BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.432,63
HABER /  GÜNCEL

HDP grubu destek vermiyor

HDP Grubu, 62. hükümet programını desteklemeyeceklerini açıkladı. <br/>TBMM Genel Kurulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 62. Hükümet programı ...

Abone ol

HDP Grubu, 62. hükümet programını desteklemeyeceklerini açıkladı.
TBMM Genel Kurulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 62. Hükümet programı sunmasının ardından program üzerinde görüşmelerin yapılması gündemiyle toplandı. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Çözüm sürenin yeni hükümet programında yer alması ve siyasi muhatabını bulması barışın toplumsal alandaki kabulünün ve vazgeçmezliğinin en önemli göstergesidir" dedi.
Genel kurulda, ilk konuşmayı HDP Grubu adına HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan yaptı. Toplumun ayrımcı ve ötekileştirici politikalarla kamplaştırıldığını belirten Buldan, kimlikler, kültürler, inançlar, mezhepler, kadınlar ve gençler üzerindeki baskıların rahatsız edici boyutta olduğunu dile getirdi.
"Türkiye’de hiçbir kimlik ve inanç yeterince özgür değildir" diye konuşan Buldan, "Türkiye’de en küçük muhalif hareket bile devletin en orantısız şiddetiyle karşı karşıyadır. Seçimler asla demokratik bir yarış içerisinde geçmemektedir, parlamento özgür değildir. Tüm yasalar AKP’nin çoğunlukçu dayatmasıyla geçmekte, muhalefetin önlemleri hiçbir şekilde dikkate alınmamaktadır" dedi.
Buldan, hükümet programındaki "Yenilikçi, özgürlükçü, demokratik Anayasa" söylemine rağmen AK Parti Anayasa Taslağı’nda kadın ve işçi hakları, örgütlenme özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü, ekoloji, kültürel kimlik hakları ve anadilde eğitim gibi herhangi bir etkileyici yaklaşım ortaya konmadığını savundu. Buldan, "Bu da iktidarın darbe anayasasının ruhundan tümüyle uzaklaşmadığını gösteren gelişmelerdir" dedi.
Çözüm sürenin yeni hükümet programında yer almasının ve siyasi muhattabını bulmasının barışın toplumsal alandaki kabulünün ve vazgeçmezliğinin en önemli göstergesi olduğunu belirten Buldan, şunları kaydetti: "Bugüne kadar parlamentoda bulunan bütün partiler tarafından bu sürecin sahiplenilmemesini bir eksiklik olarak görmekteyiz. Bugün Türkiye’nin hiçbir yerinde, ilçesinde, köyünde ve kasabasında süreçten memnun olmayan kimse yoktur. Toplumu rahatlatan bu süreç sadece Türk halkı ve temsilcileriyle devlet arasında yapılan ve sadece Kürt halkını ilgilendiren bir konu da değildir. Bu mesele Türkiye’nin demokratikleşmesi meselesidir. Bu nedenle parlamentodaki bütün partiler bu konuya partilerüstü bir mesele olarak yaklaşmalıdır. Diyalog sürecinin taraflar arası müzakereye dönüşmesi gerekmektedir. Bununla birlikte müzakere koşullarının oluşturulması, tarafların farklı toplumsal kesimlerle teması, müzakere ve sürecin tıkandığı noktalarda görüşmeleri kayıt altına alacak ve taraflara farklı ihtiyaçlarda destek sunacak bir sekreteryanın oluşması öncelikli beklentilerimiz arasındadır. Çözüm yasasının çıkması zemini güçlendirmiştir. Şimdi bu zemin üzerinden süreci kalıcı hale getirecek diğer adımların atılması gerekmektedir."
Buldan ve HDP Grubu adına daha sonra kürsüye çıkan HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü 62. Hükümet programını desteklemeyeceklerini açıkladılar.
(İHA)