetin 2013 yılında başlattığı çözüm sürecinin en önemli adımlarından biri olan yol haritasının tamamlanması ve birkaç hafta önce İmralı ile bu konuda mutabakat sağlanmış olması, önemli gelişmelerden biri.
 
Yol haritasının özeti niteliğindeki bir bölümü hafta sonu Kandil'e götüren HDP heyeti, Kandil'in bu konudaki mesajını Abdullah Öcalan'a aktardı. Heyet görüşme sonrasında kamuoyuna, "Kandil'in somut adım beklediği" mesajını iletmişti. Ancak heyet, Kandil'in beklentileri ve çözüm sürecine ilişkin ayrıntılı değerlendirmesini görüşmede Öcalan'a aktardı. 

KOBANİ'YE SİLAH VE PEŞMERGE YARDIMI
 
Kobani'ye Türkiye topraklarından peşmergelerin geçişine izin verilmesi ve ABD'nin havadan silah yardımı yapmaya başlaması da görüşmeye ayrı bir anlam kattı. Kobani'de IŞİD ile çatışmaların başladığı günden bu yana, "Kobani çözüm sürecinin bir parçasıdır" mesajı veren PKK çizgisindeki Kürt hareketi için bu gelişmeler önem taşıyor.
 
Görüşme, HDP'nin çağrısı ile başlayan Kobani eylemlerinin ardından heyetle Öcalan'ın ilk görüşmesi. Daha önce eylemler sürerken Abdullah Öcalan konuya ilişkin el yazısıyla HDP'ye bir mektup yazmış, bu mektup HDP'ye aynı gece iletilmişti. Abdullah Öcalan'ın tüm bu gelişmeler ve çözüm sürecinin akıbetine ilişkin önemli mesajlar vermesi bekleniyordu. Geçen hafta Al Jazeera'ye konuşan bazı kaynaklar, Öcalan'ın "kritik, önemli" bir mesaj vermesinin beklendiği bilgisini vermişti.