BIST 9.468
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.495,36
HABER /  GÜNCEL

HDP el yükseltti! Başkanlık sistemi için kritik hamle!

Başbakan Erdoğan'ın öncülük ettiği başkanlık sistemi tartışmasına HDP cephesinden sürpriz bir katkı geldi: Demokratik bir anayasayla başkanlık sistemine geçilebilir.

Abone ol

HDP Hakkari milletvekili Adil Zozani ‘Parlamenter sistem işlemiyor. Cumhurbaşkanı Demirtaş da olsa sistem krizi yaşanır. Demokratik bir anayasayla başkanlık sistemine geçilebilir. Başkanlık sistemine geçiş tartışmasını erteleme şansı kalmamıştır.' dedi.

T24'ten Helin Alp’e konuşan Adil Zozani, Başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin görüşlerini açıkladı. Parlamenter sistemin işlemediğini belirten Zozani şunları söyledi:

PARLEMENTER SİSTEM REALİTEYE KARŞILIK OLAMADI

“90 yıldır uygulanan parlamenter sistem, toplumsal realiteye karşılık veren idari ve siyasi bir yapılanma oluşturamadı. Parlamentonun mevcut işleyişi Türkiye’nin hangi sorununa çözüm üretebiliyor? Halkoyuyla temsilcilerin belirlenmesi yetki ve sorumluluk belirlenmesi düzleminde bir kabiliyet ortaya çıkaramıyor. Bu bağlamda da parlamenter sistem, görüntüden öteye gidemiyor. Türkiye’de parlamenter sistem işlemiyor ve artık işleme şansı da yok. Batılı devletlerden örnek alınan parlamenter sistemin, artık bu devletlerde de uygulanmadığı gerçeği de akılda tutulmalıdır. Parlamenter sistem, 90 yıl boyunca Türkiye’nin toplumsal dokusuyla uyuşmayan bir kıyafettir. Bugün yasama-yargı ve yürütme organları arasında ortaya çıkan yetki çakışmasının da kaynağının temelinde de bu idari ve siyasi sistem yatmaktadır. Mevcut parlamenter sistem demokratik bir sistem değildir. Devletin kurulu düzeni parlamenter sistemi sadece bir şekil olarak kurgulamaktan öteye geçememiştir."

‘BAŞKANLIK'A GEÇİŞ TARTIŞMASINI ERTELEME ŞANSI KALMAMIŞTIR’

HDP milletvekili Zozani, cumhurbaşkanlığı seçimi ile yeniden tartışmaların odağına oturan başkanlık sisteminin de bir çözüm olarak görülebileceğini söyledi. Zozani, “Başkanlık sistemine geçiş tartışmasını erteleme şansı kalmamıştır. Doğru sacayaklarına oturtulabilirse yeni siyasi ve idari yapılanma için çözüm olabilir” derken sözlerini şöyle sürdürdü:

BİZ BU TARTIŞMANIN RED CEPHESİNDE DEĞİLİZ

“Başkanlık sistemi Türkiye için aslında yeni bir tartışma konusu değil. Özal’dan beri yapılıyor ancak Erdoğan ile yeniden güncellendi. Biz bu tartışmanın ret cephesinde olmadığımızı daha öncede söyledik. Başkanlık sistemi, Türkiye’nin toplumsal dokusu içinde en tartışılabilir sistemdir. Başkanlık sisteminin saç ayakları doğru oturtulabilirse, Türkiye’nin kendi tarihsel değerleri ve geçmişiyle uyum içinde olan yeni bir idari ve siyasi yapılanmanın ortaya çıkma şansı olabilir. Başkanlık sistemine geçiş tartışmasını erteleme şansı kalmamıştır. Yeni demokratik anayasa ile yaparak başkanlık sistemine geçiş yapabiliriz. Bugün merkezin aşırı yetkilenmesi ile tıkanan bir sistem var. Başkanlık sistemi, sadece üst değil, dipten gelen yeni bir modeli tartışma fırsatı verecektir. Sacayakları doğru kurgulanarak somutlaştırıldıkça bu tartışma doğru zeminde yürüyebilir.

'DEMİRTAŞ DA SEÇİLSE...'

Aslında Erdoğan’a ebedi bakarak asıl tartışma gölgeleniyor. Ancak, toplumun dinamikleri, adına demokrasi dedikleri aslında faşizmin kendisi olan bu yapılanmayı ortadan kaldıracak bir formülasyon üzerinde düşünmelidir. Yeni cumhurbaşkanı Sayın Demirtaş da olsa sistem krizi yaşanacak. Sayın İhsanoğlu ile farklı bir kriz yaşanacak. Balyoz. Ergenekon ve KCK dahil bütün mahkeme kararlarının siyasi olduğu ortaya çıktı. Hükümet istediği yerde istediği şekilde olanlara müdahil olabiliyor. Mahkemeler, hükümetin ve güç odaklarının siyasi direktifleri doğrultusunda karar vermek durumunda kalıyor."